MENU

Verslag NK Skyrunning 2018

Net boven het meer van Lugano, in het dorpje Zwitserse dorpje Tesserete organiseerde de NKBV het NK Skyrunning 2018.

Primeur voor dit jaar was dat de Ultra afstand (113km en 7400hm) werd toegevoegd als onderdeel van het Nationaal Kampioenschap. Verder bestond het NK uit een Skyrace (27km en 2200hm) en een NK Vertical (880m D+ in 4.5km). De drie losse NK’s waren onderdeel van de Scenic Trail.

Ultra
Op vrijdagnacht vertrokken onder grote belangstelling de atleten van de Ultra de nacht in. Met 113km en 7400 hoogtemeters een waardige NK afstand. Vanaf de start lieten de Nederlandse atleten zich gelden in het overall klassement. Na 40km kwam Bertine de Vries als eerste atlete door en bij de mannen liep Thomas Dunkerbeck het eerste deel van de wedstrijd rond de 4de plek in het overall klassement.

Na 17 uur en 21 minuten kwam Thomas Dunkerbeck over de finishstreep. Daarmee werd hij niet alleen Nederlands Kampioen Skyrunning, maar pakte hij tevens de bronzen medaille van het overall klassement. Een ongelofelijk mooie prestatie. De altijd goedlachse Pascal van Norden kwam iets meer dan een uur (18h35min) na Thomas binnen en pakte de tweede plek op het NK Ultra. Het was zijn eerste 100km+ race in de bergen. Dsane Neequaye complementeerde het podium met een tijd van 22h:32m:54.

Bij de dames kwam Yvonne Vissers als eerste Nederlandse atlete over de finish in een tijd van 20:56:53. De in Zwitserland wonende atleet liep haar eerste ultra en bouwde haar race prachtig op. Haar prestatie leverde ook een derde plek in het overall klassement op. Bertine de Vries, die een tijd lang de race leidde, moest genoegen nemen met de tweede plek (22:32:45). Kim Baner liep met een tijd van 28:53:13 naar de derde plek.

De tekst gaat verder onder de slideshow

NK SKyrunning 2018

Skyrace
Bij de Skyrace (27km/2200mD+) werden Huub van Noorden en Anouk Claessens Nederlands Kampioen.

Bij de heren liep de in Spanje wonende Nederlandse atleet Abdelfatah Dalal lange tijd op de tweede plaats in het algemeen klassement. Op gepaste afstand volgde Huub van Noorden, Tim Pleijte en Diederick Calkoen en deze drie heren maakte er een fantastische strijd van. Bij de start van de beklimming (20km punt) van de Gazzirola (2.116 m) kwam Huub als tweede Nederlander van de drie door. Op de top van de Gazzirola waren de rollen omgedraaid en kwam Tim Pleite als tweede Nederlander door, gevolgd door Diederick Calkoen en Huub van Noorden. Op dat moment was Abdelfatah Dalal al begonnen aan de afdaling en liep 13min voor op deze drie heren. Helaas miste hij 3km voor de finish de afslag van de Skyrace en belandde hij op het 54km parcours. Met drie extra km verloor hij zijn positie en sloot pas achter de drie mannen aan op het parcours van de Skyrace.

De strijd bleef tot het eind spannend. Huub van Noorden prolongeerde, mede door zijn fenomenale afdalingstechniek, de nationale titel bij de Skyrace en kwam als derde atleet overall over de finish in een tijd van 3:00:52. Diederick Calkoen kwam als tweede Nederlander over de finish in een tijd van 3:02:01. Tim Pleijte bewees, na een hardnekkige blessure, weer tot de Nederlandse top te behoren door als derde Nederlander over de finish te komen (3:03:41). Abdelfatah Dalal kwam door zijn extra gelopen km’s als vierde Nederlander over de finish.

Bij de dames liep Anouk Claessens een fantastische wedstrijd. In 2017 liep ze tijdens het NK Skyrunning in Limone sul Garda haar eerste Skyrace en verloor ze veel terrein in de afdalingen. Nu een jaar en veel ervaring later was ze ongenaakbaar en liep ze onbedreigd naar de winst. Anouk kwam als 4de dame overall binnen en werd daarmee Nederlands Kampioene Skyrace (3:43:02). De 23 jarige atlete Reneé Cardinaals kwam als tweede Nederlandse binnen (3:52:49). Een mooie prestatie, want ze liep dit jaar in Lanzarote voor het eerst in bergachtig terrein. Linda Valent, de Nederlands Kampioene Skyrunning van 2017, kwam als derde Nederlandse atlete over de finish (04:09:12).

banner Ticino

Vertical
Het NK Skyrunning werd zondag afgesloten met de Vertical, een korte race van 4.5km met 880m hoogtemeters. Bij de heren liet Abdelfatah Dalal, door zijn vrienden Turbo genoemd, zijn klasse zien en liep in een tijd van 39.26 naar de 4de plek in het overall klassement. Met die prestatie werd hij Nederlands Kampioen. Tim Pleijte kwam in 39:58 als tweede Nederlander over de streep, gevolgd door Diederick Calkoen (40.52).

Bij de dames was het wederom Anouk van der Grift-Claessens die de winst pakte. De atlete uit Noordwijkerhout liep in een tijd van 50:20 naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Renate de Reus werd tweede in een tijd van 56:00. Linda Valent pakte het brons in 56.12