MENU

Alpinist Jeff Mercier: ''Nieuwe ontmoetingen, nieuwe ervaringen''

Rab-atleet Jeff Mercier is een ervaren alpinist, goede klimmer en lid van de bergreddingsdienst. Tijdens het Wandelevent 2023 neemt hij je mee op zijn avonturen in de bergen. In dit interview spreekt Jeff over zijn passie voor klimmen, zijn dromen en zijn visie op de klimaatverandering in de bergen.

Kun je wat over jezelf en je achtergrond vertellen?

Ik ben Jeff, 52 jaar en woon met mijn vrouw en drie kinderen. Inmiddels werk ik al 25 jaar bij de bergreddingsdienst, waarvan 20 jaar in Chamonix. Daarnaast ben ik berggids. In de winter ga ik graag ijsklimmen, waarbij ik op zoek ga naar gebieden met goede ijscondities. Het ontdekken van nieuwe plekken en ijswatervallen geeft me veel voldoening, maar het belangrijkste voor mij is tijd doorbrengen met nieuwe mensen en elk jaar nieuwe dingen leren.

Op welke manier is je passie voor klimmen ontstaan en ontwikkeld?

Op mijn veertiende begon ik met rotsklimmen, aangezien er nog geen klimhallen waren klom ik voornamelijk buiten. In de periode tussen 2000 en 2010 was ik veel bezig met drytooling en mixed climbing in hoogalpiene gebieden. Toen ik twintig was, volgde ik mijn eerste cursus ijsklimmen en was meteen verkocht. Alpinisme heeft me altijd geboeid en ik had al vroeg de droom om berggids te worden. De afgelopen vier jaar heb ik me beziggehouden met freediving op Corsica, waarbij ik veel heb geleerd over ademhaling en reacties in gevaarlijke situaties. Door verschillende sporten te beoefenen blijf ik me ontwikkelen en ontdek ik steeds weer nieuwe dingen.

Hoe ga je om met angst en gevaar?

Door mijn eigen ervaring met een grote lawine in het Mont Blancmassief en het ongeval van vrienden in Canada, ga ik bewuster om met angst en gevaar. Dit heeft mij doen besluiten om minder te gaan klimmen. Als ik klim, denk ik altijd aan mijn familie en dit herinnert mij eraan om ondanks mijn passie en de wil om meer te doen, goede beslissingen te nemen.

Welke invloed heeft de klimaatverandering op je werk als bergredder/berggids?

Als bergredder en berggids ervaar ik de impact van klimaatverandering in de bergen. Zo ook op het massief van de Mont Blanc. Droger weer veroorzaakt meer steenslag en maakt het oversteken van voormalig besneeuwde gebieden lastiger. Hierdoor neemt het risico voor bergbeklimmers en -gidsen toe en wordt het klimmen uitdagender. Om mijn grenzen te verleggen, breng ik tijdens het winterseizoen zoveel mogelijk tijd door op de gletsjer. Maar je weet nooit precies wat je kunt verwachten. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van de veranderingen en ons hierop voor te bereiden.

Bergreddingsdienst Chamonix (PGHM)

Welk advies zou je geven aan iemand die wil beginnen met ijsklimmen?

Ga niet alleen klimmen, vooral in Chamonix heb ik dit ervaren. Hoewel het tegenwoordig gemakkelijk is om alles wat je nodig hebt in de winkels te kopen en met de kabelbaan omhoog te gaan, blijft het risicovol. Zelfs als het er op social media makkelijk uitziet, kunnen de bergen verraderlijk zijn. Zonder de nodige training en begeleiding van een gids of ervaren klimmer, is het niet verstandig om te gaan klimmen. Toen ik begon met klimmen op mijn 14e, viel ik 15 meter naar beneden tijdens een solo-klim. Het is altijd veiliger om met een ervaren klimpartner te gaan.

Alles over ijsklimmen

Alles over ijsklimmen

IJsklimmen is een avontuurlijke sport waarbij je met behulp van ijsbijlen en stijgijzers, op grote hoogte klimt in ijswanden, watervallen of gletsjers. Het vereist een goede fysieke conditie, technische vaardigheden en een gezonde dosis moed.

bekijk meer

Hoe inspireer je de jonge generatie om enthousiast te worden over klimmen?

Ik wil jongeren inspireren om naar buiten te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Sport is een geweldige manier om nieuwe ervaringen op te doen en mensen te leren kennen. Mijn kinderen doen niet aan alpinisme en dat hoeft ook niet. Het is vooral belangrijk dat jonge mensen hun eigen interesses en keuzes volgen en doen waar ze blij van worden.

Is er een reden dat je veel oranje draagt?

Ten eerste ziet het er goed uit op foto’s, maar voor mij is het vooral erg belangrijk vanuit duurzaamheidsoogpunt. Ik wil niet elk jaar nieuwe kleding kopen, dus ik draag al jaren dezelfde broek en jas. Ik draag graag oranje, maar wil vooral de boodschap uitdragen dat we niet elk jaar nieuwe kleding hoeven te kopen.

Wat zijn je plannen en dromen voor de toekomst?

De laatste tijd doe ik veel aan freediving en ik ben van plan om binnenkort een nieuwe cursus te volgen. Daarnaast wil ik graag meer tijd doorbrengen met mijn familie. Ik heb geen grote plannen voor de toekomst. Tussen september en maart reis ik veel en van maart tot september wil ik zoveel mogelijk tijd met mijn familie doorbrengen. In de zomer ben ik druk met mijn werk bij de bergreddingsdienst.

Waar ga je het over hebben tijdens het Wandelevent?

Ik ga het hebben over mijn werk bij de bergreddingsdienst, vooral de reddingen bij het Mont Blancmassief in Chamonix. Met het hele team redden we meer dan 1000 mensen per jaar en meestal gebeurde dat met de helikopter. Daarnaast vertel ik ook over mijn ijsklimavonturen.

Wandelevent 2023

Wandelevent 2023

Op zondag 2 april organiseren we het Wandelevent 2023 in samenwerking met SNP Natuurreizen. Een dag bomvol lezingen, workshops en activiteiten. Laat je inspireren voor jouw volgende bergsportavontuur!

bekijk het event

Terug naar overzicht