MENU

Toerskiën rond de Grossglockner

Hoogtelijn redacteur Ico Kloppenburg ging voor Hoogtelijn 2018-1 mee op toerskitocht naar de hoogste top van Oostenrijk, de Grossglockner

Jolanda Linschooten, avonturier, fotograaf, ultraloper en bergliefhebber, heeft een nieuw plan. Ze gaat hardlopend de 800 kilometer van de Haute Route in de Pyreneeën (HRP) afleggen. In naar schatting 10 tot 12 dagen, over de toppen van het gebergte, eind juli. Ultralicht, solo, zelfvoorzienend en foto’s en video’s makend. Een vooruitblik met deze bikkel en natuurliefhebber.

"Af en toe een extreme uitdaging is mooi. Dat hoort bij mij als mens, daar groei ik van. Het gaat zeker niet alleen om die uitdaging, ik wil boven alles graag één zijn met de natuur en vastleggen wat dat met je doet. Ik hoop dat het lukt in zo’n extreme omgeving als de Pyreneeën. De uitdaging is meer dat ik niet zeker weet of ik het red, zoveel hoogtemeters en afstand in korte tijd. Maar als er geen plan is, dan verslapt het”, zegt Jolanda ontspannen aan de keukentafel, een paar maanden voor vertrek. Alsof gemiddeld 80 kilometer per dag in de bergen nog niet genoeg is, wil ze haar hele tocht vastleggen in foto’s en op film. Waar haalt ze de tijd en energie vandaan? “Mijn training is erop gericht dat ik 16 uur per dag actief bezig ben. Ik weet uit ervaring dat de eerste 10 tot 12 uur op een dag prettig en comfortabel zijn. Dat is mijn ‘open ogen’-tijd. In die uren wil ik ook foto’s kunnen maken. Om een klein beetje een richtlijn voor mezelf te hebben, heb ik van tevoren ruwweg vastgelegd welke beelden ik hoop te maken. Als ik mezelf tot de grens toe belast, wordt alles intenser en dan helpt zo’n vooraf gemaakte lijst met fotoplannen. Mijn doel is om het steeds wisselende berglicht vast te leggen en mijn reis door die grote natuur is daarbij het middel.”

Tekst: Peter Daalder
Beeld: Jolanda Linschooten 

Lees ook haar blogs die ze voor de NKBV schrijft. En bekijk meer Hoogtelijn.