MENU

2000 mensen buiten de piste op Bergsportdag Winter

Op de tweede editie van de Bergsportdag Winter afgelopen zondag 22 november in Jaarbeurs Utrecht, kwamen ruim 2000 mensen af om hun avonturen buiten de piste vorm te geven. Op de eerste echt koude zondag deze winter verzamelden winterbergsport liefhebbers zich om alles te weten komen over wintersporten als toerskiën en sneeuwschoenwandelen, sledehondentochten, winterkamperen en ijsklimmen.

Na het succes van de eerste Bergsportdag Winter in november vorig jaar in SnowWorld Zoetermeer, werd het evenement dit jaar georganiseerd een grotere locatie om alle bezoeker en exposanten meer ruimte te geven. En dat was hard nodig. Op de dag kwamen ruim een kwart meer bezoekers af, wat betekent dat bergsporten in de winter terrein wint en steeds populairder wordt in Nederland. Dat belooft wat voor de komende Bergsportdagen in de winter.

Ueli Steck

De lezing van Ueli Steck was een halve week van tevoren al strak uitverkocht, en op de Bergsportdag meldden zich tientallen geïnteresseerden om de no-shows in op te vullen. Uiteindelijk kon iedereen die bij de lezing van deze Zwitserse topalpinist wilde zijn, genieten van zijn verhaal over recordbeklimmingen, 82-summits en hoogalpiene expedities vol humor en prachtige beelden. Een extreemalpinist als Steck moet natuurlijk wel blijven bewegen om prestaties te kunnen blijven leveren. Daarom vertrok hij midden op de dag om toch nog even een uurtje in de sportschool door te brengen. Precies op tijd terug voor zijn middaglezing, verbaasde hij opnieuw een zaal vol bewonderaars. De lezing werd mogelijk gemaakt door Mountain Hardwear.



Metanoia
Ook de film Metanoia, over het leven van Jeff Lowe, oprichter van Lowe Alpine, ging op de Bergsportdag Winter in première. Opnieuw zat de Polarzaal vol met geïnteresseerden en bekeken bezoekers een indrukwekkende film over een van de grootste alpinisten van de afgelopen decennia.

Inspiratie
Op het beursplein en in de kleinere lezingzalen lieten bezoekers zich inspireren door verschillende sprekers, gebieden, landen en merken, testten ze materialen en maakten ze kennis met het winterreisaanbod van de NKBV. Ook bij het drytoolparcours op het workshopplein verzamelden zich steeds een aantal bezoekers die kennis wilden maken met ijsklimmen zonder ijs, oftewel drytoolen.

Jenny Visser-Hooft Pickel
Vlak voor de lezing van Ueli Steck verscheen alpiniste Katja Staartjes - de eerste Nederlandse op Mount Everest - op het podium. Niet voor een lezing, maar met een wel heel bijzondere pickel in haar handen. De Jenny Visser-Hooft Pickel is een wisseltrofee voor Nederlandse vrouwen die noemenswaardige alpiene prestaties hebben geleverd. Staartjes, die de trofee enkele jaren geleden had ontvangen van Frederieke Bloemers, de eerste eigenares van de prijs, droeg de pickel op haar beurt over aan Marianne van der Steen, alpinist en Nederlands IJsklimteam klimster.

De eigenares van de Jenny Visser-Hooft Pickel bepaalt zelf aan wie de wisseltrofee wordt overgedragen.

Bekijk alle foto's van de Bergsportdag Winter 2015