Zo werd Marianne derde bij de dames in de Dry Tool Style wedstrijd op
l'Usine in Voreppe (bij Grenoble). Marianne was uitgenodigd door organisatoren Gaetan Raymond en Jeff Mercier voor misschien wel de zwaarste drytool wedstrijd die er is. Het wedstrijdformat is namelijk zo dat je niet slechts één of twee kwalificatieroutes klimt, maar meer dan tien routes moet klimmen. Zes van deze routes zijn moeilijker dan D10 (de moeilijkheidsgraad bij drytoolen loopt tot max. D14). Deze routes zijn fysiek een stuk moeilijker dan de kwalificatieroutes voor de Worldcup IJsklimmen.
Marianne: "In 3,5 uur had ik bijna alle routes geklommen, ofwel flash (in één poging met beta over de route) of onsight (zonder info over de route), inclusief de moeilijkste kwalificatieroute, 'L'Usine, een D11. Ik moest er daarna nog drie klimmen, een D8+, een D8 en een D9. De laatste D9 besloot ik niet te doen om m'n krachten te sparen voor de finales. Ik had meer dan voldoende punten en stond als zesde in de finales. Als ik de D9 ook gedaan zou hebben had ik gedeeld eerste gestaan :-)"
"Achteraf denk ik dat ik 'm wel had moeten doen", aldus Marianne. "Ik was nogal in het nadeel, want de andere deelnemers hadden alle routes al eerder geklommen, vaak zelfs al heel meermaals... Gelukkig was ik sterk genoeg om alles flash te klimmen. Dat scheelt best wat energie."
Bij het klimmen van de finales mochten de vrouwen in tegenstelling tot de mannen figure-of-fours doen, om de routes minder fysiek te maken. Helaas viel Marianne juist bij een figure-of-four vrij snel uit de route. Haar opponenten vielen er op dezelfde greep en één greep hoger uit, waardoor ze op een derde plaats eindigde. Lees Mariannes volledige verslag
op haar blog.
MixedOndertussen probeerde het andere lid van het Nederlands IJsklimteam, Dennis van Hoek in Navis (Oostenrijk) een M11 en twee M12's. Hij flashte één van beide M12 routes, voor de andere M12 en M11 had hij twee pogingen nodig. Omdat in deze routes als het vriest zowel op ijs als op rots wordt geklommen wordt hier de reguliere M-graad (M voor mixed) gebruikt. Wanneer een route zoals in Voreppe puur als trainingsroute op rots is bedoeld wordt de D-waardering gebruikt (D voor Dry). Blijft de vraag open of Dennis' zijn routes in Navis nu als D11/12 of M11/12 op z'n palmares mag bijschrijven...
Petzl Drytool EventBij het Petzl Drytool Event in Bergschenhoek aanstaande zaterdag 6 december is Marianne de hoofdroutebouwer. Marianne vertegenwoordigt Nederland al meerdere seizoenen met succes op internationale ijsklimwedstrijden. Ze wist al meerdere finaleplaatsen te veroveren bij World Cups in de discipline Lead. Marianne behoort tot de internationale vrouwentop in het mixed en ijsklimmen en kan zich ook buiten de wedstrijden om met de besten meten.
Op het Event in Berscgenhoek wordt een wedstrijd georganiseerd waarbij de kwalificatie een open wedstrijdronde is. Iedereen kan naar eigen inzicht en vaardigheden routes proberen. Er zijn eenvoudige routes, maar ook routes die dienen als selectie voor de finale. Er is dus voor ieder wat wils. De routes worden niet gedemonstreerd, er wordt niet gejureerd en er is geen maximale klimtijd per route. De beste 6 klimmers per categorie gaan door naar de finale.
Het Petzl Drytool Event wordt een spannende wedstrijd waaraan behalve de vertegenwoordiging van het Nederlands team ook meerdere internationale ijsklimmers en drytoolers meedoen, enkele Nederlandse berggidsen en leden van het Nederlands team Leadklimmen. Onder de deelnemers bevindt zich ook Dennis van Hoek, die vorig jaar de internationale ijsklimwereld op zijn kop zette door in het Zwitserse Saas Fee een World Cup Iceclimbing in de discipline Speed te winnen. Hiermee doorbrak hij een jarenlange hegemonie van Russische ijsklimmers.