MENU

Kijktip: My Phantom

De 1600 meter lange uitdagende alpiene ijsroute Phantom Direct werd in 1985 voor het eerst beklommen. De route is door een enkeling herhaald, waarvan pas één keer door een vrouwenteam. Eind januari 2022 beklommen Line van den Berg en Fay Manners als eerste vrouwenteam de gewaagde ijsroute. Deze route is grotendeels het decor van de film My Phantom.

De film My Phantom volgt de intieme reis van de Nederlandse alpinist Line van den Berg die zich afvraagt ​​wat het betekent om een ​​vrouw te zijn in de klim- en bergsport. Je volgt Line tijdens moeilijke gemengde routes van rots en ijs door de Alpen. Met als hoogtepunt de eerste vrouwelijke beklimming van de Phantom Direct op de zuidwand van de Grandes Jorasses met Fay Manners. De film draagt passend de naam My Phantom, niet alleen als naamgenoot van de beklimming van de uitdagende en gewaagde alpiene ijsroute de Phantom Direct, maar ook door de vragen die als geestelijke verschijningen oprakelen bij Line.

De basisingrediënten voor deze korte film zijn avontuur, een gezonde dosis gezelligheid en een hoop oprechte momenten. Line is al jaren op zoek naar de 'perfecte' vrouwelijke klimpartner om de passie voor de bergen mee te delen, maar je ziet Line ook worstelen met het zijn van een atleet in een door mannen gedomineerde sport. Maar gaat het bij deze zoektocht echt om het vinden van die ene partner, of om het vinden van haar eigen plek in de samenleving?

Kijk de film

  • Dutch Mountain Film Festival op 6 november
  • Femmes en Montagne in Annecy, Frankrijk op 13 november
  • Mendi Film Festival in Bilbao, Spanje van 9 tot 18 december

Over Line van den Berg

Vandaag viert Line van den Berg haar 30ste verjaardag. Ze komt uit Nederland en voltooide in 2021 haar PhD in de logica in Grenoble en startte in april 2022 aan een baan als onderzoeker in Bern. In de Alpen richt ze zich vooral op technische mixed beklimmingen zoals het Supercouloir en Rebuffat-Terray, en hoogtepunten zijn onder meer de Peuterey Integrale en de Eiger Noordwand, evenals drie nieuwe routes in Kirgizië in 2018 met de NKBV Expeditie Academie.