MENU

Drytoolworkshop: ijsklimmen ‘op het droge’

Het smaakte naar meer, maar nóg een nieuwe hobby? Begin 2023 ging ik een weekend op pad met berggids Frank de Haan om voor het eerst te gaan ijsklimmen in de Oostenrijkse Alpen. Voor ijsklimmen zou ik weer een bult aan materiaal moeten aanschaffen: met name ijsbijlen en ijsschroeven. De extra keuzestress voor een volgende vakantiebestemming nog daargelaten. Om de nieuw aangeleerde technieken toch nog eens in de praktijk te brengen én nog eens met die bijlen te kunnen hakken (dat voelde eigenlijk wel lekker), meldde ik me aan voor de drytool workshop van Bergsportreizen.

Tekst en afbeeldingen: Judith van Kerkhof

Drytoolen bij Kalymnos

Bij drytoolen klim je met ijsbijlen en stijgijzers, net als bij ijsklimmen, maar dan ‘op het droge’. Tijdens deze cursus bijvoorbeeld op de wand van buitenklimmuur Kalymnos in Utrecht. Misschien een wat minder idyllische locatie dan in de bergen, maar met twee houten wanden vol met drytoolgrepen, genoeg om je uit te leven. Dat deden we dan ook, met zes deelnemers sterk.

Alle benodigde materialen konden we gelukkig lenen. Ook degenen die zelf geen stijgijzervaste schoenen hadden, konden bij het sportcentrum eerst een paar schoenen passen. De ijsbijlen, stijgijzers en helmen waren ook voorhanden.

Beneden aan de wand, kregen we eerst uitleg over de verschillende typen ijsbijlen, hoe veilig te vallen en een inkijkje in de verschillende soorten settings waarin je kan drytoolen. Zo bestaat de wand van Kalymnos uit houten panelen, blokken en speciaal ontworpen grepen, maar kan er ook gedrytoold worden in echte rots, op houten palen en boomstammen.

Hakken?

Van het hakken met de ijsbijlen kwam er overigens niet veel terecht, want ik leerde al snel dat dat bij drytoolen juist niet de bedoeling is. Je plaatst de ijsbijlen heel nauwkeurig in of op de grepen om vervolgens ook heel gebalanceerd je gewicht eraan te kunnen hangen. Ook degenen die voor het eerst een ijsbijl vasthielden konden er al snel mee overweg.

Dat maakte het wat mij betreft ook zo'n leuke cursus voor de hele groep: er ging zowel voor de minder als de meer ervaren sportklimmer een wereld open van nieuwe technieken en uitdagingen. En zelfs de avonturiers onder ons zonder enige klimervaring zou ik aanraden het eens te proberen! Je begint toch weer een soort van opnieuw. Zo dacht ik bijvoorbeeld inmiddels wel verleerd te zijn om volledig aan mijn armen te gaan hangen, maar dat had ik mis. Tijdens het drytoolen was dat weer een hele uitdaging. De 2,5 uur hielden m’n armen nog nét vol.

Onze instructeur, Rob Gietema, loodste ons met goede techniektips door de cursus heen en leerde ons alle mogelijkheden van de ijsbijl kennen. Rob herinnerde mij eraan mijn benen goed te gebruiken en legde uit hoe je je lichaam goed kunt positioneren, afhankelijk van de richting van de greep én je ijsbijl. En natuurlijk leerde hij ons efficiënt van hand te wisselen op de bijlen, een techniek die echt bij drytoolen en ijsklimmen hoort.

We hebben uiteindelijk zelfs nog in de overhangende wand geklommen, waar de routes van de internationale ijsklimwedstrijd van de maand ervoor nog hingen. Echt heel moeilijk! En echt heel leuk!

Wederom smaakte dit naar meer. Zucht… Gelukkig kan ik het drytoolmateriaal bij Kalymnos ook huren.

Zelf leren drytoolen?

Wil je zelf eens voelen hoe het is om aan de puntjes van twee ijsbijlen te hangen? Ervaren hoe je de bijlen en stijgijzers gebruikt als verlengstukken van je lichaam? Meld je aan voor de drytoolworkshop van Bergsportreizen. Ervaring is niet nodig. Iedereen die zelfstandig kan zekeren, kan leren drytoolen. Een NKBV-instructeur leert jou alles over de materialen en technieken. Na de workshop kan je zelfstandig drytoolen bij Kalymnos of Monte Cervino, de enige klimwanden waarop dit in Nederland kan.

Drytool workshops