De Klimmuur is met klimhallen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Haarlem één van de grootste spelers in de klimsport. De Klimmuur is met deze campagne gestart omdat ze merkten dat hoewel veel klimmers elkaar controleren, de partnercheck na enige tijd routine wordt. Ondanks de (oppervlakkige) controle worden er toch fouten gemaakt.
Inventarisatie
De Klimmuur heeft een inventarisatie gemaakt van wat er bij het indoor klimmen – ondanks de partnercheck – toch fout gaat. Deze veelgemaakte fouten staan op de poster bij de campagne afgebeeld.
Om de campagne beter onder de aandacht te brengen is een filmpje gemaakt en zijn beeldschermen in de klimhallen geplaatst, waarop het filmpje getoond wordt.
De poster van de Klimmuur.
Veilig sportklimmen
Indoor sportklimmen is een relatief veilige vorm van de klimsport. Bij indoor sportklimmen loop je een- in vergelijking met andere sporten - normaal risico op blessures als gevolg van overbelasting, onhandigheid, pech of reeds aanwezige gezondheidsproblemen. Sportklimmen kent wel in vergelijking tot veel andere sporten een extra factor die het gevaarlijk maakt - de hoogte. Je hangt aan slechts 1 punt gezekerd tot 10 à 30 meter boven de grond. Elke cruciale fout kan fataal zijn. Niemand zal dat kunnen of willen ontkennen.
Fouten door sporters en zekeraars
Bijna alle ernstige fouten zijn varianten op hetzelfde thema. In 99% van de gevallen is het ongeval de schuld van de zekeraar of de klimmer zelf. Men let onvoldoende op bij het inbinden of het zekeren, werd afgeleid en maakte een cruciale fout. Wat gaat er zoals mis?:
Een zorgvuldige en attente partnercheck kan bijna alle ernstige ongevallen als gevolg van bovenstaande fouten voorkomen. Wees dus alert en check elkaar zorgvudig!
Leren van fouten
Voor een overzicht van veelgemaakte fouten (ongevallen en bijna-ongevallen) verwijzen we je naar de site klimongevallen.nl. Uit het buitenland zijn ook cijfers bekend, maar omdat de praktijk in klimhallen daar vaak anders is (men klimt veel vaker voor) zijn deze cijfers moeilijk vergelijkbaar met de Nederlandse.
In het Kenniscentrum op de website van de NKBV vind je een aantal artikelen over de veiligheid bij het indoor klimmen. Je vindt hier onder meer artikelen over: