MENU

Ook in 2016 op vakantie in Nepal

Afgelopen jaar was voor Nepal een zwaar jaar. Na de verwoestende aardbeving in april daalde het toerisme in Nepal met bijna 50%. Momenteel heeft het land problemen met buurland India, dat nauwelijks nog olie, medicijnen en hulpgoederen de grens met Nepal laat passeren. Ook in 2016 is het hard nodig dat toeristen het land blijven bezoeken, aangezien zeker een half miljoen inwoners direct afhankelijk zijn van het toerisme.

Benefiet
Om het toerisme naar Nepal meer op gang te helpen, organiseerde de NKBV afgelopen oktober samen met het Nepalese consulaat in Nederland een benefietavond in Amsterdam. Tijdens deze avond werd onder andere de 'Nepal Now' campagne in Nederland gelanceerd in aanwezigheid van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het geld dat die avond werd opgehaald, wordt begin 2016 geschonken aan een goed doel in Nepal. Meer informatie daarover volgt.



Reizen
Van belang is dat er behalve geld veel mensen naar Nepal gaan. Niet alleen om met eigen ogen te zien hoe weerbaar de getroffen Nepali zijn en hoeveel van het land inmiddels alweer is opgegebouwd, maar ook om anderen te stimuleren het land te bezoeken. Zo organiseert de NKBV jaarlijks meerdere reizen naar Nepal. Afgelopen november nog bezocht tochtleider Aart Last met een groep de Annapurna regio. Hoewel ze even wat hinder hadden ondervonden van de brandstofproblemen, zeg Aart een geweldige reis gehad te hebben:

Vreemde Voettocht Annapurna
"Woensdag 11 november landden we op Kathmandu airport. Tijdens onze rit van de luchthaven naar ons hotel in de wijk Thamel was weinig te zien van de gevolgen van de aardbevingen in april. Slechts ingestorte stukken van de muur rond de paleistuin herinnerden ons aan dat natuurgeweld. De volgende dag tijdens onze excursie naar de Boudanath Stupa bleek dat de bovenbouw van de stupa geheel verdwenen was, afgebroken vanwege instortingsgevaar. Herbouw moet nog plaatsvinden.

In de oude koningsstad Bhaktapur werden we geconfronteerd met delen van wijken die geheel in puin lagen. Wonderwel zagen aangrenzende panden er op het oog ongeschonden uit. Aan het marktleven te zien heeft de lokale bevolking het gewone levensritme weer blijmoedig opgepakt. Toeristen waren er in vergelijk met voorgaande jaren slechts in zeer geringe mate te zien. Dat moet drastische negatieve gevolgen hebben voor de locale economie.

Tijdens onze trek vanuit Khudi over het Annapurnacircuit was in het geheel niets te merken van schade als gevolg van aardschokken. Andere trekkers kwamen we op onze route weinig tegen. In alle dorpen onderweg was het buitengewoon rustig en vele lodgeaccommodaties stonden leeg. Die rust was leuk voor ons, maar beroerd voor de lokale bevolking. Onze route verliep de eerste dagen door bos-, akkergebieden en vele dorpen. Bij Pisang en Chame kwamen de witte pieken van het Annapurnamassief: de Annapurna II (7937 m) en de Annapurna IV (7525 m) in volle glorie in beeld. In Manang werd dat aangevuld met een overweldigend beeld van de Ganggapurna (7454 m) en de Annapurna III (7555 m). Na Manang op 3540 m begon het zwaar te worden vanwege de toenemende hoogte. Via Ledar (4200 m) kwamen we in Thorung Pedi op 4450 m aan de voet van de beruchte Thorung La.

Topvlag
De volgende ochtend gingen we om 4.00 uur in het pikkedonker en de vrieskou op weg naar deze pas met behulp van het licht van onze koplampjes. De ijle lucht maakte onze voortgang zwaar. In slow motion bereikten we allen tegen 10.00 uur de Thorung La op 5416 m. Opluchting en blijdschap over onze geslaagde beklimming. Een emotioneel moment met onderlinge felicitaties gevolgd door de gebruikelijke groepsfoto op de pas met NKBV vlag. Daarna volgde een lange afdaling van 5 uur naar Muktinath op 3750 m. Zowel voor de pas als bij onze afdaling kregen we een beeld van het woeste en desolate berglandschap waar een jaar geleden meerdere slachtoffers te betreuren vielen als gevolg van een blizzard met sneeuw en windsnelheden van 120km/u die veroorzaakt werd door een restant van een orkaan uit de golf van Bengalen. In Muktinath hielden we een rustdag om weer wat op adem te komen en bezochten we het Vishnu tempelcomplex, een bedevaartsplaats voor zowel Boeddhisten als Hindoes.



De laatste loopdag bracht ons via een schitterende route door een deel van de hooggebergtewoestijn van het Mustang gebied en door de schitterende vallei van de Kali Gandaki rivier naar Jomsom, het eindpunt van onze trektocht. Vandaar vlogen we via Pokhara terug naar Kathmandu. Een geslaagde en prachtige tocht met alle dagen goed weer was ten einde.

Tijdens onze tocht werden we begeleid door onze Nepalese gids Kitap met zijn twee assistenten: Rana en Dhiraj en zes dragers. Hulde en dank aan hen allen voor alle service, zorg voor onze veiligheid en ondersteuning bij met name het zware en lange traject over de Thorung La."

Mee op reis
Bezoek ook Nepal en ga mee op Vreemde Voettocht naar de Khumbu Vallei in november of verleg je grenzen tijdens een van de samen met Snow Leopard georganiseerde mini-expedities naar de Chulu Far East of de Mera Peak in oktober.
Lees verder