MENU

Negen doden door lawine op Mont Maudit

Donderdagochtend zijn door een lawine negen mensen omgekomen op de Mont Maudit in het Mont Blanc massief. Daarnaast raakten negen mensen gewond. De negen slachtoffers hebben verschillende nationaliteiten. Er zijn geen Nederlanders betrokken bij het ongeluk.

De Mont Maudit (4.465m) is een top die op één van de drie 'normaal routes' ligt op weg naar de top van de Mont Blanc. Bij het ongeval waren zo'n 28 personen, verdeeld over meerdere touwgroepen, betrokken.

Eén van de slachtoffers is de zeer ervaren Roger Payne. Payne was berggids, voormalig voorzitter van de British Mountain Guides en voormalig secretary-general van de British Mountaineering Council (BMC). Lees meer over het het ongeval en Roger Payne op de BMC-website.

Bekijk hier een video van de BBC van de ongevalslocatie op de Mont Maudit.

Zomerlawines door sneeuwval en harde wind
De laatste dagen is er in het gebied een combinatie van sneeuwval met harde wind geweest. Hierdoor zijn de sneeuwcondities verraderlijk. Er kunnen lawines (de zogenaamde 'plaques a vent' of 'schneebrettlawines' optreden. Bij dit soort lawines glijden (door de wind samengepakte) lagen sneeuw ineens naar beneden bij betreding. Dit gebeurt over glijlagen dieper in de sneeuw (bijvoorbeeld ijzige sneeuw). Dit soort lawines komt meestal in de winter voor maar is ook in de zomer na forse (meer dan 30 cm) sneeuwval mogelijk. Bij ongevallen met dit soort lawines in de zomer vallen vaak veel doden gelijktijdig.  
Lees hier meer over zomerse lawines: http://www.slf.ch/praevention/ueberlawinen/sommerlawinen/index_DE

Informatie over condities Mont Blanc op OHM-website
Het 'Office de Haute Montagne' (OHM) in Chamonix geeft op haar site informatie over de condities in het Mont Blanc-massief. Op deze site is de afgelopen dagen bericht over de gevaarlijke condities: http://www.ohm-chamonix.com/info-montagne-conditions-montagne-12100000.html

Noot voor de pers: voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Robin Baks, directeur, via robin.baks@nkbv.nl

 
Mont Maudit (2009), foto Rob Geurtsen


Vorige week dodelijk ongevallen met meerdere bergbeklimmers in Zwitserland 
Afgelopen zaterdag is een Nederlandse bergbeklimmer op de Dent Blanche in Wallis, Zwitserland, verongelukt. De man (20 jaar) gleed uit tijdens de afdaling over de zuidgraat van de berg en viel enkele honderden meters naar beneden. Vorige week kwamen ook vijf Duitse bergbeklimmers op de Lagginhorn (4010 m), eveneens in Wallis (Zwitserland) om het leven. Het ongeluk met de Duitse groep vond net onder de top plaats tijdens de afdaling. 

Het is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak van het ongeluk met de Duitsers was - mogelijk ging het om een meesleurongeluk (link naar http://www.nkbv.nl/Alpinisme/Veiligheid/7048/__Zekeren_op_sneeuwhellingen_en_sneeuwgraten__.html) of een lawine.  

Veilig in alpien terrein - met of zonder touw?
In alpien terrein - gletsjers, sneeuwflanken en graten - wordt meestal met een touw geklommen. Dat gebeurt of door (gezekerd) van standplaats naar standplaats te klimmen, of door gelijktijdig aan een touw te lopen. Er wordt gezekerd als het terrein zo steil is dat er gevaar bestaat dat de hele groep bij een val meegesleurd wordt, mocht een van de groep vallen. Door vanaf vaste punten te zekeren kan dit niet gebeuren en kan de groep veilig klimmen. Er wordt gelijktijdig aan het touw gegaan als het risico om met z'n allen naar beneden te vallen er niet is. Bijvoorbeeld wanneer men over een gletsjer met onder de sneeuw verborgen spleten loopt. Het touw voorkomt dat iemand ver in een spleet valt, wanneer de persoon per ongeluk door de sneeuw zakt.
Soms is het lastig de juiste methode te kiezen - ga je gelijktijdig of ga je zekeren of ga je zonder touw? Het juiste antwoord is afhankelijk van de situatie en vooral van de ervaring van de deelnemers. Het afleggen van passages zonder touw kan in bepaalde situaties de veiligste en snelste manier zijn om een passage te overbruggen.  
Hoe gevaarlijk is bergbeklimmen?
Het beklimmen van hoge en vergletsjerde bergen kent risico's. Het is daarom belangrijk om goed opgeleid te zijn, bijvoorbeeld door een cursus bergbeklimmen te volgen. Ook kan men met een professional, een berggids op pad. Op deze manier voorbereid zijn de risico's bij bergsport niet uitzonderlijk hoog. Gemiddeld komen er per jaar 2 a 3 Nederlanders bij het beklimmen van hoge toppen in de Alpen om het leven. De statistieken uit de Alpenlanden zijn vergelijkbaar. Zo zijn er in 2011 7 leden van de Duitse Alpenvereniging bij alpiene beklimmingen van 3- en 4-duizenders om het leven gekomen.

Tips voor veilig beklimmen van 3- en 4-duizenders:
• Zorg dat je kennis en kunde op peil is. Volg een opleiding bij een bergsportvereniging of laat je begeleiden door een berggids.
• Doe altijd onderzoek naar de actuele condities van de routes die je wilt beklimmen. Bij bijvoorbeeld lokale gidsenbureaus, VVV's en op internet.
• Neem voldoende materiaal mee op je beklimming en weet hoe je het moet gebruiken. Behalve touw, gordel, bergschoenen, stijgijzers, pickel en overige hardware moet je een nooduitrusting, reservekleding en opgeladen telefoon bij je hebben.
• Voldoende ervaring komt met de jaren. Ontwikkel je zelf langzaam en stap voor stap. Zorg daarnaast voor een goede conditie en voldoende acclimatisatie. Doe aan het begin van de vakantie eerst een paar makkelijke tochten op geringe hoogte voor je boven de 4000 meter komt.