MENU

Derk Prinsen en Miriam Knepper winnen NK Toerskiën

Het Nederlands kampioenschap toerskiën is gewonnen door Derk Prinsen bij de heren en Miriam Knepper bij de dames. In het Zwitserse Villars-Gryon vond afgelopen zaterdag het NK Toerskiën plaats als onderdeel van het Zwitsers kampioenschap.

Op het mooie afwisselende parcours werd bij de heren werd Derk tijdenlang op de voet gevolgd door de Nederlandse berggids Jelle Staleman en Peter de Wit. Bij de dames ging Miriam Knepper vanaf de eerste minuut op kop en werd er een spannende strijd om het zilver geleverd door Milah Wouters en Lonneke Yo, de winnares van vorig jaar.

Het was mistig en het regende, en de sneeuwcondities waren niet optimaal. Dit had echter geen invloed op de wedstrijd.

Na 2:14:08 uur was het Derk die als eerste over de finish kwam, een kleine 4 minuten later passeerde Peter de eindstreep met Jelle in zijn kielzog. Jelle toont met deze knappe 3e plek in een deelnemersveld met enkel toerskispecialisten duidelijk zijn allround kwaliteiten als berggids. De eerste plaats van Miriam Knepper kwam tijdens de race niet in gevaar. Ze werd Nederlands kampioen met een tijd van 2:37:14. Een tijd die in het heren deelnemersveld niet zou misstaan. Lonneke Yo moest genoegen nemen met het zilver en Milah Wouters won het brons. Bekijk hier de volledige uitslag voor de Nederlandse dames en heren op pagina 18 en 19.

Bij de ranglijst van de heren moet Martijn Seuren nog worden toegevoegd. Hij werd met een tijd van 2 uur 35 zesde, waardoor de heren die later eindigden een plaatsje zakken.

Alle foto's van het NK Toerskiën vind je op onze fotopagina.

Drie kampioenschappen
Het was even spannend voor de organisatie of er wel genoeg sneeuw zou liggen, maar gelukkig viel er net voor Kerst een lading sneeuw, zodat het kampioenschap gewoon kon doorgaan. Als onderdeel van het Zwitsers kampioenschap Toerskiën werd het NK Toerskiën georganiseerd door de NKBV. De NKBV werd vorig jaar door de Schweizer Alpen Club (SAC) uitgenodigd om het NK Toerskiën in 2015 als onderdeel van het Zwitsers kampioenschap te houden en daar maakte de NKBV graag gebruik van. Daarnaast vond ook het Belgisch kampioenschap Toerskiën in Villars-Gryon plaats waardoor er tijdens deze wedstrijd maar liefst drie nationale kampioenschappen plaatsvonden.

Davos 2016
Het volgende NK toerskiën vindt plaats op zaterdag 9 januari 2016 in Davos, wederom in samenwerking met de SAC binnen het Zwitsers kampioenschap.