MENU

Bekendam en Lanters beklimmen Via Oggioni in Dolomieten

Hans Lanters en Roland Bekendam beklommen woensdag 4 juli de "Via Oggioni" op de noordoostpijler van de Spiz Agner in de zuidelijke Dolomieten. Het is een van de wildste en avontuurlijkste tochten van de Dolomieten, die, in tegenstelling tot de route op de noordpijler van de Agner zelden wordt geklommen. 

Sinds de eerste beklimming in 1961 is de route minder dan 25 keer gedaan. 

Verslag van Roland Bekendam
"De klim om bij de start van de route te komen is al een tocht op zich, met brokkelzooi, traverses, afklimmen en weer een couloir omhoog. We deden er 4,5 uur over. De route zelf loopt over een prachtige, steile kante, met af en toe mooie klimpassages, maar ook, vooral bovenin, slecht af te zekeren brokkelige rots die de volle aandacht vraagt. Daarnaast was er nauwelijks een haak te bekennen. We hebben dus vrijwel alles gezekerd aan nuts, camalots en sanduhren. Terugkeren is geen optie. De real thing! 

Qua stijl was het klimmen afwisselend: spleten, schoorstenen, platen, overhangetjes. Doordat we wat moeite hadden bovenin het routeverloop te vinden, waren we twee uur later dan was voorzien op de top. We hadden gedacht dan in het dal van Frassene, aan de zuidkant, te kunnen kijken. Dat viel mooi tegen. Voor ons strekte zich nog een heel bergmassief uit. Zo snel mogelijk begonnen we aan de afdaling.

Over een soort rampe, boven enorme afgronden klommen we twee uur lang af. De beschrijving van de afdaling was vaag en op ons instinct vonden we de weg. Net voordat het helemaal donker was zagen we boven ons een steenmannentje. Na een aantal abseils kwamen we uit op wandelterrein en zagen we snel de lichtjes van de hut." 

Route info
Hoogte: 1150 meter, waarvan 350 m voorbouw. 
Waardering:  ED -, 7-