MENU

Garnbret domineert en wint olympisch goud

Na een bloedstollend spannende damesfinale met een hoogstaande speedfinale, een keiharde boulderronde en een verrassende leadfinale heeft ze alle verwachtingen waargemaakt. De Sloveense Janja Garnbret wint olympisch goud in Tokio tijdens het debuut van de klimsport op de Olympische Spelen.

Speedtraining werpt vruchten af

Het is prima klimweer op de vierde en laatste klimdag in Tokio. Vandaag wordt er gestreden om de damesmedailles. Het is inmiddels een vertrouwd recept; de klim driekamp start met het onderdeel speed. Na de eerste duelronde is het al duidelijk; het niveau van de dames is hoger dan verwacht. Het extra jaar voorbereiding hebben veel klimmers benut om extra te trainen op dit onderdeel met duidelijke resultaten. In de tweede ronde verslaan de twee 27-jarige speedspecialisten Anouck Jaubert uit Frankrijk en de Poolse Aleksandra Miroslaw hun Japanse concurrenten Miho Nonaka (24) en Akiyo Noguchi (32) en staan tegenover elkaar in de derde finaleronde voor de overwinning op dit onderdeel.

Het wordt een nek-aan-nekrace waarbij de klimsters elke stap een extra boost geven om een voorsprong te pakken. Miroslaw is werkelijk ontketend en slaat de eindplaat na 6.84 sec. aan. Ze verpulvert het oude wereldrecord met 0.12 seconden. Iederéén lijkt blij, zelfs de 17-jarige Chaehyun Seo uit Korea die laatste wordt maar wel haar PR onder de 10 seconden brengt. Topfavoriet Janja Garnbret lacht ook. Onder de 8 sec. was het doel van de Sloveense en ze verbetert haar PR tot 7.81 sec. Wat een geweldige start van deze finale!

Loodzware boulderronde

Normaal gesproken is een set boulders een soort choreografie van verschillende vaardigheidstesten waarbij in iedere boulder één of twee specifieke skills tot het uiterste getest worden. Met een superatleet als Janja Garnbret in het deelnemersveld, die afgelopen woensdag met vier flashes door de boulderronde wandelde, zullen de bouwers gedacht hebben; laten we in alle boulders zoveel mogelijk skills tot het uiterste testen. Dat lijkt gelukt met een spannende maar loodzware boulderronde als resultaat waarin zelfs Garnbret tot het uiterste getest wordt.

De eerste twee boulders wist ze in meerdere pogingen te toppen. In de laatste boulder kwam ze niet tot een oplossing. Alleen de 20-jarige Amerikaanse Brooke Raboutou kwam twee keer, in de eerste en tweede boulder, dicht bij een top maar wist beide keren net niet de topgreep te fixeren. Ze wordt uiteindelijk meer dan verdiend tweede door wel alle zones te scoren. Miho Nonaka wordt derde met twee zones op haar scorekaart. Ze weet zich geen raad met de eerste boulder maar in de tweede en derde komt ze behoorlijk ver.

Oogstrelende progressieve leadroute

Voor het laatste onderdeel van de driekamp heeft het bouwteam een oogstrelende progressieve route geschroefd. Beide speedspecialisten, Aleksandra Miroslaw en Anouck Jaubert, hebben het vanaf de eerste passen zwaar en vallen beide vroeg uit de route. De derde klimster, Brooke Raboutou, zou verder moeten kunnen komen. Ze klimt beheerst door het onderste deel maar op greep 20 schiet haar voet weg en daarmee ook haar zicht op een olympische medaille. Dan is het de beurt aan Akiyo Noguchi, wiens laatste klim dit wordt, want ze heeft aangekondigd na de spelen te stoppen. Noguchi eindigt, zoals we haar kennen, in stijl haar klimcarrière en valt moegestreden met een 29+ score in het luchtledige.

Olympische kampioen

Dan verschijnt Janja Garnbret op het strijdtoneel, wordt dit haar gouden klim? Ze klimt zeker en snel, hier zien we een olympisch kampioen in actie. De route is zo progressief gebouwd dat zelfs zij in het touw eindigt met een 37+ score achter haar naam. De overwinning lijkt zo goed als zeker, alleen Miho Nonaka kan haar nog passeren. Nonaka begint voortvarend haar klim, maar dan maakt ze een klein foutje op greep 21 en valt. Janja Garnbret is olympisch kampioen! Ze weet het alleen zelf nog niet want de puntentelling is complex en ze heeft niet alle scores bij de hand.

Nog twee klimsters op de startlijst en zeker niet de minsten; beide hebben het in zich om de route te toppen. De Oostenrijkse Jessica Pilz (24) komt ver, heel ver en nadert het punt waar Garnbret viel maar valt er net onder (34+). De laatste klimster Chaehyun Seo heeft wat ongebruikelijke slordigheidjes. Ze lijkt zenuwachtig maar ze is het type klimster dat niet zomaar valt en lijkt zich te herpakken. Ze klimt indrukwekkend naar een tweede plaats (35+).

Tranen van blijdschap

Het eerste olympische goud gaat naar Janja Garnbret. De Sloveense heeft hier jaren naartoe geleefd en iedereen wist het; Janja gaat zeker goud pakken. De tranen van blijdschap vloeien rijkelijk en er zullen zeker ook tranen van opluchting tussen zitten want met deze overwinning valt ook een langgedragen last van haar gespierde schouders.

Het zilver gaat heel verdiend naar de Japanse alleskunner Miho Nonaka. Op alle disciplines toonde ze zich sterk en presteerde ze uitstekend. Deze medaille zal haar klimcarrière zeker een boost geven.

Akiyo Noguchi sluit haar carrièrre af met een prachtige bronzen olympische medaille om haar nek. Veel Nederlandse klimmers zullen zich nog 2011 herinneren. Het jaar waarin Noguchi in Eindhoven het goud pakte bij de laatste World Cup Boulder in Nederland. Deze medaille is haar zo gegund.

Heren goud

Gisteren won de 18-jarige Spanjaard Alberto Ginés López al het olympisch goud bij de heren.

lees het wedstrijdverslag terug

Beeld: Olympics.com

Terug naar overzicht