MENU

NKBV neemt afstand van artikel in Jerusalem Post over Dock Masters

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) is onaangenaam getroffen door een artikel in de Jerusalem Post over het weigeren van drie Israëlische atleten op het boulderevenement Dock Masters dat 27 en 28 januari in Utrecht gehouden wordt. In dit bericht geven we opheldering over de gebeurtenissen en feiten.

Intrekken uitnodiging

De NKBV is niet de organisator van het evenement, maar levert wel logistieke ondersteuning aan de organisatie van Dock Masters. Drie Israëlische atleten die zich hadden ingeschreven voor het evenement zijn in eerste instantie door de organisatie van Dock Masters van de deelnemerslijst gehaald. Dat gebeurde nadat de organisatie dreigementen had ontvangen op sociale media over de deelname van de atleten. Uit zorg voor de veiligheid van deelnemers en publiek is toen die beslissing genomen. Met de afkomst van de klimmers had dit niets te maken.

Artikel Jerusalem Post

Het intrekken van de uitnodigingen was een teleurstelling voor de drie Israëlische klimmers, waar uiteindelijk de Jerusalem Post lucht van kreeg. Het medium schreef een artikel waarin stond dat de NKBV organisator was en de beslissing had genomen. Andere foutieve informatie was dat de kansen op de Olympische Spelen voor een van de klimmers zouden afnemen. Dock Masters is geen officiële IFSC-wedstrijd en wel of niet deelnemen heeft geen enkele invloed op de kans op deelname aan de Spelen.

Het artikel leidde tot enkele haatberichten/mails, waarin de NKBV onder meer werd beschuldigd van antisemitisme. Ook kreeg de NKBV bezorgde berichten waarin om opheldering werd gevraagd.

Contact met meerdere partijen

Nadat de organisatie aan het eind van de week contact had met de politie en de gemeente Utrecht, werd aangegeven dat de veiligheid gegarandeerd kon worden en werd de atleten te kennen gegeven dat ze alsnog welkom waren. Helaas was het toen te laat voor hen om nog af te reizen naar het evenement. Wel hadden zij, nadat hen meer uitleg was gegeven over de gemaakte keuzes, daar begrip voor.

De NKBV zelf heeft ook nog contact gehad met haar zusterorganisatie in Israël en met het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) om te verduidelijken wat er precies aan de hand was. Beide organisaties waren blij met deze uitleg en openheid namens de NKBV. Ook de atleten hebben dit contact erg gewaardeerd en gaven aan volgend jaar graag weer mee te doen aan Dock Masters.

Reactie NKBV-directeur Robin Baks

''Het is heel vervelend dat alles zo gelopen is", aldus NKBV-directeur Robin Baks. ''Maar ik kan me voorstellen dat de organisatie schrikt als je serieuze bedreigingen voor je kiezen krijgt. Helaas is niet meteen de politie ingeschakeld, dan was deze ophef niet nodig geweest. De informatie in de Jerusalem Post is volledig verkeerd. Ze schrijven over een olympische kwalificatie. Daarvan is geen sprake, Dockmasters is geen onderdeel van de olympische kwalificatiecyclus.''

Meer informatie: Robin Baks, directeur NKBV, robin.baks@nkbv.nl