MENU

Test Hanwag Tatra Light GTX

De Hanwag Tatra Light GTX is een lichte hoge wandelschoen voor wandelingen en trektochten in laag en midden gebergte met een niet te zware rugzak.

Lichtgewicht voor het niet te zware werk

  • Resultaat: 4,5 sterren
  • Prijs: € 229,99 (Bunion versie € 239,99)
  • Maten: heren 6-13, dames 3,5-9
  • Informatie: www.hanwag.nl

Als Nederlanders zijn we nog steeds dol op het classificatiesysteem dat ooit eens is bedacht door de Duitse merken. De Hanwag Tatra Light GTX is een instap B-categorie schoen en is daarmee geschikt voor (berg)wandelingen in het laag en midden gebergte.

Pasvorm

De instap in de schoen is erg gemakkelijk. Je kan de tong ver open klappen en mijn voeten kunnen onbelemmerd naar binnen. De pasvorm van de Hanwag Tatra Light GTX is er een voor smalle tot normale voeten.

Gewoon en Bunion

De Tatra Light GTX is er een dames en heren variant. Bovendien is er nog een Bunion-variant van. Bij deze schoen is ter hoogte van de grote teen extra ruimte voor de Hallux Valgus, oftewel de knobbel aan de zijkant van de voet. Mensen die een Hallux Valgus hebben, weten waar dit over gaat. Vanaf medio augustus komt er ook een Hanwag Tatra Light met een lederen voering, dus zonder Gore-Tex.

Materialen

De Hanwag Tatra Light GTX heeft een bovenwerk dat is gemaakt van een combinatie van suède leder en textiel. Het leer bevindt zich vooral rondom de voet terwijl de schacht en de tong constructie van textiel zijn gemaakt. De neus van de schoen is voorzien van een goede rubberen laag om de neus te beschermen tegen rotsen. Opvallend is zijn relatief lage gewicht van 614,2 gram per schoen in maat 7,5 (Hanwag geeft 600 gram op in maat 8).

Constructie

Een B-schoen hoort stevig in elkaar te zitten; hij moet immers een stabiel platform zijn bij het lopen over oneffen paden. De Hanwag Tatra Light GTX zit wat dat betreft goed in  elkaar. De zoolconstructie is redelijk stijf en de verbinding tussen hak en voorvoet solide. Door de iets ronde ‘banaan’ vorm van de zool loopt hij heel gemakkelijk. Wel vind ik dat het buigpunt van de zool net iets te ver naar achteren ligt. Door de zool heen voel je steentjes nauwelijks en dat is fijn. Het bovenwerk is bij nagenoeg ut een stuk gemaakt. Hierdoor heb je bij de neus geen naden die op de tenen kunne drukken.

Schacht

De schacht is 19 cm hoog, is erg zacht en flexibel dankzij speciaal vormgegeven buigpunten. Hierdoor draagt hij erg lekker en loopt hij erg gemakkelijk. De zijdelingse steun is daardoor wat minder. Is dit erg? Nee, want dit hoort bij de ontwerp gedachte achter de schoen. De hielfixatie is uitstekend waardoor je niet loopt te schuiven en de kans op blaren op de hiel nagenoeg uitgesloten is.

Vibram Integral Light zool

De loopzool – ook wel slijtzool genoemd – komt bij Vibram vandaan. Deze Integral Light heeft een erg uitgekiend profiel: steentjes blijven er niet in hangen en modder loop je er gemakkelijk uit. Onder de tenen is het rubber massief waardoor een klein stukje klimmen ook kan. De hak heeft een duidelijke wigvorm waardoor afdalen niet snel zal leiden tot een glijpartij. De tussenzool – boven de slijtzool, onder de voet – is redelijk stevig maar dempt voldoende. De uitneembare inlegzool is mooi ergonomisch gevormd en biedt veel comfort.

Veterogen

De veterogen op de Hanwag Tatra Light GTX zijn op de voorvoet gemaakt van kunststof. Daar waar de voorvoet over gaat in de schacht worden ze van metaal. In de praktijk heb ik beide varianten als even duurzaam ervaren. De bovenste veterogen op de voorvoet (Click Clamps) hebben een zogenaamde blokkeerstand. Deze blokkeren de veters waardoor je een andere veterspanning op de voorvoet kan creëren en een andere op de schacht. Vooral bij stijgen en dalen is dit prettig.  In het midden van de tong zit een haakje dat voorkomt dat de tong scheef kan zakken. De veters zijn dik en stevig en raken niet snel los.

Gore-Tex

Aan de binnenzijde zijn de Hanwag Tatra Light GTX-en bekleed met een waterdichte en ademende voering van Gore-Tex. Gore-Tex is een membraan gemaakt van Teflon. Een membraan bevat microscopisch kleine gaatjes waar waterdamp (zweet) wel door naar buiten kan, maar grote waterdruppels niet naar binnen. Om dit dunne membraan te beschermen is het voorzien van een laag stof; dit is wat je ziet als je in de schoen kijkt. De Gore-Tex voering zit als een soort sok in de schoen waardoor hij bijna helemaal rondom zijn ademende werking kan doen. Onder de voet kan dit niet omdat de zool niet ademend is.

Ademend waterdicht

In de praktijk is de ademende werking van een Gore-Tex schoen altijd afhankelijk van het weer. Vooral bij wat frisser weer met wind kan het materiaal zijn werk goed doen. In de praktijk valt me op dat de ademende werking van de Hanwag Tatra Light GTX goed is met temperaturen tot een graag of 15. Daarboven worden ze wat broeierig. Kortom: niet voor warme zomerse dagen. Ik heb tijdens het testen geen natte voeten gekregen en dus lekken ze niet. Kleine algemene kanttekening over de waterdichte sok: bij langere doorwadingen – bijvoorbeeld beekjes, sompige Scandinavische heidevelden – kan er water komen te staan tussen de lederen/synthetische buiten laag en de Gore-Tex voering. Dit is normaal bij deze constructie maar levert koude voeten en lange droogtijden op. De doorwaadhoogte van de Gore-Tex sok is overigens 13 cm; is het water dieper dan krijg je natte voeten.

Conclusie

Met iets meer dan 600 gram per schoen is de Hanwag Tatra Light GTX met recht een lichtgewicht B-schoen. Hij is geschikt voor mensen met een smalle tot normale voet. De schoenen zijn comfortabel. Klein minpuntje vind ik dat het buigpunt van de zool iets te ver naar achter ligt. De Gore-Tex voering doet het onder de juiste weersomstandigheden goed. De schoenen zijn waterdicht gebleken. Dat je de veterspanning in twee zones kan verdelen is een pré. De zool en de constructie van de schoen passen bij het lichtgewicht karakter. Dat de schacht niet heel veel ondersteuning biedt, hoort daarbij en betekent tevens dat je niet met een te zware rugzak moet gaan lopen. Max 15 kg. Al met al zet Hanwag met de Tatra Light GTX een dijk van een schoen neer die veel mensen zal bekoren.

Terug naar overzicht

Gijs Loning

  • Gaat graag naar: Zweden, Zwitserland, Alto-Adige.
  • Mag je wakker maken voor: Pasta Vongole, Chicken Vindaloo, Ikan Pedis.
  • Heeft op zijn playlist: Red Hot Chili Peppers, Faithless, Boccherini.

Gijs volgen?