MENU

Klaar voor klimmen

NKBV'ers zijn echte buitensporters, maar voelen zich ook heel erg thuis in de klim- en boulderhal. Juist bij die binnen klimmers trekt de coronacrisis een flinke wissel op de fysieke en mentale gesteldheid. En dat terwijl klimmers elkaar in klim- en boulderhallen veilig kunnen ontmoeten en zo fit blijven.

Onderzoek NOC*NSF

Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders geven aan minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is. Vooral kinderen t/m 12 jaar (49%) en jongvolwassenen t/m 30 jaar (38%) sporten minder wanneer zij niet bij hun club terechtkunnen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand februari 2021.

"De cijfers laten zien dat het niet goed gaat met de mentale en fysieke weerbaarheid van de Nederlander. We hebben onze sportclubs nodig om in beweging te blijven", aldus NOC*NSF directeur Gerard Dielessen, "Sport biedt de oplossing om gezond uit de crisis te komen."

De coronacrisis trekt een zware wissel op de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders. Vooral op de groep Nederlanders die minder is gaan sporten of is gestopt met sporten. In de verlengde lockdown geeft maar liefst 51% van deze groep aan zich fysiek minder fit te voelen. Onder jongeren van 19 t/m 30 jaar ligt dit percentage zelfs nog hoger (61%). Deze groep jongeren geeft aan zich ook minder weerbaar te voelen (42%). Eén op de vier Nederlanders die minder is gaan sporten of die gestopt is met sporten zegt een stuk ongezonder te zijn gaan eten.

#Iedereenweersporten #klaarvoorklimmen

"In de klim- en boulderhallen kunnen klimmers naar onze mening veilig en verantwoord sporten", zegt NKBV-directeur Robin Baks, "De protocollen die ontwikkeld zijn en de gestructureerde manier waarop de hallen die een buitenwand hebben het aantal bezoekers reguleren, laten dat op dit moment al zien." Samen met 31 binnensportbonden en belangenorganisaties stuurde de NKBV daarom enkele weken geleden al een brief naar demissionair minister-president Rutte, minister De Jonge, minister Van Ark en de Tweede Kamer om meer perspectief te vragen voor de zes miljoen sporters die zij vertegenwoordigen.

Wat ons betreft moet #iedereenweersporten, ben jij ook #klaarvoorklimmen?

lees meer