MENU

Wandelevent

Dit jaar organiseren we het Wandelevent in plaats van de Bergsportdag op zondag 2 april 2023 bij Sportcentrum Papendal in Arnhem. De evenementenlocatie van de Bergsportdag is helaas volledig afgebrand en gaat pas aan het einde van 2023 weer open. Het Wandelevent staat in het teken van inspiratie en doen. Een goede start voor het bergsportseizoen!

Het event is volledig uitverkocht. We zien je graag in 2024 op een van onze evenementen.

Tickets Programma

Dit outdoor evenement is een samenwerking tussen SNP Natuurreizen en de NKBV.

Spijker je kennis bij

Het Wandelevent is het moment om iets nieuws te leren of je kennis weer even op te frissen. Navigeren met kaart en kompas, lopen met wandelstokken of je rugzak zo efficiënt mogelijk inpakken? Hoe zat dat ook alweer? Doe mee aan een van de vele workshops over de volgende onderwerpen:

  • Fit de bergen in: Conditie opbouwen, mobiliteit verbeteren, kracht vergroten, stabiliteit verbeteren, oefeningen voor sterke knieën, enkels en kuiten
  • Voorbereiding: Wandelschoenen, les in laagjes, lopen met stokken, lichtgewicht kamperen, voorbereiden op een langeafstandswandeling, voedselmanagement op de trail, hoe kies je de juiste tocht, rugzak afstellen, gear
  • Voorlichting: Tochtenplanning met kaart, het weer in de bergen, tochtenplanning met wandelapp Komoot, fotografieworkshop

Laat je inspireren

In verschillende lezingenzalen vertellen langeafstandswandelaars en avonturiers hun inspirerende verhaal. Zo heb je aan het einde van de dag genoeg inspiratie voor nieuwe bergsportavonturen.

  • Tim Voors: Schrijver, avonturier en thru-hiker (langeafstandswandelaar). Tijdens zijn eerste lezing vertelt hij over zijn laatste boek Noorderlichtlopers waarin hij de Kungsleden verkent, een route van ruim 450 kilometer door Lapland. Tijdens zijn tweede lezing loop je in een uur 5000 km met Tim Voors mee over de Continental Divide Trail, van Canada naar Mexico. Tim neemt je mee in alle praktische, maar ook magische kanten van deze bucketlist wandeltocht.
  • Bernice Notenboom: Klimaatjournalist en combineert dit met avontuurlijke expedities om het publiek te informeren over de gevolgen van het opwarmen van de planeet in extreme gebieden. Ze is de eerste Nederlandse vrouw die op eigen kracht van de kust naar de Zuidpool skiede, vier ski-expedities naar de Noordpool ondernam, en de tweede Nederlandse vrouw die de top van Everest bereikte.
  • Jolanda Linschooten: Beroepsavonturier, auteur en fotograaf, neemt je mee in haar verhaal 'Solo door de poolnacht'. Van deze reis maakte Jolanda een reportage voor National Geographic magazine en won zij met deze presentatie een plek op het internationale podium van El Mundo.
  • Jeff Mercier: Ervaren alpinist, onwijs goede klimmer en lid van de bergredding neemt Jeff je mee op zijn meest recente avonturen.
  • Klaas Willems: Belgische klimmer met Cystic Fibrosis, die al jaren in zijn 'reservetijd' leeft. Onlangs heeft hij nog een nieuwe 8A geopend waar een film van is gemaakt die op het Wandelevent wordt getoond.

Gebieden, trails en reizen

Kom meer te weten over berggebieden, nieuwe trails en het programma van Bergsportreizen.

  • Gebieden & trails: 1000km op de Camino del Norte, Camino Primitivo en Camino dos Faros in Spanje, Lycian way: 450 km genieten op een van de mooiste wandeltochten ter wereld, wandelen van kust naar kust over de GR11 in de Pyreneeën, West Highland Way
  • Bergsportreizen: Hoogalpiene tocht, alpiene cursussen: je eerste stappen als zelfstandig alpinist, huttentochten (voor jongvolwassenen), standplaatstocht, rugzak inpakken & kwaliteit materiaal.

Maak een rondje

Ga tijdens deze dag ook zeker langs bij de partners van het evenement. Bij hen test je het nieuwste materiaal en ontdek je de handige bergsportproducten. Misschien vind je hier wel een nieuwe rugzak of bergschoenen. Alle bergsportgebieden en experts infomeren je graag en beantwoorden al je vragen over dat ene gebied of trail die al langer op je lijstje staat.

We organiseren dit Wandelevent in samenwerking met onze partners:

Volg op het Wandelevent inspirerende lezingen van avonturiers en workshops van dé experts. We geven je hier alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten.

Programma-overzicht

Lezingen - Hoofdsprekers

Tim Voors: Loop 5000 km mee over de Continental Divide Trail

In een uur loop je 5000 km met Tim Voors mee over de Continental Divide Trail, Van Canada naar Mexico. Hoe ga je om met je angst voor grizzlyberen? Hoe reageer je op ratelslangen, eindeloos droge woestijnen en maanden hoog in de bergen bivakkeren? Maak je geen zorgen, het is een groot feest daar in Amerika. Tim neemt je mee om alle praktische, maar ook magische kanten van deze bucketlist wandeltocht.

Tim Voors: Noorderlichtlopers. Drie weken wandelen over de Kungsleden Trail

In Noorderlichtlopers verkent Tim Voors het laatste stuk echte wildernis van Europa. Op nog geen vier uur vliegen vanaf Schiphol begint hij met wandelvriendin Sunny aan de Kungsleden, een route van ruim 450 kilometer door Lapland. Op hun pad treffen ze rendieren, zien ze het noorderlicht en ontmoeten ze bijzondere medehikers met elk een eigen verhaal. In woord en beeld neemt Tim de lezer mee op deze magische reis door Noord-Zweden en inspireert tot het zetten van die eerste stap op weg naar vrijheid en avontuur.

Bernice Nootenboom: Op 2000 kilometer lange expeditie van Zuid- naar Noord-Groenland

Bernice Notenboom is klimaatjournalist en combineert dit met avontuurlijke expedities om het publiek te informeren over de gevolgen van het opwarmen van de planeet in extreme gebieden. Ze is de eerste Nederlandse vrouw die op eigen kracht van de kust naar de Zuidpool skiede, vier ski-expedities naar de Noordpool ondernam en als tweede Nederlandse vrouw de top van van de Mount Everest bereikte. Ze bracht 100 CEO’s van grote bedrijven naar Spitsbergen om duurzaamheid hoog op hun agenda te plaatsen. Recentelijk skiede ze 2000 kilometer van Zuid- naar Noord-Groenland op de ijskap. Haar expedities staan altijd in het teken van wetenschappelijk onderzoek en in samenwerking met ESA, NASA en Universiteiten doet ze waardevolle metingen. Een lezing met hoogtepunten uit een 20 jaar lange expeditiecarrière.

Jolanda Linschooten: Solo door de poolnacht

Beroepsavonturier, auteur en fotograaf, neemt je mee in haar verhaal 'Solo door de poolnacht'. Van deze reis maakte Jolanda een reportage voor National Geographic magazine en won met deze presentatie een plek op het internationale podium van El Mundo.

Jeff Mercier

Rab-atleet Jeff is een ervaren alpinist, goede klimmer en lid van de bergreddingsdienst. Hij neemt je mee op zijn meest recente avonturen.

Klaas Willems

Klaas Willems is een Belgische klimmer met Cystic Fibrosis, die al jaren in zijn 'reservetijd' leeft. Onlangs heeft hij nog een nieuwe 8A geopend waar een film van is gemaakt die op het Wandelevent wordt getoond.

Lezingen - Gebieden & trails

1000km op de Camino del Norte, Camino Primitivo en Camino dos Faros in Spanje

Denk je erover om naar Santiago de Compostella te lopen? Marie-Jose liep 840 km door het groene Noord-Spanje in april en mei 2022. Ze liep van San Sebastian in het Baskenland met hun heerlijke pinxtos langs de prachtige kust (Camino Norte). Ze koos in Oviedo voor de oorspronkelijke camino door het mooie berglandschap (Camino Primitivo) richting Santiago de Compostella. Daarna liep ze nog een stukje verder de totaal andere Camino dos Faros aan de kust van Galicie. Je hoort praktische tips over de routes, ervaringen, accommodaties en krijgt natuurlijk volop prachtige beelden te zien van Noord-Spanje.

Lycian Way: 450 km genieten op een van de mooiste wandeltochten ter wereld

Zoek je een mooie wandeltocht voor het voor- of najaar? De Lycian Way, oftewel Likya Yolu, is een van de mooiste langeafstandwandeltochten ter wereld. Marie-Jose laat zien hoe ze met een frozen shoulder de prachtige 450 kilometer route liep van Olüdeniz/Fethiye tot aan Antalya in Zuidwest-Turkije. Ze steeg/daalde gemiddeld 500 meter per dag gedurende een maand en overnachtte in authentieke dorpjes (wildkamperen kan er ook goed). Onderweg wisselden de pijnbomen en de vele historische sites van de Lyciers elkaar af met de azuurblauwe zee en verlaten baaitjes voor een snelle duik.

Wandelen in Zwitserland

Volg een van de drie lezingen om je te laten inspireren door de mooiste wandelgebeiden in Zwitserland. De buitenexperts nemen je mee naar Wallis, Berner Oberland en Ticino en laten je de mooiste plekjes zien. Van mooie berghutten, prachtige trails tot vergezichten op vierduizenders. Stel direct je vragen over de bestemmingen tijdens deze lezing of op de stand van Zwitserland.

Wandelen van kust naar kust over de GR11 in de Pyreneeën

Karen neemt je mee over de 820 kilometer lange GR11 in de Pyreneeën. Deze magische trail loopt van kust naar kust dwars door dit mooie berggebied. Je doorkruist de zuidkant van de Pyreneeën aan de Spaanse kant en wandelt van hut naar hut door prachtige valleien en slaperige dorpjes.

West Highland Way

Dwars door de Schotse hooglanden loopt een van de mooiste en populairste trails van Europa en misschien wel de wereld: de West Higland Way. Josien liep deze trail in 6 dagen, van Milngave naar Fort William en neemt je tijdens haar presentatie mee op deze reis.

Workshops - Fit de bergen in

  • Conditie opbouwen: Wandelen of klimmen in de bergen vraagt altijd een fysieke inspanning. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie werken om fit de bergen in te gaan. Doe mee en werk aan je conditie.
  • Mobiliteit verbeteren: Wie flexibel en mobiel is, beweegt makkelijker in de bergen. Of je nu je been optilt om een helling omhoog te lopen of dat je bovenop en tussen rotsen beweegt om deze te beklimmen. Doe mee en werk aan je mobiliteit.
  • Kracht vergroten: Wie genoeg kracht heeft, beweegt makkelijker in de bergen. Kracht opbouwen en vergroten is een belangrijk onderdeel om fit te worden. Doe mee en vergroot je kracht.
  • Stabiliteit verbeteren: Wanneer je gaat wandelen is het fijn en soms zelf noodzakelijk dat je tredzeker bent. Je wandelt op steil terrein, soms met smalle passages of zelfs over een graat. Doe mee en werk aan je stabiliteit.
  • Oefeningen voor sterke knieën, enkels en kuiten: Je weet zelf feilloos welk deel van je lichaam minder sterk is. Met specifieke oefeningen werk je aan de zwakkere punten. Word fysiek sterker en verklein de kans op blessures. En dat betekent meer genieten van je bergvakantie!

Workshops – Voorbereiding

  • Wandelschoenen, welke types zijn er en 9 kooptips: Een beetje buitensportwinkel heeft een hele wand vol met wandelschoenen. Maar welke moet je kiezen? Dat hangt natuurlijk af van wat je met die schoenen wilt gaan doen. Gijs geeft je tips.
  • Les in laagjes: Voor iedereen die graag naar buiten gaat, is het belangrijk dat je jezelf goed kan beschermen tegen wind en regen. Laagjes dus. Voor die bescherming zoeken we onze toevlucht tot waterdichte ademende materialen. Gijs legt uit hoe waterdicht materiaal toch kan ademen.
  • Lopen met stokken: In de wereld van de bergwandelaars lijken er twee stromingen te bestaan: bergwandelaars die wandelen met stokken en bergwandelaars die lopen zonder stokken. Waarom wandelen met stokken verstandig kan zijn en waar je op moet letten vertelt Gijs je in deze workshop.
  • Lichtgewicht kamperen: Ga jij deze zomer kamperen in de bergen? Een goede uitrusting van zowel je kleding als materiaal is dan erg belangrijk. Leer in deze workshop van de buitenexperts van Bever wat je allemaal mee kunt nemen.
  • Voorbereiden op een langeafstandswandeling: Langeafstandswandelaar en trainer Rayu legt je uit hoe je je voorbereid op een langeafstandswandeling. Of je nu de Kungsleden gaat lopen of de Pacific Crest Trail, je voorbereiding is een belangrijk onderdeel voor het slagen van je tocht.
  • Voedselmanagement op de trail: Je energie op pijl houden tijdens een lange trail is essentieel. Maar hoe werkt dat nu precies? Rayu neemt je mee in de wereld van voeding, resupply en energiemanagement.
  • Hoe kies je de juiste tocht: Het kan nog een hele uitdaging zijn om de tocht te vinden die bij jou past. Rayu, ervaren langeafstandswandelaar, neemt je mee in haar wereld en vertelt waar je aan moet denken bij het kiezen van de juiste tocht. Zelf liep ze al tientallen tochten in Europa waar je haar alles over kunt vragen.
  • Rugzak afstellen (inloopspreekuur): Laat je rugzak afstellen door Rayu tijdens dit inloopspreekuur.
  • Gear (inloopspreekuur): Stel al je vragen tijdens dit inloopspreekuur aan materiaalexpert Gijs Loning.

Workshops – Voorlichting

  • Tochtenplanning met kaart: Tijdens deze workshop leer je zelfstandig een tocht plannen met topografische kaart. Je doet verschillende praktische oefeningen en berekent de totale wandeltijd en hoogtemeters aan de hand van informatie die je op de kaart kunt vinden.
  • Het weer in de bergen: Een workshop waarmee je het weer in de bergen beter leert voorspellen. Tijdens de workshop gaan we in op wolkenvorming, het ontstaan en herkennen van mist en onweer, warmte- en koudefronten (en hun invloed op het weer) en luchtdruk. Je leert het interpreteren van weerberichten en het verzamelen van de juiste informatie.
  • Tochtenplanning met wandelapp Komoot: Leer je route plannen met de wandelapp van Komoot. Komoot expert Roebijn Schijf laat je zien hoe je in komoot voor elk avontuur de beste route plant, en welke details je vooraf en onderweg in de app vindt zodat je goed voorbereid en vol vertrouwen op pad gaat. Neem je laptop en/of mobiel mee naar deze workshop.
  • Workshop Fotografie: Outdoorfotograaf Chris König leert je de kneepjes van het vak tijdens zijn fotografieworkshop. Neem je camera en smartphone mee en ontvang makkelijk toepasbare tips om direct al mooiere foto’s te maken.

Lezingen – Reizen

Hoogalpiene tocht

Een hoogalpiene tocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs. Tochtleiders van de NKBV vertellen je meer over de hoogalpiene tochten van Bergsportreizen.

Alpiene cursussen: je eerste stappen als zelfstandig alpinist

Heb je nog weinig ervaring in de bergen, maar droom je ervan eens op pad te gaan in sneeuw en ijs? Met de alpiene cursussen van Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, ga je in kleine groepen naar de mooiste plekken van de Alpen, met het doel dat je daarna zelfstandig bergtochten kunt maken. Tijdens deze lezing maak je kennis met de alpiene basiscursus C1.

Huttentochten

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Maak kennis met de huttentochten van Bergsportreizen.

Huttentochten voor jongvolwassen

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Maak kennis met de huttentochten voor jongvolwassen van Bergsportreizen.

Standplaatstocht

Tochten maken zonder zware rugzak. In de accommodatie; een hut of comfortabel hotel, laat je alles achter wat je onderweg niet nodig hebt. Zo kun je al je energie bewaren voor het stijgen, dalen en vooral het genieten. Met een standplaatstocht maak je dagtochten vanuit een vaste accommodatie waar aan het eind van de dag uiteraard een warme maaltijd voor je klaarstaat. Dat is lekker licht door de bergen gaan. Een van de tochtleiders van Bergsportreizen neemt je mee.

Rugzak inpakken & kwaliteit materiaal

Tijdens deze lezing gaan we verder in op hoe je zo efficiënt mogelijk je rugzak kan inpakken en het materiaal dat je nodig hebt om je tocht te laten slagen.

Lezingen – Zwitserland Toerisme

ViaBerna in de Jungfrau Regio

De ViaBerna is een langeafstandswandelpad in het Zwitserse Bern. In 20 etappes loop je van Bellelay in de Berner Jura door het Mittelland naar de Sustenpas in het Berner Oberland. Het 300 kilometer lange wandelpad leidt je door de betoverende alpenweiden van de Jura, mysterieuze heidevelden, wilde valleien, nauwe ravijnen en verbazingwekkende uiterwaarden, terwijl de hooggelegen paden onvergetelijke ontzagwekkende uitzichten bieden over de bergen Eiger, Mönch en Jungfrau. De laatste 7 etappes voeren door de Jungfrau Regio. Trek je wandelschoenen aan en beleef de hoogtepunten van de Jungfrau Regio.

Verken de paden van Ticino

Ticino heeft 4000 kilometer aan wandelpaden. Het hele jaar door staat de regio klaar om je mee te nemen op prachtige excursies in het natuurlijke landschap. Ontdek meer over de Ticino Trail en Lugano Trekking Tour.

Saas-Fee/Saastal - avontuurlijke bestemming & Nendaz - In het hart van Les 4 Vallées

Ontdek de hoogalpiene vakantieregio Saas-Fee/Saastal in de hoogste bergen van Zwitserland. Hier kan je genieten van verschillende activiteiten zoals wandelen, fietsen, via ferrata's en bergbeklimmen met uitzicht op 18 indrukwekkende vierduizenders en een fascinerende wereld van gletsjers - een echte avontuurlijke bestemming.
Nendaz is een echt paradijs voor natuurliefhebbers die te voet, met de mountainbike of met de kabelbaan op ontdekkingstocht kunnen gaan. In totaal is er 250 kilometer aan wandelpaden beschikbaar tussen oude stadjes, alpenweiden, bossen, steile hellingen, middelhoge en hoge bergen: genoeg om te beleven! Ontdek het beste van de bestemming met het pakket "Nendaz Trekking".

Wat leuk dat je wilt komen!

Datum & tijd
Zondag 2 april van 09.45 - 17.00 uur.

De tickets zijn €8,- per stuk inclusief koffie en thee.

Het event is volledig uitverkocht. We zien je graag in 2024 op een van onze evenementen.

Het Wandelevent vindt plaats op Papendal in Arnhem.

Adresgegevens
Hotel Papendal
Papendallaan 3
6816 VD Arnhem
We adviseren te parkeren op P1 of P2

Datum & tijd
Zondag 2 april van 09.45 - 17.00 uur.

Papendal is centraal gelegen en goed bereikbaar met de auto. Of je nu uit de richting Utrecht komt, Apeldoorn of Eindhoven, vanaf de A50 of A12 ben je zo #OpPapendal. Wanneer je het terrein oprijdt, volg je de borden naar jouw eindbestemming.

Plan jouw route naar Papendal!

Parkeren

Er is voldoende parkeerruimte beschikbaar #OpPapendal. Het sportcentrum beschikt over zo’n 300 parkeerplaatsen. Ook bij Hotel Papendal kun je zorgeloos parkeren. Hier zijn ruim 500 openbare parkeerplaatsen inclusief invaliden parkeerplekken.

Openbaar vervoer

Er zijn voldoende mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar Papendal af te reizen. Je kunt tegenwoordig zelfs vanaf ieder station in Nederland direct een OV-chipkaart kopen met Papendal als eindbestemming (enkele reis of retour). Je hoeft dan geen los kaartje meer voor de bus te kopen. Dit kaartje is te gebruiken in buslijn 10 met als eindbestemming Sportcentrum Papendal. Deze bus rijdt op maandag t/m vrijdag van Centraal Station Arnhem rechtstreeks naar Papendal. De bus stopt bij onze bushalte op het terrein.

Je kunt daarnaast met buslijn 105 reizen. Dan stap je uit bij de halte Van der Valk / Papendal. Deze buslijn rijdt ook in het weekend. Wanneer je het kruispunt oversteekt ben je binnen enkele minuten op Papendal. Plan je reis via www.9292.nl.

Let op: er zijn werkzaamheden tussen Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Er rijden wel snelbussen, maar houd rekening met extra reistijd.