MENU

Alberto Ginés López wint eerste Olympisch klimgoud

Het eerste olympisch goud binnen de klimsport is behaald. Tijdens de herenfinale van het gecombineerde klimsportevenement op de Olympische Spelen op 5 augustus 2021 in Tokio heeft de 18-jarige Spanjaard Alberto Ginés López de gouden medaille weten te winnen in een bloedspannende wedstrijd. Zijn winst van de speedfinale gaf hem het wisselgeld dat hij inzette om zijn laatste plek in de boulderfinale weg te poetsen, waardoor in de leadfinale alles nog mogelijk was voor de eindstand. Dat ging zo.

Afvalrace speed

De zon schijnt boven het Aomi Urban Sports Park in Tokio als de acht herenfinalisten aantreden voor het eerste onderdeel speed. De speedwinnaar van dinsdag, de Fransman Bassa Mawem (37), is er wel bij maar zal niet starten omdat hij zijn biceps afscheurde in de leadroute. Daarom mag de 28-jarige Tsjech Adam Ondra als eerste alleen de eerste run klimmen. Dat levert hem direct een plek op bij de eerste vier. De speedkwalificatie is namelijk een afvalrace waarin, anders dan tijdens de kwalificatie, de tijd minder belangrijk is dan of je wint of verliest. Een gelukje voor Ondra.

Beste vier

Japans trots Tomoa Narasaki (28) , Bassa's broer Mickael Mawem (31) en Alberto Ginés López gaan ook door voor de eerste vier. Narasaki wint van Mawem die een slippertje maakt. Ginés López verslaat Ondra die wel met 6,86 sec. een prachtige PR noteert. De speedfinale start. Narasaki en Ginéz López duelleren voor de winst. Narasaki's voet slipt van een trede en Ginéz López wint de speedfinale, Narasaki wordt tweede, Mickael Mawem derde en Adam Ondra pakt zijn vooraf al zekere vierde plek.

Conclusie na het onderdeel speed: Ginés López en Adam Ondra liggen weer op medaillekoers en de top drie van de kwalificatie laat het een beetje liggen op dit eerste onderdeel.

Coleman wint boulderfinale

In de finale krijgen de klimmers drie boulderproblemen voorgelegd. De eerste is een interessante plaatboulder die veel precisie en balans vraagt. Bijna alle finalisten flashen deze plaat behalve Ondra die een extra poging nodig heeft en Ginés López die alleen de zone haalt. En zo ligt de wedstrijd na één boulder weer volledig open.

Echte killer

Het tweede probleem is een prachtige renboulder met een sprong waarbij in de terugswing een kleine ondergreep, of eigenlijk gaston, moet worden gehouden. De move naar de top blijkt de echte killer omdat de sprong naar de topgreep met een zogeheten toehook, moet worden opgevangen, waarbij de teen achter de greep blijft haken. De 24-jarige Amerikaan Nathaniel Coleman is de enige die dit voor elkaar krijgt en gaat na twee boulders aan de leiding.

Rijzende zon

De laatste boulder is een rijzende zon en esthestisch heel mooi maar qua klimmen minder attractief voor de kijker. Kracht en weer precisie zijn hier essentieel. De finalisten beleven zware tijden met het nanogreepje net voorbij de zonegreep die simpelweg niet vast te houden is. Alleen Adam Ondra krijgt het greepje onder controle en zou daarmee de punten moeten krijgen. Verder bewegen is echter ook voor hem uitgesloten en dus blijft de topgreep buiten bereik. Nathaliel Coleman wint het boulderen. Gevolgd door Mickael Mawem en Tomoa Narasaki. Met nog één onderdeel te gaan staan deze drie heren gedeeld eerste en zal de ontknoping van deze eerste olympische klimfinale in de leadroute plaatsvinden.

Shuffle in het koningsnummer

Na een korte rustpauze gaan de heren door naar het koningsnummer, de leadfinale. Tomoa Narasaki bijt het spits af en klimt direct naar een mooie 33+ score. Mickael Mawem heeft het zwaar en valt op 23. Boulderspecialist Nathaliel Coleman klimt één greep verder dan Narasaki en daarmee eindigen de kansen op een overwinning voor Narasaki en Mawem.

Leadmaster

Dan is het de beurt aan de lead master Adam Ondra, de man die zoveel grenzen in deze discipline heeft doorbroken. Hij klimt steady maar valt vlak onder de top op greep 42. In theorie kan Ondra nu nog winnen maar Ginés López lijkt nu in de meeste scenario's kansrijk voor goud. Wat is het spannend! Alberto klimt goed, steady, met het punt van Ondra in zicht, verliest hij contact op greep 38 en staat nu tweede in het leadklassement. Toch heeft hij nog steeds zicht op goud.

Schubert topt

Collin Duffy dan, uit de Verenigde Staten, pas 17 jaar oud! Duffy smijt met z'n krachten maar blijkt ook behoorlijk wat in zijn batterij te hebben en smijt door. Voorbij Ginéz López valt hij op greep 40 en klimt naar plek twee. De allerlaatste finalist is de Oostenrijker Jakob Schubert (30), meervoudig wereldkampioen lead en als geen ander in staat door zijn verzuring heen te vechten. Hij klimt gecontroleerd en is duidelijk van plan de route te toppen, pakt op de juiste plekken een korte rust en blijft op koers. Schubert klimt voorbij Duffy én voorbij Ondra, nog twee passen en dan topt Jakob Schubert de finaleroute van Tokio 2020.

Goud

Alberto Ginéz López kan het niet geloven, hij, de pas 18-jarige Spanjaard pakt het goud door verrassend het onderdeel Speed te winnen, daarbij werd hij een beetje geholpen door het wegslippen van Nakasaki, maar dat is topsport. Nathaniel Coleman pakt de eerste zilver olympische medaille en Jakob Schubert wordt met zijn formidabele top bekroond met het brons.

Morgen damesfinale

Titelfavorieten Tomoa Narasaki en Adam Ondra bleken hun favorietenrol niet waar te kunnen maken. Zou het morgen tijdens de damesfinale op vrijdag 6 augustus net zo spannend worden? Van de herenfinale hebben we geleerd dat een zogeheten golden point, de winst in één van de drie disciplines bijna onmisbaar is voor een podiumplaats. Wordt het de wedstrijd van de specialisten of de all-round klimmers? We zien het vanaf 10:30 Nederlandse tijd. Lees het verslag van de dameskwalificatie terug en bekijk wie de beste papieren heeft voor olympisch goud.

verslag dameskwalificatie

Beeld: Olympics.com

Terug naar overzicht