MENU

Folie van suikerriet, recyclebaar of niet?

Geen discussie is zo actueel als de discussie over duurzaamheid, plastic, milieuvervuiling en recycling. Bij de NKBV denken we steeds na over hoe we onze impact op het milieu zo laag mogelijk kunnen houden. Zo versturen we Hoogtelijn in een suikerrietfolie.

Deze folie lijkt plastic, maar is gemaakt van biobased materiaal, dat voor meer dan 80 procent bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. De term ‘biobased’ zegt iets over de oorsprong van het materiaal. Dat zijn materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals zetmeel, suiker, cellulose, melkzuur, eiwitten of via micro-organismen. Nu zijn deze meestal nog afkomstig uit mais, biet, suikerriet, hout, aardappel, tapiocawortel of bijv. castornoten, maar in de toekomst ook van restmaterialen en afvalstromen. Met de term ‘hernieuwbaar’ wordt over het algemeen een termijn binnen 10 jaar bedoeld. Biobased plastics kunnen composteerbaar of recyclebaar zijn maar zijn dat niet altijd.

Helaas zijn er in het afvalverwerkingssysteem in Nederland nog niet voldoende mogelijkheden om biofolie te recyclen. Wel wordt het via het restafval verwerkt tot onder andere groene stroom.

Waarom folie?

Hoewel we liever helemaal geen verpakkingsmateriaal om Hoogtelijn gebruiken, is dat niet echt een optie omdat er vrijwel altijd bijlages bij het magazine worden meegestuurd. Daarnaast zorgt deze wikkel ervoor dat het adrespapiertje wordt meegeseald. Het verpakken in suikerriet- of rietsuikerfolie is op het moment de meest milieuvriendelijke optie om het magazine in te versturen; de levenscyclus van rietsuikerfolie is CO2-neutraal omdat er geen aardolie wordt gebruikt bij de productie en de plant CO2 opneemt tijdens de groeifase.

Weggooien

Het rietsuikerfolie mag ondanks het OK Compost logo helaas niet bij het gft of in de compostbak. Het is namelijk niet duidelijk of de doorlooptijd in de industriële composteerinstallatie lang genoeg is om composteerbare plastics binnen die tijd goed af te breken. Ook thuis op de composthoop vergaat het folie niet goed.

Waar mag rietsuikerfolie wel weggegooid?

  • restafval

Waar mag rietsuikerfolie niet weggegooid?

  • plastic afval
  • composthoop
  • gft/biobak
  • in de natuur

Recyclen

Voor het milieu zou het het beste zijn om rietsuikerfolie en ander composteerbaar bioplastic te recyclen. Dat spaart grondstoffen voor de productie van nieuw bioplastic. Maar omdat er weinig composteerbare verpakkingen zijn, is het te duur om die apart in te zamelen of uit het ingezamelde plastic te halen en apart te recyclen. Pas bij veel verpakkingen is dit kostendekkend.

Groene stroom

Bioplastic in het restafval gaat naar de afval-energiecentrale. De warmte die vrijkomt bij verbranding van restafval wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Daardoor zijn er minder aardolie, gas of kolen nodig en dat is goed voor het milieu. De opgewekte stroom mag als groene stroom verkocht worden.

bron: milieucentraal

lees meer op milieucentraal