MENU

Trainersdag I Thema Trainen!

In de richting

Instructeur/begeleider, Trainer

Thema

Algemeen

Waar

NTB

Wanneer

18 mei 2025

10.00 - 17.30 uur

Licentie punten

2

Dit voorjaar organiseert de NKBV weer een Trainersdag met een heel vet programma.

Cursusbeschrijving

Op zondag 18 mei vindt de Trainersdag plaats. Tijdens deze dag komen tal van interessante workshops aanbod. 

Workshops op verschillende niveaus
We organiseren workshops en lezingen op meerdere niveaus. In het blokkenschema en het inschrijfformulier worden ze onderscheiden:

  • Workshops die voor alle trainers toegankelijk zijn (paars)
  • Workshops voor trainers van lokale, regionale of nationale selecties (blauw)
  • Workshops voor trainers met weinig ervaring in bewegingsanalyse (groen)
  • Workshops voor trainers met veel ervaring in bewegingsanalyse (geel)

Let er bij het inschrijven op dat je je inschrijft bij de workshop die past bij je doelgroep of ervaring.

Programma

Tijdens deze Trainersdag zijn er meerdere leerlijnen te ontdekken. Die worden hieronder uitgelegd.

Techniek training

Er staan 3 workshops op het programma die je helpen de klimtechniek zelf te begrijpen en erna leer je hoe je deze per techniek leert opbouwen en erna hoe je deze losse technieklessen op elkaar voortbouwt. Deze workshops kun je ook los volgen:

1. Uitwerken klimbeweging
2. Opbouwen van techniekoefeningen
3. Structureren van meerdere techniektrainingen

Fysieke training

Er zijn ook drie workshops die gericht zijn op fysieke training. Deze leerlijn bestaat uit de volgende workshops. Het is overigens niet verplicht om deze workshops alle drie aansluitend te volgen.

  1. Theoretische basis over fysieke training (voor alle trainers toegankelijk)
  2. Fysieke oefeningen uitwisselen (selectietrainers)
  3. Periodiseren (voor selectietrainers)

Paraklimmen (voor alle trainers toegankelijk)
Steeds meer mensen met een beperking ontdekken paraklimmen als parasport. Een rolstoel of een prothese in een klim- of boulderhal is iets wat steeds gewoner wordt. Om trainers handvatten te geven om ook deze klimmers goed te kunnen begeleiden hebben we twee workshops over dit onderwerp in het programma opgenomen.

  1. Introductie in paraklimmen voor trainers
  2. Training geven aan paraklimmers

Je kunt beide workshops aansluitend volgen of kiezen om een van de twee te volgen.

Hieronder vind je het blokkenschema met alle workshops en uitgebreidere informatie over de individuele workshops.

Workshops

Introductie paraklimmen (toegankelijk voor alle trainers)

Klimmen met een beperking wordt steeds bekender en populairder. Steeds vaker zie je een rolstoel in de klimhal of iemand met een prothese klimmen. Lijkt het jou leuk om meer te leren over wat paraklimmen is, wat veilig kan en mag in de klim- of boulderhal of hoe je omgaat met je eigen ongemak of als je niet goed weet wat je wel of niet kunt vragen? Voormalig bondscoach Berber Brouns en voormalig Nederlands team klimmer Renske Nugter delen hun kennis en ervaring over paraklimmen.

Training geven aan paraklimmers (toegankelijk voor alle trainers)

Lijkt het je leuk om training te gaan geven aan paraklimmers? Renske Nugter en Berber Brouns leren je waar je op moet letten bij het trainen van paraklimmers en hoe je eventueel je programma of je oefeningen moet aanpassen aan de doelgroep. We gaan aan de slag om een training te geven aan een groepje paraklimmers.

Hoe bereid je je klimmer voor op een wedstrijd? (toegankelijk voor alle trainers) 

Zou jij je klimmers beter willen voorbereiden op een wedstrijd, zodat zij tijdens de wedstrijd niet (te veel) bezig zijn met afleiding of randzaken? Rachel Nilwik, ervaren selectietrainer en coach, neemt je mee in wat je kunt doen in de weken voorafgaand aan een wedstrijd. Want een goede wedstrijddag begint bij een goede voorbereiding.

Opbouwen van techniek oefeningen (toegankelijk voor alle trainers)

Tijdens deze praktische sessie ga je aan de slag met hoe je voor volwassenen (of kinderen) een techniek kunt opbouwen. Dus: waar begin je bij het aanleren van staan op een module of bij een inrenboulder? Ulf Lennertz en Tom Muskens, ervaren trainers van allerlei doelgroepen, gaan hiermee aan de slag en laten zien hoe zij dat aanpakken.

Uitwerken klimbeweging

Wil je meer klimbewegingen leren begrijpen? Vind je het misschien moeilijk om in je trainingen bewegingen te behandelen die je zelf nog niet helemaal onder de knie hebt? In deze workshop willen we je de tools geven die je nodig hebt om klimbewegingen te leren begrijpen.

Evan van Laar (NKBV+ Talentcoach) en Zoey Lundgren (Freelance bouwer en ervaren trainer) nemen jullie mee in hun aanpak. Ze zullen dat doen aan de hand van het ruimte/tijd/positie principe. Daarmee kan je jezelf aanleren om iedere beweging op te delen, begrijpen en uiteindelijk ook over te dragen. Ook als het uitvoeren van die beweging nog ver van je af staat. Het is een workshop die interessant is voor alle trainers die hun inzicht in klimbewegingen willen verbeteren. Er is in deze workshop veel ruimte om zelf bewegingen uit te kiezen om je op te focussen. 

Deze sessie wordt op twee niveaus gegeven; trainers die onervaren zijn in bewegingsanalyse en trainers die ervaren zijn in bewegingsanalyse. Je mag jezelf inschatten qua ervaringsniveau.  

De theorie achter fysieke training (toegankelijk voor alle trainers)

Ben jij benieuwd wat je nu eigenlijk met je klimmende jeugd kan doen qua fysieke training? Fatos Khalfallah (fysiotherapeut, klimtrainer en docent fysiotherapie op Hogeschool Arnhem en Nijmegen) geeft een theoretische basis waarop je in het vervolg je fysieke training kunt inrichten. Vragen als: 'hoe werkt trainen eigenlijk?' 'Wat zijn juist kansen?' en 'Wat zijn risico's bij fysieke training?' komen aan bod.

Oefeningen uitwisselen - fysieke training (toegankelijk voor selectietrainers)

Weet jij even niet meer hoe je het fysieke blok in je training leuk houdt? Ben je op zoek naar nieuwe aanknopingspunten of variatie voor oefeningen in je fysiek training?

Tijdens deze workshop ga je met fysiotherapeut en TOC trainer Chiara Huisman en fysiotherapeut en trainer Sanne Maas aan de slag om meer oefeningen in je repertoire te krijgen. Aan de hand van verschillende thema’s ga je praktisch aan de slag om oefeningen te delen en uit te proberen. Dus neem je klimspullen mee!

Periodiseren (toegankelijk voor selectietrainers)

Naar een wedstrijd of doel toewerken is de essentie van training geven, maar hoe structureer je dat? Hoe behaal je het beste trainingsresultaat? Daar komt een stukje planning bij kijken en kennis over periodiseren. Sportfysiotherapeut met een master in Strength & Conditioning Science en boulderaar Lisette Hagen geeft je tijdens de sessie over periodiseren handvatten om praktisch aan de slag te kunnen om een periodeplanning te maken voor jouw klimmers of groep.

Structureren van meerdere trainingen (toegankelijk voor alle trainers)

Wil jij graag meer structuur kunnen aanbrengen in een reeks trainingen? Mogelijk formuleer je al doelen voor elke losse training, maar hoe zorg je dat meerdere trainingen op elkaar aansluiten en beter gezegd op elkaar voortbouwen? Jasper Rijken, hoofdtrainer van Mountain Network, helpt je een beeld te krijgen bij de huidige situatie van je groep en helpt je om structuur aan te brengen bij je trainingen. Daardoor creëer je een opbouw in een reeks trainingen.

Kosten / BTW
Deelname aan de Trainersdag kost € 47,50 per dag voor houders van een trainerslicentie. Voor trainers in opleiding of zonder trainerslicentie en voor sportklimbegeleiders - en instructeurs zijn de kosten € 62,50 per dag. De prijzen zijn inclusief lunch. De kosten van de inschrijving voor de Trainersdag zijn vrijgesteld van BTW.
Als jouw klim- of boulderhal de kosten voor alle trainers wil betalen, kan de verantwoordelijke trainer/medewerker een e-mail sturen naar opleidingen@nkbv.nl. Wij zorgen er dan voor dat er bij het inschrijfformulier een optie komt waardoor de trainers van de hal niet direct hoeven af te rekenen. Achteraf sturen wij dan een factuur naar de hal.

Inschrijven als niet lid
Ben je geen lid van de NKBV, dan kun je een gratis account aanmaken. Dit kun je doen via mijnnkbv.nl. Vervolgens kun je onderaan op "Logingegevens vergeten?" klikken en vervolgens op "Maak account aan". Met deze inloggegevens kun je je aanmelden voor de Trainersdag.

Bewijs van betaling / factuur
Je betaalt vertrouwd, veilig en gemakkelijk online met iDEAL. Na een succesvolle betaling wordt de inschrijving bevestigd op het door jouw opgegeven e-mailadres. Deze mail is meteen het bewijs van betaling. Heb je een factuur nodig? Dan kun je deze downloaden via je MijnNKBV omgeving. Ook als je geen lid bent, kun je gebruikmaken van MijnNKBV.

Locatie
NTB

Blijf op de hoogte
Volg de Trainersdag ook op Facebook en deel je kennis en ervaringen met andere deelnemers!