MENU

Vertrouwen op de rots: mijn eerste single-pitch ervaring

Samen met mijn broer Niels en twee andere enthousiaste klimmers, onder leiding van onze instructeur Pim, hebben we zes dagen lang de prachtige vallei van Val Durance verkend en onze klimvaardigheden naar een hoger niveau getild. Veel geleerd en heel leuk!!

Tekst en foto's: Charlotte Favier

SIngle-pitch cursus Bergsportreizen Charlotte Single-pitch cursus Bergsportreizen Charlotte

Waarom deze cursus?

Niels en ik wilden graag zelfstandig en veilig kunnen buitenklimmen. We vonden het belangrijk om op een veilige manier te leren voorklimzekeren, voorklimmen, ombouwen en abseilen. Bovendien wilden we meer touwinzicht krijgen, zodat we in nood veilig kunnen handelen.

Onze instructeur Pim

Dit is zeker gelukt dankzij onze instructeur Pim. Ik kan deze blog niet schrijven zonder hem apart te benoemen. Samen met zijn gezin was Pim inmiddels al 5 weken in Frankrijk om aaneensluitend sportklimcursussen te geven aan mensen die zich hiervoor hebben opgegeven bij Bergsportreizen. Variërend tussen single-pitch en multi-pitch en elk week een andere groep. Ik vind het bijzonder hoe hij dat doet en hoe zorgvuldig en geduldig hij te werk gaat. Het is duidelijk dat hij dit al jaren doet; zelf een goede klimmer, met heldere communicatie en veel geduld.

Single-pitch cursus Bergsportreizen Val Durance Single-pitch cursus Bergsportreizen Val Durance

Bergsportreizen hanteert een 1:4 ratio voor instructeur-deelnemers, wat betekent dat er altijd veel aandacht voor je is. Dit gaf ons allemaal veel vertrouwen om onszelf te ontwikkelen.

Meer vertrouwen in mezelf

De grootste ontwikkeling die ik heb doorgemaakt is het vertrouwen in mezelf. Aan het begin was ik onzeker, maar na een paar dagen klikte alles en kon ik de technieken met vertrouwen toepassen. De sfeer tijdens de cursus was erg gemoedelijk en iedereen voelde zich welkom.

De gemoedelijke sfeer maakte het ook makkelijker om te vertrouwen op elkaar. Dat vond ik het leukst aan de cursus, net als jezelf uitdagen met voorklimmen en jezelf verbazen over wat je allemaal kunt bereiken.

Een leerzame en uitdagende week

Het echte werk begon op zondag, de dag na de aankomst op de Camping le Verger. Pim had een oefenbord opgehangen aan een boom op de camping, waar we leerden ombouwen op een dubbele en enkele haak. Na wat oefenen gingen we naar een nabijgelegen klimgebied, Lacou. In dit klimgebied vind je een wand van ongeveer 10 meter hoog en routes variërend van niveau 3 tot 6a. Perfect om te oefenen en te wennen aan het rotsklimmen.

Abseilen was het eerste onderdeel van de cursus. Het bleek een stuk ingewikkelder dan ik van tevoren had gedacht. Het is ontzettend belangrijk om op de details te letten tijdens de uitleg. We oefenden eerst meerdere keren aan een boom op de camping, waar Pim, onze instructeur, ons stap voor stap door het proces leidde. Daarna gingen we naar Roch Perchée in Réotier om onze vaardigheden in de praktijk te brengen. Pim klom zelf omhoog en controleerde onze handelingen boven aan de rots.

Na een aantal keer oefenen kregen we de volgende dag de gelegenheid om de technieken van het abseilen te herhalen en onszelf verder te ontwikkelen. We klommen op verschillende soorten gesteente, zoals conglomeraatgesteente in Eygliers. Dit gesteente voelde heel anders aan dan waar we eerder op klommen, en zorgde voor een geheel nieuwe ervaring. Later op de dag klommen we op de kalkstenen rotsen van L’horloge, die met zijn kleine randjes en voetgreepjes weer een heel andere uitdaging bood.

Single-pitch cursus Bergsportreizen Charlotte

Halverwege de week namen mijn broer en ik een rustdag. We hadden zoveel informatie gekregen dat het fijn was om alles te laten bezinken. Het was een mooie gelegenheid om de geleerde technieken te oefenen op de boom en te genieten van de prachtige bergachtige omgeving. We hebben een kleine wandeling gemaakt naar een prachtig azuurblauw meertje in de buurt. De andere twee deelnemers en de instructeur zijn wel gaan klimmen in een prachtig gebied gelegen op een alpenweide.

Later in de week leerden we nieuwe technieken, zoals hoe je iemand kunt optakelen die vastzit bij een lastige passage, of hoe je jezelf naar beneden kunt laten als de zekerder onwel wordt. Dit waren handige trucjes die je hopelijk nooit hoeft te gebruiken, maar wel essentieel zijn om te kennen voor de veiligheid tijdens het klimmen.

Onvergetelijke afsluiting

De laatste klimdag dachten we af te sluiten met een knal in het gebied dat ‘little Yosemite’ wordt genoemd. Helaas gooiden de weergoden roet in het eten met veel regen. Maar na een bezoek aan een paar outdoor winkels en een kop thee, klaarde de lucht op en konden we toch nog een paar uur klimmen op graniet. Dit gesteente bood een heel andere ervaring met goede wrijving. Zo werd het een geweldige afsluiting van de cursus.

Aanrader en tips voor toekomstige cursisten

Of deze cursus een aanrader is? Zeker weten! Deze cursus is ideaal als je meer zekerheid wilt op de rotsen. De instructeurs zijn zeer kundig en professioneel. Als tip voor toekomstige cursisten: zorg dat je goed voorbereid bent en de juiste materialen hebt. Wees niet onzeker over je leervermogen; de instructeur is er om je alles te leren en te controleren op veiligheid. Naarmate de week vordert, merk je dat je steeds meer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen.

Nu is het tijd om de opgedane vaardigheden verder te oefenen. Binnenkort gaan we naar Berdorf om samen met onze vrienden te klimmen. Het avontuur gaat verder!

Een single-pitch cursus volgen

Enthousiast geworden? Bekijk dan het aanbod van Bergsportreizen en ga volgende zomer ook op cursus! Vanaf december kun je je pas inschrijven, maar je kunt je nu wel alvast oriënteren.

Single-pitch cursussen bekijken

Single-pitch cursus Bergsportreizen Charlotte Single-pitch cursus Bergsportreizen Charlotte