Je hebt het voornamelijk zelf in de hand of je in een lawine terecht komt - de meeste lawineongelukken worden veroorzaakt door de slachtoffer(s) zelf. Deze animatiefilm laat op ludieke wijze zien waar je op moet letten als offpiste/freeride skier of boarder.
Het fimpje is een onderdeel van de nieuwe campagne van de Italiaanse Alpen Club CAI, de Italiaanse Bergredding en de Italiaanse vereniging van berggidsen.
Online oefenen met zoeken naar slachtoffers van een lawine
Het opsporen van lawineslachtoffers is iets wat je ieder jaar voorafgaand aan het tourskiseizoen weer moet oefenen. Dat doe je in de praktijk door een lawinepieper in te graven en die vervolgens te gaan zoeken. De Zwitserse fabrikant van bergsportartikelen Mammut heeft een online hulpmiddel waar je het zoeken en uitgraven van lawineslachtoffers virtueel kunt oefenen. Natuurlijk vervangt zoiets de praktijk niet, maar het kan je wel helpen om alles nog eens even op een rijtje te zetten.
http://www.mammut.ch/barryvoxtraining
Nieuw lawinehandboek
Afgelopen jaar is een nieuw boek over lawines verschenen van Patrick Nairz en Rudi Mair (beide werkzaam bij de Lawinenwarndienst in Innsbruck). Dit boek behandelt 10 concrete lawineongelukken en evenzovele typische situaties die we gedurende de winter in het terrein aan kunnen treffen. Wat zijn de typische sneeuwcondities in de vroege winter, hoogwinter en late winter? Alles wordt kort en krachtig en goed geïllustreerd voor het voetlicht gebracht. Door de behandeling in relatie met 10 werkelijke gebeurde lawineongevallen worden de gevaren tastbaar. Een aanrader en binnenkort in de NKBV-webshop!
Lawine. 10 entscheidenden Gefahrenmuster erkennen', ISBN: 978-3702230869
Jaag het wild niet op tijdens het skien
Er zijn steeds meer freeriders en ook steeds meer toerskiers. Soms levert dat problemen op - in veel skigebieden zijn rustzones voor het wild ingericht en mag je daarom niet overal skien. Meestal zijn dit de dichte bossen die toch niet erg interessant zijn voor de skiers. Toch komt het af en toe tot confrontaties tussen natuur (lees: de jagers die de wildstand beheren) en de skiers die komen waar het niet mag. Houdt je als wintersporter daarom aan de verboden - die meestal goed worden aangegeven in de wintersportgebieden. Voor Zwitserland is een online kaart van alle zogenaamde Wildruhezonen beschikbaar en kun je dus niet meer claimen dat je niet wist waar je mocht komen...: http://www.respektiere-deine-grenzen.ch/wildruhezonen/karte
Links
Waar is de poeder en als er poeder is, hoe is de lawinesituatie? Dat zijn de twee grote vragen voor iedere freerider of toerskier. Je vind deze info onder andere op de volgende sites:
Freeride-Map maakt kaarten waar de Freeride-hellingen van de grootste Zwitserse en Oostenrijkse skigebieden op staan. Ze geven er ook netjes de Wildruhezonen op aan...
www.bergredding.nl
Bergredding.nl is een website van Michiel Engelsman (berggids) en Menno Boermans (bergredder), dé Nederlandse experts op het gebied van veiligheid, risico en redding in de bergen. Met tips en info voor alle bergsporters.
www.wepowder.nl
Alles voor poederjagers
www.rogiervanrijn.com/wordpress/
Info over (toer)skiën in de Ecrins, Frankrijk
www.snowsafety.nl
Info en kennis over veiligheid van skiërs/boarders buiten de geprepareerde pistes
www.chamonixguiding.com/
Sneeuwcondities omgeving Chamonix
www.slf.ch/
Sneeuw en lawine info Zwitserland
www.avalanches.org/
Europees lawine waarschuwings systeem