MENU

De Oostenrijkse David Lama doet eerstbeklimming van de Nepalese bergtop Lunag Ri - solo!

De Oostenrijkse alpinist David Lama is veilig teruggekeerd van een eerstbeklimming van Lunag Ri.

In een van de indrukwekkendste eerste beklimmingen van het moderne alpiene tijdperk, slaagde David Lama erin om de eerste te worden die Lunag Ri (6907 m) topte, een van de hoogste onbeklommen pieken in Nepal. 

Eerste poging in 2015

David deed zijn eerste poging in 2015 met de Amerikaanse klimlegende Conrad Anker. Slechts 300 meter onder de top moest het duo na een tactische fout terugkeren. Conrad beschreef later de moeilijke beklimming als "hypermodern alpine klimmen - het zijn erge dingen daarboven!" De tweede poging in 2016 was nog dramatischer, toen Conrad een hartaanval kreeg op een hoogte van 6000 meter (19658 voet). Na samen te zijn afgedaald, werd Conrad overgevlogen naar het ziekenhuis waar hij met succes een operatie onderging. Een paar dagen later durfde David Lunag Ri opnieuw te proberen, solo, 250 meter onder de top moest hij omkeren door uitputting. "Een van mijn meest extreme ervaringen ooit", zei hij over de solo-poging. David hield Lunag Ri goed in de gaten terwijl hij Conrad de tijd gaf om te herstellen en rustig zijn beslissing nam over een terugkeer. Aan het begin van 2018 vertelde Conrad aan David dat zijn gezondheid hem niet zou toestaan ​​nog een poging te wagen. Hij besloot toen om de missie alleen aan te pakken.

De 28-jarige wijst erop: "Er zijn nog steeds tal van onbeklommen bergen, maar in tegenstelling tot Lunag Ri zijn veel van hen niet erg aantrekkelijk vanuit een bergbeklimmen oogpunt". Gedurende de lente en de zomer bereidde hij zich intens voor op de solo-beklimming door te trainen in de Alpen, waarna hij in de late herfst naar Nepal vertrok.

Beklimming van Lunag Ri

Eind oktober 2018 verscheen een goed weervenster. Hij begon zijn beklimming midden in de nacht en vocht vervolgens drie dagen lang de berg op. Hij tackelde de Northwest Ridge bij ijzige temperaturen van min 30 graden Celsius en winden tot 80 km / u, en bracht twee nachten door in het bivak. In veeleisend gemengd terrein baant David zich een weg door steile sneeuwvelden en ruw ijs en door rotspassages - allemaal solo. Op bijzonder belichte plaatsen heeft hij zichzelf gekwetst, maar meestal klom hij niet.

"Deze beklimming van Lunag Ri was een van de meest intense tijd die ik ooit op een berg heb doorgebracht. Alleen zijn is zeker toegevoegd aan deze ervaring, net als de reis die mijn eerste ontmoeting met de berg met Conrad begon, "vertelt hij. Op 25 oktober arriveerde Lama eindelijk op de top van de Lunag Ri en begon de even gevaarlijke afdaling, die in het midden van de nacht het basiskamp bereikte, uitgeput maar gelukkig. 

Over David Lama

Hij werd geboren in Innsbruck in 1990 als de zoon van een Oostenrijkse moeder en een berggids uit Nepal. Op vijfjarige leeftijd ontdekte Peter Habeler Lama's buitengewone talent voor klimmen, dat hij vervolgens snel ontwikkelde onder zijn coach Reinhold Scherer. Na een aantal overwinningen in internationale juniorenwedstrijden, werd hij de jongste wereldbekerwinnaar in de geschiedenis in 2006 en de eerste klimmer die zowel een boulderwedstrijd als een wereldleidende wereldbeker won in zijn debuutseizoen. Na vele successen in wedstrijden wijdde hij zich volledig aan het bergbeklimmen in 2010. Hij maakte talrijke uitdagende eerste beklimmingen, waaronder de eerste vrije klim van de Compressor Route op Cerro Torre of de route Bird of Prey op Moose's Tooth, Alaska, VS.