MENU

ASAC'ers terug uit Noord-Afghanistan

Het expeditieteam is 29 augustus veilig in Nederland aangekomen na een succesvolle expeditie.  Het team heeft meerdere beklimmingen volbracht van nog niet eerder klommen toppen tussen de 5200 en 5500 m.
Bart Klein, Daniel Kuiper, Roeland Bom en Marian Michielsen van de Amsterdamse Studenten Alpen Club (ASAC) vertrokken 29 juli naar een veilig en onaangetast gebied in Afghanistan, de 300 kilometer lange Wakhan vallei. 

De vallei is een smalle strook land die deel uitmaakt van Afghanistan, maar ingeklemd ligt tussen Tajikistan en Pakistan. Drie bergketens komen hier samen, de Hindu Kush, de Karakorum en de Pamir. Samen vormen zij de ‘Bam-i-Dunya’, oftewel het dak van de wereld. Door de geïsoleerde ligging is de vallei altijd onaangetast gebleven van het geweld in de regio, maar hebben ook maar weinig toeristen en klimmers het gebied ooit betreden.

Het team heeft twee weken met het basis kamp op 4700 m hoogte gezeten waar ze langzaam konden wennen aan de hoogte. Vanuit het basiskamp zijn er drie, tussen de 5200 en 5500 meter, hoge bergen bedwongen. De combinatie van hoogte en technisch klimmen (max AD+ zonder statics) maakt het klimmen tot een hele mooie uitdaging. De routes bestonden uit sneeuwgraten met veel losse sneeuw, enkele rotstorens en firncouloirs.

Lees meer over deze expeditie op deafghaanseexpeditie.nl

Deze expeditie werd ondersteund door de NKBV.