MENU

Bergredding in de Himalaya

Dit voorjaar, zal Air Zermatt in Zwitserland en Air Fishtail van Nepal hun krachten bundelen om de eerste Himalaya standby-helikopter reddingsdienst in de geschiedenis te bieden.

Van 24 april tot en met 2 juni zal een Fishtail Air helikopter in het Khumbu-gebied worden bemand door een piloot en een bergredding specialist van Air Zermatt. Een tweede helikopter kan worden ingezet indien nodig. In geval van nood zal het team in staat zijn om tot een hoogte van 7000 meter een redding uit te voeren, enkele uren na ontvangst van een oproep.

Air Zermatt is gespecialiseerd in de zogenaamde “human sling operation”. Tijdens dit soort redingsoperatie zal een hulpverlener uit de helikopter hangen aan een touw dat kan worden verlengd tot tot 200 meter. Na zich verankerd te hebben klipt de hulpverlener zich los van het touwen om de patiënt te kunnen onderzoeken. De hulpverlener zal contact houden met de piloot, tot hij samen met de patiënt vastgeklipt is aan het touw. Hierna vliegen ze door naar een lager niveau waar een verpleger of arts hen opwacht.

Dit soort reddingsoperatie ontstond in 1970 in de Zwitserse Alpen. Hier voerde een berggids met Air Zermatt de eerste “human sling operation' uit op de noordkant van de Eiger. Deze missie heeft bergreddingsoperaties voorgoed veranderd.

Maar vanwege het ontbreken van de juiste helikopters en gekwalificeerde piloten in de Himalaya kunnen de lokale reddingsmissies over het algemeen geen gebruik maken van de “human sling" techniek. In plaats daarvan moeten piloten landen of blijven zweven, wat een uitdaging is op grote hoogte. Er zijn slechts een handvol reddingspogingen ondernomen in de Himalaya, veelal uitgevoerd door gespecialiseerde teams uit landen die niet direct in de buurt liggen.

Naar aanleiding van een mislukte reddingspoging afgelopen jaar is Air Zermatt de mogelijkheden gaan bekijken om verbetering te brengen in reddingsmogelijkheden in de Himalaya. "Afgelopen maart hebben we vijf leden uitgenodigd van de bergreddingsdienst in Nepal om mee te werken aan reddingsoperaties hier in de Europese Alpen", aldus de Zwitserse piloot Gerold Biner. "De Nepalese piloten konden echte missies vliegen in het Matterhorn gebied en aan het eind hebben we een reddingsoefening gedaan met de “human sling" techniek".

De operaties dit voorjaar zullen fungeren als proefperiode. Als alles goed gaat dit jaar en genoeg geld wordt vekregen uit sponsoring, zal de reddingddienst ook volgende seizoenen worden ingezet. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de eerste klimmers met helikopter worden gered van de top van Mount Everest.

Bron: Menno Boermans, bergredding.nl