MENU

Bekendam klimt opnieuw een ED route in Dolomieten

De NKBV berichtte begin augustus over drie bijzondere beklimmingen in de Dolomieten. Roland Bekendam ging eind deze maand terug naar italië en en klom wederom een avontuurlijke ED route. Dit keer samen met Maarten Jansen.

Hieronder het verslag van Roland Bekendam:

Na wat inklimmen lukte op 18 augustus een on sight beklimming van de Hypersalame (350 m + 300 m voorbouw, ED+, VII) op de noordwest wand van de Campanile Comici, een satelliettop van de Langkofel die vanwege zijn vorm ook bekend staat als de Salami. Het was voor mij, en natuurlijk ook voor Maarten, één van de spannendste routes tot nu toe. In de meeste lengtes kon je vanwege weinig mogelijkheden voor tussenzekeringen niet vallen, en het was vaak niet duidelijk waar je heen moest klimmen. Het gesteente was niet te vertrouwen. In de derde lengte kon ik bijvoorbeeld in 30 m slechts één nutje leggen en een wankele friend, en ik was blij dat ik uiteindelijk de standplaats vond. In de gidsjes is dan ook sprake van een “knackige, sehr anspruchsvolle Freikletterei”, die ik veel moeilijker vond dan de technische graad doet vermoeden. Omdat een “behulpzame” Italiaan ons ’s morgens het verkeerde couloir in had gestuurd, verloren we in brokkelig terrein 2 uur en begonnen pas om 12.30 aan de Salami zelf. Hierdoor was er enige tijdsdruk, en konden we na 8 uur klimmen nog net in het laatste licht vanaf de top de afdaling uitstippelen. Achteraf bleek dat de route sinds de opening in 1991 door Rabanser en Furlani niet veel meer dan een handvol herhalingen te kennen. Men zegt hier: “Rabanser muss man mit Vorsicht geniesen”

Na wat te zijn bijgekomen in de relaxte, met boorhaken afgezekerde sportklimroute Ottovolante op de Bruneckerturm (VIII+), die beslist is aan te bevelen, deden we op 22 augustus weer een alpiene route: ISO 2000 op de noordwand van de Grosse Zinne (520 m, ED+, VIII+). De lengtes VIII en VIII+ lukten me onsight, maar in een VIII- lengte had ik één blok nodig. De drie moeilijkste lengtes in de eerste helft van de route zijn goed afgezekerd, maar de tweede helft, die haast nooit geklommen wordt, is van een heel ander karakter: vaak los en moeilijk af te zekeren. Een aantal meters van lengte 13 vond ik te los om vrij te klimmen. Voor mij was het de tweede route in deze wand. Met Harold Moody klom ik in 2001 de Hasse-Brandler.

Bron: verticaldissents.net


 

Oproep melding Alpien nieuws 
De Commissie Expeditie Alpiene Topsport (CEAT) probeert het Nederlandse expeditie en alpiene nieuws meer onder de aandacht te brengen. In de Hoogtelijn wordt het expeditie- en sportklimnieuws gemeld in de rubriek "Op de hoogte". Graag zien we dat dit wordt aangevuld met nieuws over markante, lange en/of aansprekende alpiene beklimmingen. En daarnaast willen we ook melding maken van aansprekende beklimmingen van watervallen en mixed routes, eerste herhalingen, link-ups of andere bijzondere zaken in en buiten Europa. De CEAT houdt geen vaste richtlijnen aan welke beklimmingen in aanmerking komen voor berichtgeving - dat is afhankelijk van het aanbod aan nieuws wat bij ons binnen komt. De CEAT wil in de toekomst graag een soort database aanleggen van door Nederlanders ondernomen alpiene beklimmingen, vergelijkbaar met een soort jaarverslag of tochtenboek, waardoor het Nederlandse alpinisme beter wordt gedocumenteerd. 

Stuur je berichten naar: ceat@nkbv.nl 

Alvast bedankt voor al jullie berichtgeving, Niek de Jonge namens de CEAT.

Roland Bekendam in de sleutellengte van ISO 2000 ( foto: Maarten jansen)

Maarten Jansen nadert de standplaats boven de sleutellengte (Foto: Roland Bekendam)

Maarten Jansen in de traverse naar rechts midden in de Hypersalame (foto:Roland Bekendam)