MENU

Wandelcoördinator NKBV Noord-Holland krijgt lintje

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op de dag voor Koningsdag, ontving wandelcoördinator Paul Peeters van de NKBV Regio Noord-Holland een koninklijke onderscheiding voor onder andere zijn inzet voor de wandelcommissie van de Regio.

Het feit dat hij vanuit zijn militaire dienst wel aardig kaart kon lezen, was in 1981 de reden dat hij het wandelweekend van de NKBV Regio Noord-Holland onder zijn hoede kreeg. Een evenement dat hij twee keer per jaar organiseerde voor de Regio, en waar hij ook de leiding over had. Gewapend met een kaart van het terrein en later GPS zorgde hij voor wandelroutes van ongeveer 7 uur per dag, tussen de 20 tot 25 km.

Lintje

Sinds 1992 ging regiolid Gerry Bouma en Thea Oudshoorn mee op de wandelweekenden van de NKBV Regio Noord-Holland. Dit jaar, Paul is inmiddels veertig jaar actief, hebben zij hem voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding:

"Ik was verrast door de degelijke voorbereiding, wat onder andere bleek uit alle informatie die voor ieder wandelweekend werd toegestuurd. In het voorjaar was dat een plaats in de Belgische Ardennen, in het najaar wandelden we door de Eifel of het Sauerland. Dit gaat nu allemaal per computer/e-mail maar dat ging vóór het computertijdperk allemaal met de typemachine en per post.

Kwam je met de auto, niet Paul zijn favoriete vervoersmiddel, dan was er een kaart om je weg naar het vakantiehuis te vinden. Kwam je met het openbaar vervoer dan zocht hij alle treinverbindingen uit, overstapplaatsen en de daarna te nemen bussen of de nog te lopen kilometers tot het gehuurde vakantiehuis. De uitnodiging voor het wandelweekend werd altijd vergezeld van de oproep van Paul om vanwege het milieu te carpoolen."

Ook Thea Oudshoorn gaat al jaren mee met het wandelprogramma. Zij maakte vooral tijdens de 5-daagse wandelweekenden kennis met zijn prettige leiderschap:

"Zoals gebruikelijk in een groep die elkaar één keer per maand of minder ontmoet wordt er tijdens de weekenden veel bijgepraat. Dan kan het gebeuren dat ook de talrijke fysieke ongemakken de revue passeren. En soms duurt dit onderwerp wel erg lang! Paul kan dan kort maar vriendelijk afronden met: 'zo, we gaan de consulten afronden en het spreekuur beëindigen”. En plots begrijpt iedereen dat het zo ook wel genoeg was en niemand voelt zich persoonlijk aangesproken.

Tijdens de wandelingen ontstaat er groepsdynamiek. Wandeltempo's verschillen, geluiden uit de staart van de groep komen naar voren met opmerkingen hierover en soms ook wel de dringende roep om te stoppen. Soms nodig vaak ook onnodig. Paul gaat daar “natuurlijk” mee om. Is het ’n eenling die roept dan loopt Paul vaak rustig door met de mededeling dat er bij de volgende afslag/kruising of bovenaan de beklimming wordt gestopt. Zijn er meerdere roepers dan dan wordt er kort gestopt. Zo worden we opgevoed door Paul in groepsdynamica."

Laatste keer

Doordat door de jaren heen de wandelgroep ouder werd en er geen jongeren meer bij kwamen, zou in het voorjaar van 2020 het laatste wandelweekend van de NKBV Regio Noord-Holland worden georganiseerd. Dit weekend is vanwege de coronacrisis uitgesteld, maar zal nog worden georganiseerd.

Bergsportreizen vrijwilliger gedecoreerd

Ook Henk van Koeveringe heeft een lintje ontvangen. Henk is sinds 1984 lid van de NKBV en heeft sindsdien 13 tochten voor Bergsportreizen geleid in de Alpen. Daarnaast is hij drie keer Bergsportkamp Coördinator geweest. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het aanbod van Bergsportreizen activiteiten in het buitenland. Hij had hierbij altijd het belang van de NKBV in het vizier. Het is bijzonder dat leden zoals Henk tijd en energie willen steken in het organiseren van activiteiten voor onze vereniging. Mede door zijn kennis, ervaring en enthousiasme is de NKBV in staat om veel van onze leden veiligen verantwoord de bergen in te laten gaan.