MENU

Duurzaam Alpinisme Zuid-Tirol

Glooiende berghellingen en uitgestrekte weiden: het Zuid-Tiroolse landschap is uniek in zijn soort. De natuur kan alleen beschermd en behouden worden als de lokale bevolking en de toeristen de handen ineen slaan. In Zuid-Tirol zijn er initiatieven die de natuur beschermen en bergsporters laten genieten van een schone- en ongerepte natuur.

The Mountaineering Villages Initiative

De activiteiten rondom de Mountaineering Villages zijn net zo gevarieerd als de plaatsen zelf. Maar alle bergdorpen hebben één ding gemeen: ze zetten zich in voor duurzaam bergtoerisme. De geschiedenis van deze dorpen werd gevormd door het vroege Alpentoerisme en deze traditie is vandaag de dag nog steeds zichtbaar.

Alle locaties die deel uitmaken van het initiatief ‘Mountaineering Villages’ zijn pioniers op het gebied van bergsport in hun eigen regio. Dat is de reden waarom de bergen en duurzame bergactiviteiten een belangrijke rol spelen in het bewustzijn van zowel de lokale bevolking als de gasten. Minder, maar beter – dat is het mantra. De dorpen van de Alpenvereniging beantwoorden daarmee volledig aan de doelstellingen van de Alpen Conventie, een verdrag dat de ondertekenaars verplicht tot duurzame ontwikkeling in het Alpengebied. We willen immers niet alleen nu van de bergen en de natuur genieten, maar ook in de toekomst. In Zuid-Tirol zijn er twee dorpen onderdeel van het initiatief, namelijk Matsch en Lungiarü.

Het berggebied bij Matsch

Klein Tibet – nauwkeuriger kun je het gebied rond de Saldurseen-meren bij Matsch niet beschrijven. Het landschap is er bijzonder. Roestbruine rotsformaties staan tussen kleine meertjes, waarvan de kleuren variëren van melkachtig turkoois tot helder, zwartachtig blauw. Je vindt hier ook de Weisskugel (3.739 meter), die als de op een na hoogste top door veel klimmers wordt vereerd als de koningin van de Ötztaler Alpen. Strenge bouwvoorschriften creëren eenheid met de natuur. Zelfs de moderne gebouwen vloeien hier naadloos over in het landschap.

Lungiarü, in natuurpark Puez-Geisler

Bergdorp Lungiarü ligt op 1.400 meter hoogte in het dal van Lungiarü, een zijdal van het Gadertal in de westelijke Zuid-Tiroolse Dolomieten. Lungiarü wordt omringd door talrijke Dolomietentoppen, de groep van de Peitlerkofel omlijst de vallei in de noordwestelijke delen, in het westen is er de groep van de Geislerspitzen en in het zuiden vind je de Puez-groep. Omgeven door het Puez-Geisler Natuurpark (UNESCO Werelderfgoed) biedt Lungiarü adembenemende natuur en geeft het ook een goed inzicht in de authentieke Ladinische cultuur.

Alpine Pearls

Het Alpine Pearls initiatief staat voor een rustgevende, stressvrije en leuke vrije tijd in negentien unieke dorpen in de Alpen. Daarnaast staat het voor uitzonderlijke milieuvriendelijkheid en groene mobiliteit. Een belangrijk thema voor het behoud van de natuur. In Zuid-Tirol behoren drie dorpen tot het initiatief, te weten: Moos in Passeier, Ratschings en Villnöss.

Moos

Een ontspannen wandeling, een uitdagende bergtocht, een lange duurwandeling of een sportieve klimroute, de vallei bij Moos heeft voor elk wat wils. Natuurfenomenen zoals de gletsjermolen bij Platt en de Passer Gorge zijn zeker een bezoek waard, net als de beroemde hoge bergpas Timmelsjoch die Oostenrijk en Italië verbindt. En voor cultuurliefhebbers, ga naar het Bunker Mooseum, dat inzicht geeft in een bunker die Mussolini in de jaren 40 begon te bouwen.

Ratschings

Drie valleien en een prachtige bergwereld - dat is wat je krijgt als je naar Ratschings komt. De vallei heeft klimopties en wandel- en mountainbikepaden, dus aan avontuur geen gebrek. Er wordt onder andere aan het milieu gedacht met duurzame mobiliteit: de activeCard geeft je gratis gebruik van het openbaar vervoer.

Villnöss

In Villnöss worden de Dolomieten in al hun schoonheid weergegeven. De vallei werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed vanwege het spectaculaire landschap. Geen wonder dat de liefde voor bergbeklimmen door de aderen stroomt van de beroemde bergbeklimmer Reinhold Messner, die in deze vallei werd geboren. Machtige toppen van de Geisler-toppen in het hart van het natuurpark steken uit boven de weelderige groene vallei. Charmante boerderijen, met gras begroeide weiden op grote hoogte en grote veeweiden vormen het decor voor een perfecte actieve vakantie. De DolomitiMobil Card geef je gratis toegang tot het openbaar vervoer.

Kijk voor meer informatie over duurzaam genieten van de natuur in Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol

Gebiedsinfo Zuid Tirol

Gebiedsinfo Zuid Tirol

Zuid-Tirol heeft zo veel prachtige plekken, dat het teveel is om op te noemen. Het voordeel is dan weer dat het eigenlijk overal mooi wandelen is. We nemen je mee.

ONTDEK ZUID-TIRO