MENU

Het Pad van de Volle Maan – 58 kilometer wandelen

Het Sender de la Lluna Plena, het Pad van de Volle Maan, of korter de GR33, is een wandelroute in Valencia: 58 kilometer van Castelló de la Plana naar Sant Joan de Penyagolosa. Marcel Vos liep de meerdaagse trektocht voor het eerst met zijn zoon Vincent van elf.

Het Pad van de Volle Maan, Sender de la Lluna Plena in het Catalaans en ook wel GR33 genoemd, verbindt Castellón aan de Middellandse Zee met het ruige binnenland van Spanje. In een kleine 60 kilometer gaat het van de kust naar de Penyagolosa, met 1813 meter de hoogste berg van de regio Valencia.

Middeleeuwse wortels

Al in de vroege middeleeuwen trokken de mannen van het dorpje Les Useres elk jaar naar het klooster van Sant Joan, gelegen op een hoogte van 1200 meter op de flanken van de Penyagolosa. Tot op de dag van vandaag houdt men deze traditie in ere. De pelgrimstocht bestaat uit ruim 50 kilometer door bergachtig gebied, met een overnachting in het klooster.

Marcel en Vincent liepen de tocht met een tent, matjes, slaapzakken, kleding voor alle temperaturen, minstens zes liter water en eten voor twee dagen op de rug, zodat ze zelf konden bepalen waar elke etappe eindigde.

Intocht van de pelgrims

Na een lange eerste dag van 35 kilometer komen Marcel en Vincent in Les Useres aan. Het dorp is in rep en roer: die nacht komen de pelgrims terug van hun tocht naar Sant Joan. “De straten zijn bekleed met een smalle strook van klimopbladeren om de gemartelde voeten van de pelgrims te ontzien. De monnikspijen, Gregoriaanse zang, wierook en het kaarslicht maken de intocht tot een bijna mystieke ervaring”, vertelt Marcel.

De tweede dag bereiken ze tegen de avond het klooster van Sant Joan de Penyagolosa. Een deel van het jaar doet het klooster dienst als berghut. “Maar wanneer wij aankomen blijkt het gesloten. Een warme maaltijd zit er dus niet in.”

Bezoek aan een kluizenaar

Op de ochtend van de derde dag gaan ze op bezoek bij een kluizenaar. “Tegenwoordig ontmoeten we nog maar weinig pelgrims of kluizenaars, dus de jonge Vincent is erg onder de indruk.” Marcel vertelt; “de kluizenaar woont al acht jaar in het open gedeelte van het klooster, met niet meer bezittingen dan wat kleding, dekens en een rudimentair keukentje. Hij nodigt ons zelfs nog uit voor koffie en chocolademelk, een indrukwekkend gebaar van iemand die helemaal niets hee­ft”.

Op de top van de Penyagolosa

Vanaf het klooster klim je in een paar uur naar de top van de Penyagolosa. “De klim door de Barranco de la Pegunta is adembenemend”, vertelt Marcel. “Op de top is het koud, maar wat een uitzicht! Waar je ook kijkt zien we een vrijwel leeg landschap.”

Anderhalve marathon

Een andere manier om het Pad van de Volle Maan te verkennen is de Marató i Mitja (MiM). Deze ultratrail, een van de oudste van Spanje, wordt elk jaar in mei gehouden. Behalve de anderhalve marathon van 63 kilometer, die vrijwel overeenkomt met de GR33, is er ook nog de mogelijkheid om de dubbele afstand te lopen.

Hoogtelijn 4/2016