In de regio rond de Annapurna in Nepal werden vorige week bijna vierhonderd wandelaars overvallen door het slechte weer. In de hevige sneeuw en de daarop volgende lawines kwamen zeker 43 mensen om het leven, vooral Nepali. Er werden enige tijd enkele Nederlanders vermist, maar zij kwamen er zonder letsel vanaf. De Nepalese overheid heeft in reactie op buitenlandse (media)kritiek verkondigd maatregelen te nemen om het risico op vergelijkbare gebeurtenissen in de toekomst te verminderen. Ook stak men de hand in eigen boezem wat betreft de soms gebrekkige (informatie)voorziening naar toeristen toe.
Toerisme en lokale bevolking
Toerisme is in delen van de Nepalese bergen de belangrijkste inkomstenbron. Het wandelpubliek is sinds de eerste trekkers sterk veranderd. Er zijn meer relatief onervaren mensen op pad in de bergen die vaak zonder eigen bagage op pad gaan. Locale dragers en gidsen zijn vaak nog slechter uitgerust, maar zij kennen wel het gebied en ze hebben een goede conditie. Wanneer er geen wolkje aan de lucht is vallen de risico's mee. Bij een (in dit geval nota bene aangekondigde!) weersomslag kan men snel in een benarde positie komen te zitten. Een dagtocht die begon in de zon eindigd door gebrekkige uitrusting en onvoldoende ervaring snel in een gevecht om te overleven.
Begeleiding en PLB
De Nepalese overheid belooft in een snelle reactie op de gebeurtenissen om de faciliteiten op populaire trekkings met ingang van komend seizoen te verbeteren. Ze willen daarmee de veiligheid voor de toeristen en de locale bevolking vergroten. Er zijn ook een aantal maatregelen voorgesteld. Zo zullen wandelaars die de bergen in willen trekken dit onder begeleiding van lokale gidsen moeten doen. Ook wordt het verplicht om PLB-apparatuur (personal locator beacons) mee te nemen, zodat mensen in nood opgespoord kunnen worden. De nieuwe (nog nader in te vullen) regels zouden vanaf voorjaar 2015 in moeten gaan. Of de voorgestelde maatregelen het gewenste effect zullen hebben valt te bezien. Ed Douglas heeft voor The BMC een samenvatting van de gebeurtenissen gemaakt en zet kanttekeningen bij de geopperde plannen en de uitvoerbaarheid er van: Himalayan chronicler Liz Hawley said she doubted that the government would follow through. “I will not be surprised if this tragic incident is quickly forgotten.”
Storm on Annapurna prompts blizzard of promises
Goed voorbereid de hoogte in
Het mag duidelijk zijn dat je op trektochten en expedities naar hoge gebieden buiten Europa meer risico's loopt dan tijdens een tocht of beklimming in de Alpen. Hoogteziekte, bevriezing, uitputting, onderkoeling en het niet voorhanden zijn van reddingsdiensten vragen om een hoge mate van zelfredzaamheid.
De beste tip voor je veiligheid is om jezelf realistische doelen te stellen. En om daarnaast te checken of de organisator van je trekking of expeditie betrouwbaar is en zorgvuldig te werk gaat. Een organisatie die een snelle trip aanbiedt naar een hoge pas of top zonder reservedagen voor acclimatiesatie in te bouwen is moeilijk serieus te nemen. Lees meer over goed voorbereid de hoogte in trekken in het artikel 'Van droom tot werkelijkheid' wat verschenen is in Hoogtelijn 2-2011.
Bron foto: DeLorme.