MENU

Eerste ijsklimwedstrijd in Nederland groot succes

Op vrijdag 3 december vond de eerste ijsklimwedstrijd op natuurijs plaats. Locatie voor de wedstrijd was een boerderij in Bodegraven waar afgelopen week een hooischuur pilaar werd omgetoverd tot een 10 meter hoge ijsklimwand.

Voor de wedstrijd waren er, met verf, vlakken op de wand gemarkeerd waar niet buiten geklommen mocht worden, dit zorgde voor een behoorlijk pittige wedstrijdroute.
Alleen de top drie van de twintig deelnemers wist de route te toppen, de rest viel eerder uit de wand.
In de combi-uitslag waren het Nederlands IJsklimteam leden Dennis van Hoek (1e) en Marianne van der Steen (2e) die bewezen waarom zij een plaatsje in het team hebben. Harald Swen, veiligheidsmedewerker van de NKBV, wist de derde plaats te veroveren, nog voor oud-Nederlands Team IJsklimmer Fedor Broekhoven (4e).

De sfeer tijdens de wedstrijd was fantastisch. De toeschouwers en deelnemers moedigden de ijsklimmers aan in het bijzijn van muziek, vuurkorven, gluhwein, erwtensoep en chocolademelk.

De volledige uitslag vind je hier, foto's volgen begin volgende week.

Media aandacht

De eerste IJsklimwedstrijd was een bijzonder moment, gelukkig dacht de Nederlandse pers daar niet anders over. Hierdoor was de klim- en bergsport, waarvoor veel Nederlanders een passie hebben, op vrijdag flink in het nieuws.

Het begon al op donderdagmiddag met een korte opname voor het nieuws van TV West (2:30). Op vrijdagochtend om 7:00 werd NKBV-medewerker Joost Hofman geinterviewd op BNR, 10 minuten later deed Marianne van der Steen haar zegje op Radio West.

In de middag was Dennis van Hoek te horen in een interview op radio 2 (1:42).

Terwijl de voorbereidingen op vrijdagmiddag nog in volle gang waren werden ook op locatie verschillende opnames gemaakt. Vroeg in de middag stond de NOS op de stoep met radioverslaggever Niels de Jager die een item maakte voor het NOS Headlines nieuws op radio 3. Zijn collega Harro Brouwer van het Journaal op 3 (4:36) maakt een mooi TV-item. Beide heren konden het niet laten om ook een poging te wagen op de ijswand.

Hierna kwam SBS6 Hart van Nederland op bezoek. Zij waren naast RTV Bodegraven de laatste partij waartegen ijsklimwand-bouwer Knoope zijn boodschap kon verkondigen: "Horizontaal ijs is voor watjes, verticaal ijs voor mannen".

De deelnemende dames bewezen dat ijsklimmen ook voor vrouwen is door tijdens de wedstrijd meerdere 'echte mannen' te verslaan .