MENU

Haute cuisine: het favoriete expeditie voedsel van Expeditie Academie III

Tijdens hun expeditie naar Kirgizië werd het team van Expeditie Academie III door Buitensportvoeding.nl voorzien van gevriesdroogde maaltijden van het merk Real Turmat. Klimmen op grote hoogte vraagt om voldoende energie, maar naast voedingswaarde is ook smaak heel belangrijk. Teamlid Jeffrey Meesters deelt zijn ervaringen met de maaltijden tijdens de eerstbeklimming van Pik Luis.

Lichtgewicht en snel

Als je op expeditie in een onbekend hooggebergte bent, dan zijn de doelen die je vanuit basiskamp stelt vaak nog niet beklommen. Je weet niet precies wat je te wachten staat, dus moet je je voorbereiden op meerdere dagen. En er is geen hut in de buurt, zoals dat in de Alpen vaak wel het geval is. Dat betekent dat je met veel zware spullen in je tas op pad moet: een tent, slaapzak, matje, kleding, klimmateriaal… en uiteraard voeding! Omdat onze voeding tijdens de beklimming van Pik Luis zo’n belangrijke rol heeft gespeeld, neem ik je graag mee in de keuzes die we hierin hebben gemaakt.

Op de markt in Osh kun je vanalles krijgen, maar geen gevriesdroogde maaltijden… Foto: Bas Visscher

Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding van de route bepaal je hoeveel en welk voedsel je meeneemt. Dat doe je op basis van de verkenningstochten en op zicht. Vanuit ons basiskamp op 3300m hoogte moesten we een tocht van 12 kilometer naar de voet van de berg op 4000m maken, over een gletsjer en door alpien terrein. Aan de voet van de berg zouden we onze eerste overnachting doen. De volgende dag moeten we dan 600 meter rotsklimmen op, zo schatten we in, een uitdagend niveau, om vervolgens te eindigen op een groot sneeuwplateau (ongeveer 4600m). Daar zouden we de tweede nacht door kunnen brengen.

Het tweede gedeelte van de route bestaat uit een sneeuwgraat van 400 meter lang, gevolgd door een ijswand richting de top op ongeveer 5000m. Vanaf de top zouden we vervolgens weer afdalen naar het sneeuwplateau voor de derde overnachting. Op de laatste dag moeten we dan nog 600m afdalen door de wand en vervolgens de 12 kilometer lange tocht weer terug naar basiskamp afleggen. Vier intensieve dagen: wat neem je daarvoor mee?

Eentje extra meenemen

Gezien de uitdaging van de route die we op het oog hebben, kiezen we ervoor om voor 4 dagen avondeten en voor 3 dagen ontbijt mee te nemen. Hoewel gewichtsbesparing in zo’n route belangrijk is, nemen we voor de zekerheid wel een extra avondmaaltijd mee. Van Buitensportvoeding.nl hebben we Real Turmat maaltijden meegekregen. Omdat deze maaltijden gevriesdroogd en zeer compact zijn, kunnen we makkelijk een extra maaltijd meenemen. De oranjerode zakken zijn avondmaaltijden en geven ca. 500 kcal aan energie. De wit/grijze zakken bevatten een lekker ontbijt van ca. 400 kcal.

Grote krachtinspanning

Omdat we voor de beklimming van Pik Luis moeten rotsklimmen, ijsklimmen en overnachten in de route, pakken we uiteindelijk rugzakken van rond 20 kg per persoon in. Dat zorgde ervoor dat de beklimming veel zwaarder is dan we hadden gedacht, en we er elke dag flink wat energie doorheen jagen Een lekkere warme maaltijd van Real Turmat ging er daarom aan het eind van de dag goed in! Je hoeft alleen maar kokend water toe te voegen en je hebt 8 minuten wachten een perfecte maaltijd. De gerechten van Real Turmat, waaronder chili con carne, pasta bolognese en chicken curry smaken echt goed. Zo zou mijn moeder het zelf ook maken. Met vier dagen klimmen hadden we genoeg tijd om onze favoriet te bepalen: de Chicken Tikka Masala. Onderaan deze blog vind je ook de favoriete maaltijden van de andere expeditieleden.

Topsucces

Uiteindelijk eindigt de beklimming van Pik Luis in een succes en openen we een nieuwe route naar deze nog onbeklommen top. Maar we hadden inderdaad een extra overnachting nodig halverwege het rotsklimmen, vanwege de zware rugzakken en het technisch klimmen. Hierdoor hebben we op de laatste dag richting basiskamp geen voedsel meer over. Toch nog te weinig ingepakt. Gelukkig werden onze buikjes weer gevuld door onze Kirgizische kok in basiskamp, en met een groot onthaal van de rest van het team.

De favoriete Real Turmat maaltijden van de teamleden

  • Martin vond de Chicken Kebab het lekkerst.
  • De favoriet van Noor en Court was de Pasta Bolognese.
  • Anniek en Regien vonden de Cod in Cream het beste gerecht.
  • Robert vond alle ontbijtjes van Real Turmat lekker.

Anniek geniet van het avondzonnetje en een warme maaltijd. Foto: Bas Visscher