MENU

Haal de bergen in huis met deze films

Het allerliefst ga jezelf op ontdekkingsreis, maar ruil jij dit keer je tentdoek in voor het witte doek? Geniet van de epische verhalen van andere avonturiers. Heerlijk vanaf je bank of de bioscoop.

Nieuwe inspirerende documentaires

Berg

Drie vreemden kruisen elkaars pad door een toevallige ontmoeting voordat ze gezamenlijk beginnen aan een lange, zware tocht. Alleen de verwachtingen hoor je in deze zwart-wit film. De drie wandelaars stipjes in het landschap. Nietig ten opzichte van de berg. Niet de bergbeklimmers spelen hier de hoofdrol, maar de berg zelf. Je wordt op meegenomen door een weids berglandschap waarbij je telkens wordt geconfronteerd door de nietigheid van de mens. Je waant je in een mystieke ervaring die het berglandschap oproept.

Berg van Joke Olthaar is met nog 7 andere films geselecteerd voor het Nederlandse Filmfestival in Utrecht. De film is vanaf 18 november te zien in de bioscoop.

14 Peaks: Nothing Is Impossible

Foto: 14 Peaks: Nothing is Impossible. Cr. Netflix © 2021

De Nepalese bergbeklimmer Nirmal ‘Nims’ Purja beklom in 2019 de veertien hoogste toppen ter wereld in minder dan zeven maanden. Het vorige record van acht jaar werd verbroken. Een ondenkbare missie die door iedereen werd gezien als onmogelijk, maar hij dompelde de inspanning om in 'Project Possible 14/7'. Tijdens extreme weersomstandigheden doorkruist hij verschillende iconische pieken. Een inspirerend en buitengewoon verhaal waarbij je wordt meegenomen in de actie, innerlijke onrust, gevaarlijke beslissingen en nog veel meer.

Een avontuur op de grens van wat mogelijk is. Te zien vanaf 29 november op Netflix.

The Alpinist

Je volgt solo-klimmer Marc-André Leclerc tijdens zijn alpiene avonturen. Hij klimt ver van de schijnwerpers en maakt met zijn 23 jaar enkele van de meest gewaagde solo-beklimmingen in de geschiedenis. Zonder camera's en zonder foutenmarge. Een documentaire boordevol zenuwslopende beelden. Het is zeker geen film voor iemand die sympathieke duizeligheid krijgt van het kijken naar mensen in de buurt van afgronden. Marc-André Leclerc hangt letterlijk met zijn vingernagels van de bergen hangt - met andere woorden, klimmen zonder partner, of touwen, of vrijwel elk veiligheidsapparaat. Als je op gedurende de hele film op het puntje van je stoel wilt zitten, is dit de film voor jou.

De gedurfde en extreme beklimmingen van Leclerc zijn vanaf 13 januari te bewonderen op het witte doek.