MENU

Zo kiest Bergsportreizen jouw avontuur in onontdekt berggebied

Wie markante, verlaten bergstreken in de wereld wil verkennen, gaat mee op trektocht met Bergsportreizen. Onder begeleiding van een enthousiaste, vrijwillige tochtleider maak je kennis met nieuwe culturen en afgelegen streken. Wist je dat je tochtleider de reis zelf in elkaar heeft gezet?

Deze tocht door het Spaanse Galicië is weliswaar geen reis die we op dit moment aanbieden, maar door het verhaal van tochtleider Pauline van den Broeke krijg je een goed idee van hoe zo'n reis wordt samengesteld. Onderaan het artikel vind je een aantal prachtige Trektochten die op dit moment te boeken zijn via Bergsportreizen.

Galicië

Pauline ontwikkelde een reis naar het Spaanse Galicië. Spanje is een prachtig land met veel bijzondere plekken waar weinig toeristen komen.

De eerste stap

Hoe begin je? Pauline schakelde de hulp in van Remond, coördinator Vreemde Voettochten bij Bergsportreizen. "Remond kon me goed begeleiden bij de uitwerking. Want ik had nog niet eerder een Vreemde Voettocht samengesteld."

Eerst bedenk je wat de bestemming wordt. Na veel zoeken op het internet vond Pauline een tocht langs de noordwestkust van Spanje. “Een relatief nieuwe tocht, uitgezet door de Traski, een groep vrienden die alle visserspaadjes langs de Costa da Morte in Galicië aan elkaar hadden gesmeed tot een trail van 200 km. Dat wordt hem!”

Tochtplanning

Je bekijkt hoe het terrein eruit ziet waar je tocht doorheen voert. Via Google Earth en de Spaanse Topo GPS app speurde Pauline naar hoogteverschillen, slaapplaatsen, bijzondere plekken en de GPS-tracks. Ze deelde de tocht op in tien dagen: "Dat is relaxter lopen en vriendelijker voor je knieën. Voor de accommodaties schakelde ik een lokaal reisbureau in, omdat er in de tocht geen geschikte slaapplaatsen waren."

Via Garmin Basecamp controleerde Pauline de dagetappes en voerde ze de slaapplaatsen in. “De route klopt: mooie dagafstanden, bijzondere plekken onderweg, leuke plaatsjes waar we overnachten en een rustdag in het midden. Inhoudelijk is de reis klaar!”

Werving

Behalve over de bestemming, de inhoud en de financiën (wat doen we met lunch en wat mag alles kosten) denk je ook nog eens na over de communicatie. “Ik schrijf een korte, wervende tekst voor de gids en de website. Zoek foto's van de locaties en schijf een dag-tot-dag-beschrijving voordat ik alles opstuur naar Bergsportreizen. Een hele uitdaging! Alle benodigde informatie voor de tocht haalde ik uit het tochtboekje en van het internet. Denk daarbij aan de tochtbeschrijving, algemene informatie van het gebied, benodigde uitrusting, voorbereiding en foto’s. Dat laatste kreeg ik van het lokale reisbureau."

Dat het het samenstellen en begeleiden van een reis vrijwillig is, betekent nog niet dat de tochtleider zeeën van tijd heeft. Gelukkig had Pauline de tocht helemaal af, vlak voor de deadline waarop het zomerprogramma van Bergsportreizen klaar moest zijn. “Oeps... Ik heb me een beetje verkeken op de hoeveelheid werk die het vraagt om een tocht te ontwikkelen!”

En nu op pad

“Het is heel leerzaam om zelf eens een tocht te ontwikkelen. Dan besef je pas hoeveel erbij komt kijken voordat een tocht helemaal klaar is! Zonder de hulp van Remond was het me niet gelukt. Ik heb enorm veel respect gekregen voor al die tochtleiders die voor Bergsportreizen op pad gaan.

Het leuke van deze ervaring is dat ik veel over het gebied heb geleerd en heel veel zin heb om op pad te gaan!”

Huidig aanbod

Bergsportreizen heeft een aantal bijzondere bergstreken gevonden waar weer fantastische trektochten worden aangeboden. Wandel door verlaten bergstreken met bijzondere culturen. Het is de ervaring van je leven!

Neem een kijkje in ons aanbod

Foto credits: Association Camiño dos Faros