MENU

Het alpiene opleidingstraject uitgelegd: C1, C2 en C3!

Bij Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, kun je op drie niveaus cursussen in alpinisme volgen. Een C1 (beginners), C2 (gevorderd) en een C3 (specialisatie). Veel mensen vragen zich af wat je dan leert en wat voor type tochten je kunt doen als je een bepaalde cursus hebt afgerond. Bas Visscher (Alpien Instructeur en Expeditie Academie coach) geeft antwoord op 7 vragen en een aantal suggesties voor alpiene toeren die je na je C2/C3 kan doen.

1. Wat leer je tijdens een C1?

Tijdens de basiscursus sneeuw en ijs (C1) leer je vooral de basisbeginselen van het alpinisme en je gaat verder waar bergwandelen ophoudt. Je leert bijvoorbeeld hoe je een gletsjer oversteekt, welke knopen je gebruikt om in te binden aan touw en hoe je loopt door blokkenterrein. Je maakt tochten naar eenvoudige topjes en je krijgt veel uitleg van de gids of instructeur. Reddingstechnieken, oriëntatie, het weer in de bergen en remmen in de sneeuw staan ook altijd op het programma. Dit zijn allemaal essentiële onderdelen om te starten met alpinisme.

ALPIENE BASISCURSUS (c1)

Hier geeft berggids Jean-Christophe les over reddingstechnieken aan een NSAC C2-groep in de Ecrins in de zomer. Hier geeft berggids Jean-Christophe les over reddingstechnieken aan een NSAC C2-groep in de Ecrins in de zomer van 2022.

2. Ben je na C1 klaar om zelfstandig op tocht te gaan?

Zelfstandig alpiene tochten maken na je C1 kan, maar op een relatief eenvoudig niveau. Je bent na een C1 cursus immers nog lang niet uitgeleerd. Je kan met je gids/instructeur aan het einde van de cursus bespreken wat voor jou de beste mogelijkheden zijn om na je C1 zelfstandig te oefenen. Zij zien jou de hele week in actie en zij kunnen een eerlijk advies geven over wat je na de cursus kan doen. Pas na een gevorderdencursus (C2) heb je normaal gesproken een betere basis om zelfstandig bergen te beklimmen dan na je basiscursus (C1). Maar de ene C1-cursus is de andere niet. Bij sommige groepen is de mate van zelfstandigheid groter dan bij andere. Dit kan effect hebben op je leerproces en wat je na de cursus zelfstandig kan doen.

3. Wat zijn goede routes om te doen na je C1?

Hier kan ik helaas geen pasklaar antwoord op geven. Bespreek ook dit met je gids en instructeur. Uitdagende wandelingen en eenvoudige gletsjertochten zijn over het algemeen geen probleem om te doen na een C1-cursus, maar het blijft natuurlijk een individuele kwestie. Rotsgraten en lange sneeuw-/ijstochten moet je zeker nog vermijden als je zonder ervaren partner of gids op pad gaat. Over het algemeen zijn er voor beginners veel goede mogelijkheden in Oostenrijk. In de West-Alpen vind je daarentegen veel grote en moeilijke bergen.

Tip: probeer aan te haken bij een meer ervaren iemand, maar zorg ervoor dat het niveau van de tocht nog steeds passend is voor jou zelf.

Twee deelnemers van de alpiene c1 cursus lopen aan een touwgroep omhoog in de sneeuw. Als je voor het eerst zelfstandig gaat toeren dan is het belangrijk om het technisch niveau laag te houden en vooral vlakke sneeuw routes uit te zoeken.

4. Wat leer je tijdens een C2-cursus?

Aan het begin van de cursus herhaal je de technieken van de C1-cursus. Daarna ga je aan de slag met toeren waarbij je korte, technische passages aantreft, zoals bijvoorbeeld rots van niveau I t/m III. Je leert hoe je het touw efficiënt en veilig op een graat moet gebruiken. In sneeuw en ijs wordt het niveau ook langzaam steeds iets hoger. De juiste stijgijzer- en pickeltechniek in ijs krijgt ook veel aandacht, Daarnaast staat tochtvoorbereiding op het programma. Gidsjes bestuderen en kaart lezen is hierbij essentieel. Als alles goed gaat, zal je ook steeds meer op kop lopen en het touw leiden. Gaandeweg krijg je steeds meer vrijheid van de gids/instructeur, maar ze zijn altijd in de buurt om bij te sturen wanneer nodig.

ALPIENE GEVORDERENCURSUS (c2)

Deelnemers C2 cursus staan op een rij en leren zijn touw knopen aan het leren op een graat. Hoe klim je veilig en makkelijk op graten? Dit was een van de belangrijkste onderwerpen tijdens deze C2-cursus in de Ecrins.

Deelnemer alpiene C2 cursus klimt over een rotspartij Op makkelijke rotsgraten kan je vaak perfect schlinges om blokken heen leggen. Dit leer je vooral door het heel veel te doen.

NSAC groep alpiene deelnemers staan op de top van de Tete de Replat Sud. En tijdens cursussen kom je natuurlijk op mooie topjes! Hier op de Tete de Replat Sud met de NSAC.

5. Wat leer je tijdens een C3?

De focus tijdens de specialisatiecursus ligt vooral op zelfstandigheid. Waar de gids tijdens je C1/C2 nog veel de leiding nam, is het nu aan jou om zelf de beslissingen te nemen. Zowel in de voorbereiding als in de tocht zelf. Ook wordt het technische niveau een stuk hoger en maak je langere dagen. In rots ga je aan de slag met IIIe/IVe graads terrein en in sneeuw/ijs klim je 50 of 60 graden steile stukken. Je leert meer over standplaatsbouw op cams, nuts en ijsboren. Je wordt verder getraind in technieken zoals lopende zekering, verkort touw en abseilen. Na je C3 ben je normaal gesproken helemaal klaar om zelfstandig op pad te gaan in de Alpen zonder een meer ervaren begeleider of gids.

Alpiene Specialisatiecursus (c3)

Deelnemer C2 cursus is aan het werken aan de ijsklimtechniek op de gletsjer tijdens een C2. Werken aan de ijsklimtechniek op de gletsjer tijdens een C2.

6. Waarom zou ik nog een C3 doen?

Er doen niet zo heel veel mensen een C3-cursus en dat is best jammer. Ik ben zelf erg voorstander van het volgen van een C3 na je C2. Veiligheid in alpinisme is super belangrijk. Je kan alleen veilig aan alpinisme doen als de juiste beslissingen worden gemaakt. Een uitgebreid, meerjarig opleidingstraject is hierbij ontzettend van waarde. De gids is tijdens de C3 meer actief in de rol van coach en helpt jou om de juiste beslissingen te nemen. Voor sommige mensen geldt dat zij niet per se de behoefte voelen om ook nog een C3-cursus te volgen. Dat is natuurlijk helemaal prima. Maar als je echt de wens hebt om een zelfstandige bergbeklimmer in een complex terrein te worden dan raad ik het beslist aan om ook nog een C3 te doen.

Een groep alpinisten krijgen les over hoe ze met een ijspickel kunnen zekeren En ook bij de Expeditie Academie wordt er continue gewerkt aan kennis en skills. Hier geeft berggids Boris Textor les over hoe je met een pickel kan zekeren in de sneeuw.

7. Wat zijn goede routes na C2 en C3?

Ook hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wederom geldt: de ene cursist is de andere cursist niet. In mijn adviezen zit ik veel liever aan de voorzichtige kant dan aan de ambitieuze kant. Check het dus vooral met de cursusleiding zodat je een individueel advies krijgt. Normaal gesproken zijn korte sneeuwroutes van niveau F en PD na C2 goed binnen je bereik. Korte rotsgraten van bijvoorbeeld 200m lengte zijn ook goed om te oefenen. Het is aan te raden om direct na je C2 en C3 op pad te gaan, zodat de recent geleerde materie nog goed in je hoofd zit. Ik heb hieronder een lijstje van sneeuw- en ijsroutes gemaakt die interessant kunnen zijn als je minimaal een C2 of C3-cursus hebt afgerond, mits je een positieve beoordeling hebt gekregen om zelfstandig in dit soort terrein op pad te gaan.

Schema met 8 mogelijke zelfstandige toeren in sneeuw/ijs na C2/C3

Land Berg Topo Tip van Bas

Oostenrijk

Similaun (3606m)

Hochtouren Ostalpen

Oostenrijk is een goed land om te starten met zelfstandig alpinisme.

Oostenrijk

Wildspitze (3768m)

Hochtouren Ostalpen

Dit is de op één na hoogste berg van Oostenrijk en de hoogste top van het befaamde Oetztal.

Frankrijk

Aiguille du Tour (3540m)

Rockfax Chamonix

Dit is een veel beklommen berg met korte rotsklimpassagess op het einde. Check ook de Tete Blanche als je minder rots wilt. Chamonix is weliswaar niet het meest geschikte klimgebied voor beginners, maar wel heel goed toegankelijk (liften, etc).

Frankrijk

Roche Faurio (3730m)

Classic Routes in the Ecrins

Je hebt vanaf deze top prachtig uitzicht op de Barre des Ecrins (4102m). De gids ‘Classic Routes in the Ecrins’ is een aanrader.

Italië

Pyramid Vincent (4215m)

Hochtouren Westalpen

Een toegankelijke 4000’er in het Monte Rosa gebied. Het eten in de Gnifetti hut is heerlijk en als je de lift gebruikt, is de aanloop niet zo lang. Pas op voor de spleten bij de Gnifetti hut!

Italië

Gran Paradiso (4061m)

Hochtouren WestAlpen 2

De hoogste top die puur in Italië ligt. Deze top bevat een klautergraatje op het einde.

Zwitserland

Allalinhorn (4027m)

Hochtouren Westalpen

Een van de makkelijkste 4000’ers van de Alpen als je de metro naar 3500m neemt. Vergeet niet vooraf te acclimatiseren.

Zwitserland

Breithorn (4167m)

Hochtouren Westalpen

Ook een makkelijke 4000'er. Vanaf de kabelbaan op Klein Matterhorn is het slechts 300 hoogtemeters naar de top. Daar heb je een grandioos uitzicht over Wallis!

Voor het bovenstaande lijstje heb ik de volgende tips als je bovenstaande routes zelfstandig wilt gaan uitvoeren.

  • Check de condities bij het lokale gidsenbureau en check het weerbericht zorgvuldig.
  • Bij een beklimming vroeger in het seizoen (midden juni tot en met midden juli) heb je meer kans op veilige en goede condities.
  • Acclimatiseer voor tochten boven de 3000 meter door meerdere nachten rond de 2500-3000m te slapen. Schaf één of meerdere gidsjes aan en baseer je tochtenplanning op een combinatie van de gidsjes en online bronnen.
  • Huur een berggids in als je twijfelt of een tocht zelfstandig te doen is.
  • Zorg dat je klimpartners hebt met vergelijkbare of meer ervaring.
  • Adviezen voor rotstochten heb ik buiten beschouwing gelaten - vraag je cursusleiding om tips!

De top van de Breithorn in de oranje ochtendzon De Breithorn geldt als een van de makkelijkste 4000’ers van de Alpen. De normaalroute loopt aan de rechterkant naar boven via een eenvoudige sneeuwhelling.

Groep van vier deelnemers aan het juichen met NKBV vlag in hun handen op de top van een berg nadat ze de c3 cursus hebben behaald Na je cursussen is het super tof om zelf tochten te gaan maken. De NKBV organiseert verschillende initiatieven om klimmaatjes te ontmoeten en dan op zelfstandige basis tochten te maken. Dit is tijdens de CEAT meet in de Dolomieten in 2021.

Tot slot

Hopelijk weet je door mijn verhaal beter hoe de cursussen zijn opgebouwd en hoe je jouw cursustraject eruit kan zien. Alpinisme is een sport waarin je verspreid over meerdere jaren ervaring moet opdoen. Rustig opbouwen met een groeimindset is hierbij echt een must. De C-cursussen zijn daarom een fantastische manier om zelfstandig alpinist te worden. Ik heb zelf J1 t/m J3 gedaan bij de NKBV tijdens mijn tienerjaren. Ik heb hier super goede herinneringen aan en het heeft mij heel erg geholpen om verder te komen met mijn passie voor bergbeklimmen. Hopelijk haal jij ook voldoening uit je C-cursus bij de NKBV. Veel plezier alvast aankomende zomer!

Alle foto’s zijn gemaakt door Bas Visscher

Terug naar overzicht