MENU

Zuid-Tirol doorkruisen met Reinhold Messner

Hoe kun je Zuid-Tirol beter verkennen dan aan de hand van berglegende Reinhold Messner? De man die alle grote Himalayatoppen beklom maar ook avonturen beleefde op de polen en in de grote woestijnen, is geboren in Zuid-Tirol en daar nog steeds woont. Inmiddels heeft hij maar liefst zes musea gebouwd, waarvan er vijf in Zuid-Tirol liggen. Wie reist er mee?

Bolzano vanaf slot Sigmundskron.

Het logische begin van een bezoek aan het gebied is in Bolzano, of Bozen zoals de Duitstaligen zeggen. De eerste plaats na de Brennerpas. Bolzano is een mooie mengeling van Italiaanse levensstijl en de zakelijkheid uit het noorden. Een gezellige stad, met het Museion, een museum voor moderne kunst, dat precies ligt tussen het Italiaanse en het Oostenrijkse deel van de stad. Het gebouw is op de begane grond een doorsteek van de ene kant naar de andere kant van de stad. Een perfecte brug!

De gletsjerman

Ötzi, de gletsjerman van ruim 5000 jaar oud, heeft in Bolzano een eigen museum. Zoals de grootste en bekendste Zuid-Tiroler Reinhold Messner zijn museum Firmian bouwde in het slot Sigmundskron, iets buiten en hoog boven de stad. In het kasteel, dat ook in de interessante roerige geschiedenis van het gebied een grote rol heeft gespeeld, is de meest uitgebreide collectie over de bergen en de bergsport te vinden. Hoog boven de stad valt op hoeveel fruitbomen en wijngaarden bijna tot in de stad liggen. Dit dal is de appelboomgaard van Italië én Europa.

Een stukje verderop ligt een ander kasteel, Juval, in de buurt van Kastelbell. In juli en augustus woont Messner zelf in het kasteel. In een rondleiding bezoek je de werkkamer van de bergbeklimmer, de plaats waar hij vele boeken schreef uit zijn indrukwekkende hoeveelheid publicaties. Het is ook een mooi startpunt voor een wandeling, Juval ligt aan het begin van een stil maar aantrekkelijk dal.

In juli en augustus woont Messner in slot Juval.

Gebiedsinfo Zuid Tirol

Gebiedsinfo Zuid Tirol

Zuid-Tirol heeft zo veel prachtige plekken, dat het teveel is om op te noemen. Het voordeel is dan weer dat het eigenlijk overal mooi wandelen is. We nemen je mee.

ONTDEK ZUID-TIRO

Naar het westen

Verder naar het westen rij je richting Zwitserland. Velen houden van dit gedeelte van Zuid-Tirol voor de beroemde Stelviopas. Fietsers trappen hun benen rond tot de verzuring toeslaat op de 48 haalspeldbochten. Motorrijders en automobilisten laten hun motoren het werk doen. Die drukte is niets voor Messner, die in een veel rustiger zijdal een ondergronds museum bouwde in Sulden (Ortles), dat gewijd is aan het ijs. Aan de voet van de machtige Ortler ligt het museum, waar een kudde jaks in de winter verblijft. ’s Zomers brengt Messner, je kunt met hem meelopen, de beesten naar hun zomerweide.

Museum Ortles aan de voet van de Ortler.

Wie een rondrit wil maken langs de Messnermusea moet voor Dolomites Zuid-Tirol even uit, want dat museum ligt boven op de Monte Rite in de provincie Belluno. Het grootste deel van de indrukwekkende rit laat de schoonheid van het berggebied van Zuid-Tirol zien, steeds maar weer een bergpas op en af, adembenemede uitzichten op beboste en ook op de kale ruige bergen in de Dolomieten.

Reinhold Messner in Museum Ripa en beeld in de tuin van museum Ripa.

Bruneck

De laatste twee musea van Messner liggen beide in Bruneck, Brunico voor de Italiaanssprekende bevolking. Een kleine stad met een gezellig centrum. Daar is ook de toegangsweg voor voetgangers naar Ripa, het kasteel waar Messner veel aandacht heeft voor de bergvolken, hun cultuur, levenswijze, religie en woonvormen.

Uitzicht vanaf de Kronplatz bij museum Corones.

Hoog boven de stad, op de Kronplatz, een prachtig skigebied in de winter, ligt het zesde museum, Corones. Half in de berg, half uitstekend met moderne betonnen vormen. Een baken hoog op de berg, een uitzichtplaats zonder weerga waar je een groot deel van Zuid-Tirol kunt zien. Daar is veel klimgereedschap te zien van beroemde klimmers en schilderijen over het alpinisme en de bergen. Kronplatz is ook in de zomer een prima plek voor een actieve vakantie. Je kunt er wandelen, mountainbiken, parapente vliegen en… gewoon genieten. Van de verzameling van Messner en van het uitgestrekte gebied rondom Bruneck. Bellissimo!

Kijk hieronder voor meer informatie over Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende berwandelingen.

Bergwandelen