MENU

Een sporter met rituelen. Heb jij ze?

Heb jij ook rituelen op je lijstje staan? Sommige NK Boulder 2022 deelnemers wel, lees hier wat ze voor een wedstrijd of training 'moeten' doen.

Een shirt dat je altijd aan hebt, bewegingen in een specifieke volgorde, je klimschoenen – kleine dingetjes die voor veel klimmers niet onbekend zijn. Topsporters en bijgelovige rituelen gaan hand in hand. Er komt veel kijken bij het presteren als sporter – hard trainen, talent, het vermogen om onder druk te presteren. Dan is een beetje bijgeloof net dat extraatje dat ze nodig hebben om in de zone te komen. Vaste prik voor wedstrijden of zelfs voor trainingen. Niet per se voor geluk, maar in veel gevallen juist tegen ongeluk. Wij vroegen enkele deelnemers van het NK Boulder 2022 of zij bijgelovige trekjes hebben.

Rechterschoen dan linker of speciale snack

“Welke niet?”, vraagt Amber Schiffeleers lachend. De belangrijkste voor haar is toch wel het eerst aandoen van de rechterklimschoen en daarna de linker. De Tilburgse Michiel Hennevelt kan niet zonder zijn sapje van de Appie. Welke dat precies is? Daar zijn we nog niet achter, maar misschien spotten we het op het NK Boulder 2022. Bij Manon Boereboom gaat er altijd wel een banaantje in voor de start van de wedstrijd. Voor die extra vitaminen en power. De onverstoorbare en rustige Mischa Radt denkt hier anders over. Voor hem geen rituelen, hij kijkt uit naar de leuke, variërende boulder waar in gepuzzeld moet worden. De krachtige Don van Laere sluit zich volmondig aan bij Mischa en hoopt dat de maandenlange harde trainingen genoeg zijn voor het NK.

Mentaal of bijgeloof?

Een mentaal dingetje of bijgeloof? Simone Gerritsen moet de grepen poetsen voordat ze de boulders in stapt. Is de boulder vies of schoon? Dat maakt voor Simone niet uit. Ze wil de grepen zelf graag poetsen anders is ze continue bezig met de gedachte dat ze uit de boulder valt. En als die gedachte eenmaal een weg naar binnen heeft gebaand, wordt het vaak werkelijkheid. Volgens Simone meer een mentaal dingetje dan bijgeloof.

Spot jij zaterdag 28 mei de rituelen via de livestream?

NK Boulder 2022 from NKBV on Vimeo.