MENU

Sportklimmen naar Olympische Spelen Tokio 2020

Vandaag is een nieuw tijdperk aangebroken voor de klimsport. De NKBV viert feest. Sportklimmen is officieel voorgesteld door het Organiserend Comité van Tokio 2020 als nieuwe sport op de Olympische Spelen.

NKBV-voorzitter Joachim Driessen noemt de toelating van het sportklimmen tot de Olympische Spelen een “erkenning voor de enorme groei van de sport in de afgelopen jaren. Wereldwijd waren er 25 miljoen klimmers in 2013, waar het er in 2015 al 35 miljoen zijn. De helft van alle klimmers is onder de 25 jaar. In Nederland merken we de toename in populariteit van de sport aan het aantal jongeren dat meedoet aan regionale en nationale klimwedstrijden. Afgelopen jaar hebben we zelfs twee gloednieuwe klimcompetities opgezet om alle jeugdklimmers op hun eigen niveau te laten wedstrijdklimmen”, aldus Driessen.

Jeugd
Jong Oranje-coach Aukje van Weert ziet haar jeugdtalenten al schitteren in Japan. “Klimmers zijn op hun sterkst als ze tussen de 16 en 25 jaar oud zijn. In Jong Oranje hebben we nu al een aantal oersterke jeugdklimmers zitten. Dat belooft wat voor als ze in 2020 meedoen aan de Olympische Spelen!”

Het IOC maakt in augustus 2016 officieel bekend of ze de aanbeveling van het Organiserend Comité van Tokio 2020 overneemt en welke sport dus toetreedt tot de Olympische Spelen in Tokio.

Dinsdagavond 29 september werd Nikki van Bergen geïnterviewd voor het NOS Sportjournaal. Kijk hier de uitzending terug.