MENU

11 plekken voor klimmen in de winterzon

De winter staat voor de deur! De temperatuur daalt stukje bij beetje. Tijd om naar binnen te gaan en de koude rots te verruilen voor de grepen in de hal, zou je zeggen. Maar het buitenklimseizoen staat niet stil in de winter. Sterker nog, veel rotsen kunnen in de winterzon heel aangenaam zijn om te beklimmen. Wij helpen je met deze lijst van klimgebieden een handje om van je winterblues af te komen. Strik je klimmaatje(s) om mee te gaan en kies een van deze parels die met de auto bereikbaar zijn. Check ook zeker de winterklimtips onderaan!

Dicht bij Nederland (aan de frisse kant in de winter)

1. België

Heb je ooit in de winter opgemerkt hoe warm een op het zuiden gelegen muur van een huis is als de zon erop staat? Al snel 10 tot 15 graden warmer dan de luchttemperatuur. Zo gaat het ook met een rots in de winter. Al helemaal als de rots beschut en op het zuiden ligt. Wist je dat vrijwel alle klimgebieden in België op het zuiden liggen? Perfect voor in de winter dus. In de Carrière des Awirs, in Tilff en Esneux vind je fantastische op het zuiden gelegen plaatroutes. Voor afwisselende routes in alle stijlen kun je in Pont-à-Lesse terecht. En in Freyr en Comblain-la-Tour vind je ‘s winters vaak de beste condities voor de moeilijkere routes. In de Tochtenwiki vind je info over alle klimgebieden in België.

2. Ettringen

Wie denkt aan spleetklimmen in de buurt van Nederland, denkt aan Ettringen. Al jaren komen hier spleetklimspecialisten en klimmers die deze technieken willen leren naar de gladde rotsen. Ook tradklimmers kunnen in Ettringen hun hart ophalen in deze voormalige steengroeves aan de voet van een oude vulkaan. Door het delven van basalt vind je in Ettringen hoge kwaliteit rotswanden met een typische zeshoekige structuur. Naast spleten vind je hier veel versnijdingen, kanten en hoeken wat samen een unieke klimstijl met zich meebrengt. Het zwarte basalt van de op het zuiden gelegen sectoren van Ettringen warmt op zonnige en windstille dagen heerlijk op. Perfect voor een uitstap naar de rots op een koude en droge winterdag.

Bekijk klimroutes Ettringen

Klimmen in Fontainebleau Fontainebleau Klimmen in Ettringen Ettringen

3. Fontainebleau

Het beroemdste bouldergebied ter wereld ligt opweekend-afstand van Nederland. Met de beruchte minuscule randjes en tricky slopers is Fontainebleau de populairste boulderbestemming voor boulderend Nederland en de rest van de wereld. De herfst en winter worden gezien als de seizoenen om naar Bleau te gaan. De minuscule randjes en de gladde slopers van het zandsteen van Bleau hebben wrijving nodig om ze optimaal te kunnen belasten. Voor optimale wrijving is een combinatie van koude, lage luchtvochtigheid en ietwat wind nodig. In de winter tref je in Bleau daarom regelmatig in uitstekende condities.

Meer info over Bleau

4. Kronthal

Het paradepaardje van de Vogezen ligt pal op het zuiden. De routes in deze, voormalige zandsteengroeve hebben een atletische klimstijl met veel platte grepen, funky voetplaatsingen maar ook kleine randjes. Droog en koel weer is nodig om hier voet aan, of beter gezegd van de grond te krijgen. Dat maakt de winter zeer geschikt om te klimmen in Kronthal. Het na- en voordeel van dit gebied is de dichtbij gelegen weg. Je ontkomt niet aan het geluid van de weg, maar je bent wel vliegensvlug bij het klimgebied.

Lees verder over Kronthal


Wil je iets verder en durf je out-of-the-box te denken?

5. Peak District

In het Peak District in Engeland vind je talloze boulderproblemen voor zowel experts als voor beginners. Belangrijker nog dan de Naast boulderroutes zijn de duizenden klimroutes, in de bijzondere ruwe zandsteen, genaamd ‘gritstone’ waar het Peak District om bekend staat. Met een verscheidenheid aan rotsen en gemakkelijke toegang tot het gebied is het grootste probleem misschien zelfs kiezen waar je als eerste wil klimmen. Een garantie voor mooi weer in de winter in Engeland bestaat helaas niet, maar als het eenmaal mooi weer is dan zit je gebeiteld. De gritstone die zo kenmerkend is voor het Peak District droogt na neerslag razendsnel.

Wil je inspiratie opdoen voor toffe plekken in de Peak District gericht op boulderen, neem dan eens een kijkje op het volgende YouTube kanaal: Wedge Climbing.

Nog verder? (en minder koud)

6. Annot

Annot heeft het allemaal; sportklimroutes, tradroutes, multi-pitch klimmen en boulders. Dit bij de meeste Nederlandse klimmers nog niet zo bekende klimgebied ligt slechts vijftig kilometer van het beroemde multi-pitch kalkparadijs de Gorges du Verdon. En met zijn talrijke boulderroutes, gematigd klimaat en gemakkelijke toegang is het goed te begrijpen waarom het gebied zoveel aandacht krijgt. Daarnaast doet zowel de vorm en textuur van de rots als de technische finesse die nodig is om de zandstenen rots in het gebied te beklimmen je denken aan Fontainebleau. Maar vergis je niet, het klimmen in Annot is niet hetzelfde als in Bleau. Het gesteente heeft veel pockets en slopers. Randjes zijn daarentegen schaarser.

Naast boulderen kun je hier uitstekend trad- en sportklimmen. De compacte rotsformaties boven het bouldergebied hebben dezelfde structuur, maar zijn bezaaid met spleten die voor de nodige uitdaging zorgen. Ben jij een liefhebber van vinger- en/of handjammen? Dan is Annot de bestemming voor jou. Of als je het aandurft, zijn er ook off-widths. Spleten waarbij je zoveel mogelijk van je lichaam naar binnen probeert te wurmen, en dan probeert omhoog te komen. Tijdens elk seizoen kun je in Annot terecht, al kan het hier net wat frisser zijn dan in de gebruikelijke Zuid-Franse sportklimgebieden. Het voordeel hiervan is hoe kouder zandsteen is, hoe beter het klimt. Doe er vooral je voordeel mee en ga eens een keer in de winter.

Lees verder over Annot

7. Saint-Géry en Saint Antonin-Noble-Val

Het Franse dorp Saint-Géry ligt genesteld in een flauwe bocht in de rivier die een klimparadijs heeft uitgehouwen van rotsen tot veertig meter hoog, die georiënteerd zijn op het zuidoosten. Een goed onderhouden pad brengt je naar het midden van de steile rots in de sector Stage Equipeur, waar je nogal wat steile oranje rotsen vindt met meer dan 200 routes waarvan ongeveer de helft van 6c tot 7c. Ook zijn er een hoop zesdegraads routes, enkele 5’jes en genoeg 8’en (tot 8b+) voor de fanatiekelingen.

Niet ver van Saint-Géry ligt Saint-Antonin-Noble-Val. Rond dit stadje liggen negen toegankelijke massieven, zoals, Roc d'Anglars, Manjo-Carn en Le Capucin. In totaal vind je hier ongeveer 800 sportklimroutes, de meeste van één lengte. Deze klimgebieden liggen allemaal langs de rivier l'Aveyron. Afgeklommen routes vind je er bijna niet. Daarnaast zijn de meeste gebieden goed toegankelijk en zijn er genoeg routes om je minimaal een week zoet te houden.

Saint-Gery Saint Antonin-Noble-Val

8. Seynes

Het dorpje heeft ongeveer evenveel inwoners als sportklimroutes. Maar als je de afbeeldingen op Google opent, word je verblijd met foto's van klimmers die aan grillige tufas's hangen of in de unieke schoorstenen klimmen. De rotsen rondom Seynes bestaan uit compacte kalksteen met in de grootste sector tal van tufa’s die een groot gedeelte van de dag de zon meepakken. De wand ligt vol op het zuiden, dat maakt de winter de beste tijd van het jaar om hier te klimmen. Mits het niet windstil is, kun je hier ook in de lente en herfst terecht. De klimstijl van Seynes valt niet direct onder woorden te brengen of in één cliché aan te duiden; niet extreem zwaar, maar de passen ook niet bijzonder technisch. Zo nu en dan heeft de klimstijl wat weg van Kalymnos, met zijn goede grepen en krachtige bewegingen. Laat je niet misleiden. Ook vind je hier de op en top Franse klimstijl met zijn minuscule treden en aflopende grepen. Je wisselt in dit gebied af tussen kracht en techniek.

Bekijk meer van Seynes

9. Russan

Ben je uitgeklommen in Seynes? Dan vind je 35 km. verderop Russan. Vanaf de parkeerplaats zie je geen rotsen. Zijn we verkeerd? Niets is minder waar. De rotsen liggen onder je voeten op de kliffen boven de rivier de Gardon. Een klimgebied dat met zijn voor de mistral beschutte wand en perfect is voor koude winterdagen. Hier kun je in hartje winter als de zon schijnt het zelfs in korte broek en T-shirt nog te warm hebben..

Als je voor het gebied staat, lijkt de gebogen wand net op een parabolische spiegel. Het landschap is adembenemend. De geërodeerde kalksteen en de wilde flora vormen een magische plek om te klimmen. Een uitgestrekt gebied met rotsen, met alles van technische grijze platen tot spectaculaire stalactieten even groot als jij. Net als Seynes is Russan een geweldige winterzonbestemming.

Meer informatiE over russan

10. De Calanques

Aan de kust van Marseille vind je de Calanques. Stad en natuurschoon op een steenworp afstand van elkaar. Waar de buitenwijken ophouden, begint plots het natuurgebied. Met 3000 routes heb je van alles wat. Hier kun je terecht voor multipitchroutes met je eigen uitrusting, plekken waar je met je kleine naartoe kan, traverses boven indrukwekkende golven. Van kalksteen tot zandsteen en conglomeraat (die je vlak buiten de eigenlijke Clanques vindt), er is genoeg te doen. Je kunt gebieden vinden waar je gemakkelijk naartoe kunt lopen, maar ben je op zoek naar de parels dan moet je een langer stuk lopen. Denk aan tijden tussen 30 en 60 minuten. Wil jij uitzicht op de prachtige zee met zonsondergang? Trek dan je veters nog maar een keer strak aan. Ook zijn er prima rotsen te vinden op 5 à 10 minuten van de parkeerplaats. Je mist dan wel de epische zonsondergang boven zee.

Meer over de Calanques

11. Buoux

In de jaren tachtig waren de sterkste klimmers ter wereld het in ieder geval over één ding eens: Buoux was hét klimgebied. Van over de hele wereld reisden ze naar het zuiden van Frankrijk voor de lange steile muren van Buoux. Met zijn grijze compacte kalksteen, goede maar verre pockets, intense bewegingen en technische platen, korte daken en steile overhangen, werden de routes in Buoux meteen klassiekers. Maar nadat in die tijd de moeilijkste routes werden afgetikt en de sterkste klimmers uit de vallei vertrokken, maakte de populariteit van het gebied een ommekeer. De afgelopen jaren heeft het gebied een renaissance gekend en zijn er nieuwe sectoren geopend. En ondanks de reputatie van de jaren ’80 is het voornamelijk een gebied waar de gemiddelde klimmer lekker zijn gang kan gaan met meer dan 200 routes tussen de 6a en 6c. Ben je iemand die houdt van op je voeten staan, en heb je soepele heupen en ijzersterke vingers, dan is dit de plek voor jou. In Buoux stap je in de schoenen van de oude meesters en vind je routes in de stijl die toen werd gewaardeerd. Het kan hier in de winter net wat frisser zijn onderin de vallei en achter de bomen, maar je treft wel uitstekende condities voor de aflopende pockets.

Verdiepen in Buoux

Tips voor rotsklimmen in de winter

  • Een inkopper maar: check het weerbericht voor je weggaat en ga pas echt als de voorspelling goed is. Zonnig en droog weer is essentieel voor een winterse rotsklimdag.
  • De dagen zijn korter, let daarop met je tijdsplanning van de dag. Neem een hoofdlampje mee als het een stuk lopen is naar de rots. Handig voor als je toch nog een keer je project wil instappen en je in het donker terug moet lopen.
  • Voor de paklijst: Neem een thermoskan met heerlijke, warme drank mee, instappers en warme sokken voor als je niet klimt en natuurlijk, niet te vergeten, je donsjas, handschoenen en eventueel handwarmers. Want al schijnt de zon, in de winter blijft het koud!