MENU

Bekend alpinist Erhard Loretan overleden

De Zwitserse berggids Erhard Loretan is door een val tijdens een gegidste tocht op de Grünhorn om het leven gekomen. Loretan stond bekend als pionier van het light-and-fast alpinisme in de Himalaya en was een van de weinige klimmers die alle 14 toppen boven de 8000 meter heeft beklommen.

Loretan was op zijn 52e verjaardag op donderdag 28 april 2011 met een klant onderweg naar de Grünhorn in de Berner Alpen in Zwitserland. Voor het laatste stuk van de beklimming hadden ze de ski's afgedaan om samen aan het touw naar de top te klimmen. Hierbij is de touwgroep om nog onbekende reden ten val gekomen en 200 meter naar beneden gevallen. Loretan is daarbij ter plekke aan zijn verwondingen overleden, zijn klant is met ernstig letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Loretan plaatste zichzelf halverwege de jaren '80 in de spotlights door opmerkelijke snelle beklimmingen in compromisloze alpiene stijl in de Himalaya uit te voeren. Zo klom hij samen met Norbert Joos in 5 dagen de oostgraat + overschrijding van de Annapurna. In 1986 klom hij samen met Jean Troillet het Hornbein couloir op de Mount Everest. Deze beklimming en de afdaling volbrachten beide klimmers in 40 uur zonder extra zuurstof te gebruiken. Daarnaast was Loretan de derde klimmer, na de Italiaanse legende Reinhold Messner en de Poolse bergbeklimmer Jerzy Kukuczka, die alle achtduizenders ter wereld beklom.