MENU

Genieten zonder zon – Wandelen op Elba

In de zomer van 2014 liep Hoogtelijn redacteur Frank Husslage met zijn partner, Janneke, een ontspannen wandeling op het twee na grootste eiland van Italië; Elba.

Op een warme dag in september liepen ze naar de hoogste top van het eiland, de 1018 meter hoge Monte Capanne. “Waar de meeste topkandidaten dit doen vanuit Marciana, te voet of met het liftje, hebben wij een wandeling in gedachten die de graat van La Calanche (905 meter) en de zuidgraat Monte Capanne aan elkaar knoopt: vijf uur ontspannen wandel- en klauterplezier” geeft Frank aan.

Vanaf de parkeerplaats onder de Monte Perone zijn ze een uurtje onderweg. Precies op het punt waar Sentiero 00 begint, het zwaarste gemarkeerde voetpad van het eiland. Een bord geeft aan dat deze route alleen voor expert hikers is. Het pad is hier en daar voorzien van stevige staalkabel, waardoor het ook goed begaanbaar is voor de gemiddelde wandelaar.

Maar als je staalkabels wilt ontwijken, kun je ook via een omweggetje de top van La Calanche bereiken. En wanneer je boven bent, heb je een prachtig uitzicht over Corsica, de kust en pal beneden zie je de Monte Bartelomeo.

Speeltuin

Op een kruising tussen de Grande Traversata Elbana en de ‘00’ laat de Rother wandelgids je terugbuigen naar het uitgangspunt. "Zonde", vindt Frank, "want hier start een tweede speeltuin naar de top van Monte Capanne: tweehonderd hoogtemeters ruwe granietplaten, als een sintelbaan naar de top”. Via staalkabels en rood-witte strepen kun je het pad volgen. “Maar binnen een breedte van ruim honderd meter kun je hier doen en laten wat je wilt: steiler of vlakker, wat meer greepjes en tredes of meer een wandelpad: je hebt het voor het uitkiezen”, aldus Frank.

Boven is het uitzicht mooi, meer dan dat zelfs. Maar wat verpesten die radioantennes deze top. Het kabelbaantje met tweepersoonskooitjes vanuit Marciana heeft daarentegen een heel hoog schattigheidsgehalte.

Na een goede cappuccino in het topcafeetje dalen Frank en Janneke af. Ze nemen het onderste wandelpad terug naar de parkeerplaats. Grote granietplaten en een prachtige flora. Het laatste half uur zijn ze vooral bezig met het bekijken van de handpalmgrote vlinders en gekleurde hagedissen die hier veel voorkomen.

Hoogtelijn 5/2014