MENU

Zware aardbeving treft Nepal, update 27 april 15:00

Het aantal slachtoffers van de zware aardbeving die de Himalaya zaterdagmorgen heeft getroffen, is maandag opgelopen tot 3700, een aantal dat nog voortdurend oploopt. Er is sprake van 6000 gewonden. Daarnaast is de materiële schade groot. Veel bergdorpen in het binnenland zijn geheel weggevaagd en het volledige overzicht van de gevolgen daar ontbreekt nog.

In de hoofdstad Kathmandu, waar ruim 800 doden gemeld zijn, is de schade aan talloze historische gebouwen groot. De beroemde tempels onder andere aan het Durbarplein zijn grotendeels verwoest. Ook in Patan en Bhaktapur, zoals veel Nepalees erfgoed op de Unesco Werelderfgoedlijst, zijn vele gebouwen zwaar beschadigd.

De beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter had het epicentrum op 80 kilometer ten noordwesten van de Nepalese hoofdstad. Er zijn tientallen naschokken geweest, waarvan de meeste het epicentrum dichtbij Kathmandu hadden. Zondag rond het middaguur in Nepal was nog een zware beving van 6,7. Ook in India, Bangladesh en Tibet zijn slachtoffers.

Everest

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn alpinisten op de Mount Everest betrokken bij een tragedie. Vorig jaar vonden 16 sherpa’s de dood na een lawine in de Khumbu ijsval. Na de beving van zaterdag werd het basiskamp getroffen en deels weggevaagd door een enorme sneeuw- en ijslawine. Inmiddels zijn vanuit het basiskamp meldingen van 18 tot 22 omgekomen klimmers.

In het basiskamp werkt Anne Brants, spoedeisende hulparts in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, met haar organisatie Outdoor Medicine. Zij behandelt met enkele collega’s tientallen (zwaar)gewonden. De twintig zwaarst gewonde klimmers zijn zondag met helikopters vervoerd naar het ziekenhuis van Pheriche. Brants maakte de tragedie vorig jaar ook al mee als arts in het basiskamp.

Maandag is het weer iets opgeklaard zodat drie helikopters vluchten kunnen maken naar Kamp 1, boven de Khumbu ijsval. Volgens de spaarzame berichten van de klimmers zitten in Kamp 1 en 2 tussen de 150 en 200 mensen, zowel sherpa’s als buitenlanders. Het is onduidelijk of ze kunnen terugkeren door de ijsval waar delen van de geprepareerde route vernietigd zijn door de lawines. In de hogere kampen raakt de voorraad aan voedsel en brandstof snel op. Per vlucht worden twee klimmers naar het basiskamp gebracht. Meer is niet mogelijk omdat de helikopters in de ijle lucht niet zwaarder belast kunnen worden.

Eric Arnold
De Rotterdammer Eric Arnold heeft aangegeven dat hij op pad gaat naar Namche Bazaar. Hij was bezig met een vierde poging de Mount Everest te beklimmen. Hij is ongedeerd. Door de aardbeving ontstonden lawines in de buurt van het Everest basiskamp, die het kamp deels verwoestten. Eric Arnold omschreef het basiskamp als een slagveld. Arnold was een van de eersten met een uitvoerig verslag vanuit het basiskamp. Zijn hele relaas werd vertaald en gepubliceerd door de Washington Post.

Peter Boogaard
Met Peter Boogaard uit Oegstgeest, die met de sherpa Namgya in een tweemansexpeditie een tweede poging doet de Mount Everest te beklimmen, ditmaal vanuit de Tibetaanse zijde, is inmiddels contact geweest via de satelliettelefoon. Tijdens de beving zaten hij en Namgya in Advanced Basecamp. De beving zelf viel aan die kant nogal mee. Veel klimmers zijn 's nachts teruggegaan naar het basiskamp, maar Peter en Namgya hebben dat vandaag (zeven uur lopen) gedaan. De in Kathmandu wonende vrouw van Namgya is ongedeerd, maar slaapt daar wel in een tent. Peter en Namgya blijven nu een paar dagen in basiskamp om bij te komen, en gaan dan weer naar boven om kamp 2 in te richten. Daar wachten ze vervolgens op een 'window' van mooi weer voor de toppoging.

Stephan Wijnkamp

De Nederlandse advocaat Stephan Wijnkamp, die in Innsbruck woont en gespecialiseerd is in bergongelukken, was met een kleine groep aan het klimmen op de Shishapangma toen ook zij overvallen werden door de aardbeving. In een telefoongesprek vertelde Wijnkamp zaterdag dat er meteen na de beving op de berg ijstorens afbraken, rots- en sneeuwlawines ontstonden maar dat zijn groep ongedeerd is. De sherpa die met Wijnkamp op de berg is, komt uit Khumjung, een van de zwaar getroffen dorpen in het Sherpagebied. Zij hebben hun expeditie afgebroken. De vrouw van Wijnkamp, de Oostenrijkse Cornelia Becker, is trauma-arts en probeert te helpen waar dat mogelijk is.

Trekkinggroepen
Enkele Nederlandse reisorganisaties waaronder Snow Leopard Adventures hebben groepen reizigers in en vlakbij het getroffen gebied. De communicatie met grote delen van Nepal via de telefoon verloopt moeizaam en is in sommige gebieden niet mogelijk. Op de website van Snow Leopard staat de meest recente informatie over de groepen van de organisatie die in Nepal zijn. Dat is inmiddels met alle groepen gelukt maar met name van de groep in het Manaslugebied is het de vraag hoe die kunnen terugkeren in Kathmandu vanwege de grote verwoestingen in dat gebied.

Inmiddels verzamelen vele tientallen deelnemers aan trektochten en alpinisten zich op het vliegveld van Lukla, in afwachting van transport naar Kathmandu, waar het vliegveld overbelast is, onder andere vanwege extra vluchten met hulpgoederen.

Katja Staartjes
De Nederlandse klimmers Katja Staartjes en Henk Wesselius uit Okkenbroek zaten zaterdag dichtbij het epicentrum, maar zijn ongedeerd. De twee waren bezig met een voorbereidingstocht voor hun beklimmming van de Gurla Mandhata in Tibet. Staartjes en Wesselius zijn inmiddels teruggekeerd in de hoofdstad waar ze onderdak hebben bij sherpa Chhiree met wie ze al diverse tochten hebben gemaakt. Ze verblijven daar buiten vanwege het voortdurende gevaar van naschokken.

Noot voor de pers: voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Robin Baks, directeur NKBV, via robin.baks@nkbv.nl

Lees verder