MENU

Gletsjers in Venezuela verdwenen

‘Klimmen in de Venezolaanse Andes’ is de titel van het artikel in ‘De Berggids’ van juni 1976. Het artikel is geschreven door een van de klimmers; Dick Winnubst. De eerste zin: ‘Een van de weinige vergletsjerde gebieden in de noordelijke Andesketens van Zuid-Amerika is de Sierra Nevada de Merida in Venezuela.' Dat is nu - vijftig jaar later - wel anders. Het gebied ligt er nog, je kan er nog steeds klimmen, maar de gletsjers in het gebied zijn helemaal verdwenen.

Expeditie

Geoloog Dick Winnubst (78) klom samen met Edo Veenstra, Herbert Holst en Gerard Klaver in het voorjaar van 1974 in het Zuid-Amerikaanse land. Zij waren naar eigen zeggen de eerste Nederlanders die de Pico Humboldt (4940m) en Pico Bolivar (4979m) beklommen. Een avontuurlijke keuze van Winnubst en zijn vrienden want veel klimmers, zeker in die jaren, gingen eerder naar het Andesgebergte in Peru of Ecuador.

“De top van de ‘Humboldt’ was een prachtig gletsjergebied en het sneeuwde ook nog een beetje tijdens onze beklimming. De ‘Bolivar’ was meer een rotsachtige top”, aldus Winnubst vijftig jaar later.

Op de satellietfoto van Copernicus ESA is goed te zien hoe groot de gletsjer in 1985 nog was.

Beroemde bergtoppen

Beroemde bergtoppen

De toppen van de ‘Humboldt’ en ‘Bolivar’ zijn vernoemd naar beroemde personen. Alexander von Humboldt was een bekende Duitse ontdekkingsreiziger uit de 18de eeuw. Simón Bolívar is voor een Zuid-Amerikaan ongeveer wat voor ons Willem van Oranje is. ‘El Libertador’ (de bevrijder) is de grootste Zuid-Amerikaans vrijheidsstrijder en hij stond aan de wieg van de vorming van de landen Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia. Dat laatste land is zelfs naar hem genoemd.

Gletsjer weg

Het verdwijnen van gletsjers is een duidelijk signaal van opwarming van de aarde en klimaatverandering. Venezuela heeft officieel zijn laatste gletsjer verloren nadat de La Corona-gletsjer op de Humboldt-piek - 4.900 meter boven zeeniveau - te klein werd om een gletsjer te kunnen worden genoemd. Het is nu 'gewoon' een kleine ijsvlakte. Venezuela is het eerste land in het Andesgebergte dat al zijn gletsjers verliest. “Op het moment dat ik op de top stond en de prachtige uitzichten met ijs en sneeuw en hoge bergtoppen zag kon ik mij niet realiseren dat het ijs überhaupt ooit zou verdwijnen. Je denkt dat zoiets voor de eeuwigheid is”, stelt Winnubst.

Venezuela is (helaas) niet het laatste land dat zijn gletsjers ziet verdwijnen. Volgens klimaatwetenschappers zijn Indonesië, Mexico en Slovenië de volgende landen die aan de beurt zijn. En gletsjer-loos door het leven moeten gaan. “Na de expeditie in Venezuela ben ik instructeur geworden in de Alpen. Dat heb ik jarenlang gedaan en ik heb gezien dat ook daar de gletsjers kleiner worden", besluit Winnubst die zijn levenlang al alpinist is.

El Niño

El Niño

Naast de opwarming van de aarde doet het weerfenomeen El Niño ook zijn werk om de gletsjers over de hele wereld pijn te doen. El Niño zorgt voor opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld. Het waait dan teveel en te hard om het hard te laten vriezen (bron: KNMI).