MENU

Reconstructie beklimming Annapurna 1977

Bergbeklimmers die de dood in de ogen keken, het intrigeert documentairemaker David de Jongh mateloos. In zijn zoektocht naar extreme tochten kwam hij op het spoor van de beklimming van de Annapurna in 1977. Een expeditie van Nederlandse klimmers, die geen angst leken te kennen. In de vierdelige podcast Sisyphus reconstrueert De Jongh hoe de tocht verliep, samen met vijf van de klimmers van toen.

Podcast Sisyphus

Met de podcast Sisyphus onderzoekt David wat alpinisten beweegt, waar ze tegenaan lopen en hoe ze met elkaar omgaan. Maar vooral: hoe kan een alpinist in extreme omstandigheden overleven? Om deze vragen te beantwoorden besloot hij om één legendarische bergbeklimming minutieus te reconstrueren, met hulp van de klimmers van toen.

"Waarom beklimt een mens een berg? Omdat-ie er staat, zal de alpinist zeggen." David de Jongh vergelijkt de bergbeklimmer met Sisyphus, de mythische figuur, die gedoemd was een rots naar de top van de berg te sjouwen, waarna de rots naar beneden rolde en Sisyphus weer opnieuw moest beginnen, tot in het oneindige. Volgens de Franse schrijver en filosoof Albert Camus is Sisyphus een held en is zijn werk een metafoor voor het leven zelf: een ogenschijnlijk zinloze exercitie. Alpinisten zijn de krijgers van Camus, die steeds weer zin vinden in het ogenschijnlijk zinloze."

De herfst van 1977

In de herfst van 1977 deden elf Nederlanders een eerste poging om boven de 8000 meter te komen. De klimmers vertrokken naar de Himalaya om daar met sherpa’s de Annapurna te beklimmen, een berg die berucht is om haar vele lawines. De podcast Sisyphus vertelt het verhaal van hun moeizame tocht. Een tocht die bij David talloze vragen oproept: Wat doe je als je tentgenoot zijn stinkende pisfles steeds open in de tent laat staan? Hoeveel is je eigen prestatie waard, als de sherpa’s alles dragen en het pad effenen? Hoe ga je verder als je net een stuiflawine hebt overleefd? En moet de klimmer een egocentrisch beest zijn, of juist een groepsdier gericht op harmonie?

Teruggevonden walkie-talkie-gesprekken

De Jongh maakt met Sisyphus een audioverhaal met komische en ontluisterende botsingen die je dankzij het rijke archiefmateriaal, dagboekcitaten en onlangs teruggevonden walkietalkiegesprekken van minuut tot minuut kunt volgen.

Podcast: sisyphus

Terug naar overzicht