MENU

Kaderdag 2024: Voetjes van de vloer

Op zaterdag 26 oktober 2024 organiseren we voor onze kaderleden weer een Kaderdag bij Neoliet Utrecht. Dit jaar staat deze bijscholings- en waarderingsdag, met als thema 'Voetjes van de vloer', in het teken van het direct toepassen van opgedane kennis in de praktijk. Naast alle praktische workshops hebben wij ook twee keien van sprekers die jou kunnen inspireren nog actiever je kaderfunctie uit te kunnen oefenen.

N.B.: We zijn ons bewust dat deze zaterdag voor velen de eerste dag is van de herfstvakantie. Gelukkig biedt ons dit de mogelijkheid om gebruik te maken van deze mooie klimlocatie.

Programma

09:00-09:30 Inloop

09:30-09:45 Welkom door NKBV-opleidingen

09:45-10:30 Lezing: 'het beste uit je eigen klimmen halen' door Tess Driessens

10:30-12:30 Workshop naar keuze waarbij er geklommen wordt

12:30-13:30 Lunch

13:30-14:30 Lezing: 'creëren van een veilige (sport)omgeving' door Petra van den Hoek

14:30-16:30 Plenaire workshop waarbij er geklommen wordt

16:30-17:00 Afsluiting

17:00-18:00 Borrel

Meld je aan

Lezingen

Tijdens de Kaderdag worden er twee lezingen gegeven.

Lezing: het beste uit je eigen klimmen halen

In de ochtend neemt Tess Driessens je mee om het beste uit jezelf te halen als klimmer. Door de confrontatie met gezondheidsproblemen en daaraan gekoppeld grote uitdagingen, heeft Tess door de jaren heen vele inzichten en ervaring kunnen verwerven over de ongelofelijke kracht van onze mind. Via deze lezing neemt zij jullie mee in haar verhaal van lijden en een doktersverdict ‘nooit meer klimmen’ tot het gebruiken van klimmen als therapie, het senden van 8a en een carrière als professionele klimcoach. Thema’s die in de lezing verweven zitten zijn o.a. growth mindset, procesdoelen, confrontatie en beheersing van angsten, body awareness, visualisatie en andere mentale vaardigheden die helpen om jouw volle potentieel en dat van je klimmers te bereiken.

Tess heeft een achtergrond in topsport, was jaren werkzaam als wetenschapper (doctor in de Biologie) en is enorm gepassioneerd door klimmen. In 2017 koos ze ervoor om van haar passie haar beroep te maken met een grote carrièreswitch en het ontstaan van Motion coaching tot gevolg. Als professionele klimcoach streeft ze ernaar om op een gezonde manier het beste in elke klimmer naar boven te halen aan de hand van mentale, klimtechnische en fysieke coaching met steeds oog voor blessurepreventie en langetermijn progressie. Doorheen de jaren blijft Tess zichzelf continu bijscholen (o.a. PCC summit, Smartmind, Flow centre, Rock rehab, sportvoedingsadviseur) om onderbouwd klimmen en coaching vanuit meerdere invalshoeken te kunnen benaderen.

Lezing: creëren van een veilige (sport)omgeving

Als integriteitsmanager is Petra van den Hoek expert op het gebied van integriteit en grensoverschrijdend gedrag en ondersteunt en adviseert ze de NKBV bij het opstellen van het integriteitsbeleid en het opvolgen van meldingen. Zo werken we aan een sociaal veilige klim- en bergsport waarin voor grensoverschrijdend gedrag geen plaats is en we met elkaar ervoor zorgen dat iedereen veilig en met plezier de klim- en bergsport kan beoefenen.

In een veilige sportomgeving klimmen we met meer plezier, werken we beter samen en presteren we beter, maar spreken we elkaar ook aan als dat nodig is. Dit klinkt logisch toch? Maar is dat wel zo vanzelfsprekend? Tijdens deze lezing neemt Petra je mee in wat hier allemaal bij komt kijken en hoe jij daaraan kan bijdragen.

Workshopronde 1

Tijdens de eerste workshopronde kun je kiezen uit tien workshops. Je kunt jouw voorkeur aangeven via het inschrijfformulier.

De optimale begeleiding

De optimale begeleiding

Eveline en Freek zijn al jarenlang betrokken bij het opleiden en beoordelen van opleiders. Eveline coacht daarnaast de NKBV Expeditie Academie op teamontwikkeling en Freek begeleidt als NKBV-auditor zowel beginnende instructeurs als beginnende opleidingscentra van startbekwaam naar vakbekwaam.

In deze workshop ga je aan de slag om iemand zo optimaal mogelijk te begeleiden en/of te beoordelen gegeven je persoonlijke context en voorkeuren. Met behulp van verschillende werkvormen werk je praktijksituaties uit en oefen je maatwerk te leveren binnen de gemeenschappelijke norm.

Ter voorbereiding neem je zelf 2 dilemma’s uit je eigen ervaring binnen dit thema mee en je klimspullen!

Doelgroep: Opleiders, of opleidiers in opleiding (PB, LC, BE). Er is plaats voor 30 deelnemers.

Herkennen van grensoverschrijdend gedrag

Herkennen van grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag hoort niet thuis in de klim- en bergsport. Met elkaar maken we afspraken over de waarden en normen waar we voor staan en hoe we grensoverschrijdend gedrag herkennen en daar een passende opvolging aan kunnen geven.

In deze workshop gaan we aan de slag met het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag aan de hand van stellingen en dilemma’s uit de dagelijkse praktijk. Welke situaties en dilemma’s kom je tegen en hoe ga je daar mee om?

Doelgroep: Iedereen. Neem je laptop of telefoon mee, zodat je informatie kunt opzoeken op internet. Er is plaats voor 16 deelnemers.

Hoe combineer je instructie over veiligheid met de fun van het beter leren klimmen?

Hoe combineer je instructie over veiligheid met de fun van het beter leren klimmen?

Bas Visscher is een zeer ervaren allround klimmer en alpinist. Hij is SKI, AI, Expeditie Academie coach, opleider en routebouwer. Hij heeft 13 jaar cursussen gegeven voor studenten in USC Amsterdam.

In deze workshop ga je samen met Bas aan de slag met de vraag hoe je jouw cursisten meer leert dan alleen de veiligheid. Klimcursussen zijn regelmatig gericht op veiligheid en touwtechnieken, en blijft het daadwerkelijke klimmen onderbelicht. Wanneer cursisten eenmaal de basis kennen, zijn er zeker lesvormen te bedenken waarin je hen kan leren over de klimsport zelf. Veiligheid en fun gaat prima samen in je les.

Doelgroep: SKB, SKI en Alpien Instructeurs. Neem je klimmateriaal mee en dingen die je zou willen inzetten voor fun activiteiten. Er is plaats voor 16 deelnemers.

Vergroot je comfortzone bij het voorklimmen en zekeren

Vergroot je comfortzone bij het voorklimmen en zekeren

Lotte van Boxtel is een gepassioneerde klimster. Ze geeft al 10 jaar lang voorklimles en bouwt routes/boulders voor het USC in Amsterdam. Lotte heeft veel ervaring met uitdagende routes klimmen indoor en in de rots. In haar lessen legt ze veel focus op goede zekertechniek en vertrouwd raken met voorklimvallen maken.

In deze workshop ga je samen met Lotte werken aan zowel het zekeren als het vallen. Je verlegt op een veilige en plezierige manier je eigen comfort zone in het klimmen.

Doelgroep: SKB en/of SKI. Vereisten: 5b voorklimmen, neem je eigen touw en setjes mee.

Let op: deze workshop is vol.

Zekerapparaten en hun gebruik

Zekerapparaten en hun gebruik

Paul heeft de opleiding tot Tiroler Kletterführer afgerond. Hij is een zeer ervaren NKBV instructeur, klimmer en klimcoach.

In deze workshop ga je samen met Paul aan de slag met verschillende zekerapparaten en hun werking. Daarnaast worden de zekerapparaten kritisch onder de loep genomen en onderzoek je zelf de voor- en nadelen van elk apparaat voor diverse doelgroepen, zoals indoor, outdoor, dynamisch zekeren, cursussen, of kinderen/onderwijs.

Doelgroep: SKB, of SKI.

Let op: deze workshop is vol.

Differentiatie in doelgroep

Differentiatie in doelgroep

Pepijn is eind jaren '90 begonnen met de klimsport op de mooiste artificiële klimberg van Nederland, de Monte Cervino. Ooit als student aan het CIOS Goes afgestudeerd Buitensportinstructeur. Via een aantal (internationale) omzwervingen is Pepijn nu al weer enkele jaren werkzaam als docent/coördinator Outdoor Activities bij het MBO Lentiz Maasland.

In deze workshop ga je samen met Pepijn in op hoe om te gaan met grote verschillen binnen jouw groep. We gaan aan de slag met leren differentiëren door middel van verschillende werkvormen. Zo willen we je laten ervaren hoe het is om op een andere manier te leren en les te geven. Differentiëren is niks meer dan leren op maat. Het vergt alleen veel inzicht en energie van de instructeur of docent.

Doelgroep: Voor iedereen met minimaal KVB IV. Neem je eigen klimmateriaal en notitie gerei mee. Er is plaats voor 18 deelnemers.

Leuk, leerzaam (en lui) lesgeven

Leuk, leerzaam (en lui) lesgeven

Jesper is docent Ethiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft daarnaast een achtergrond als SKI, opleider en beoordelaar voor de NKBV. Ook heeft hij de ALO afgerond. Jesper klimt al 20 jaar, heeft honderden speelse routes en boulders gebouwd en zijn klimtrainingen bevatten vaak hilarische en prikkelende uitdagingen.

Wanneer leren mensen het meest? Als ze het naar hun zin hebben én aan de bak moeten/kunnen. Deze workshop richt zich op het verfijnen van jouw opleidersvaardigheden om dit te bereiken. Geef je op en denk alvast na over de lessen die je geeft: Hebben je klimmers het leuk? Zijn ze hard aan het werk? Dat laatste betekent trouwens vaak dat jij minder hard hoeft te werken en je aandacht kunt richten op het leerproces van je klimmers. Is dat lui? Misschien. Maar wel effectief.

Doelgroep: SKB, SKI en Alpien Instructeurs. Neem klimmaterialen mee en materialen die je zou willen inzetten voor bepaalde spelletjes.

Let op: deze workshop is vol.

Introductie wedstrijdzekeren

Introductie wedstrijdzekeren

Robby is bij de ESAC opgeleid tot SKI en is actief als opleider en docent. Sinds 2017 is hij ook wedstrijdzekeraar en heeft hij met veel passie trainingen gegeven aan wedstrijdzekeraars.

Wil jij ons nationale zekeraarsteam versterken? In deze introductie behandelen we de theorie van zekertechniek en de dynamiek die speelt bij het opvangen van vallen. Ook nemen we kort het reilen en zeilen van een wedstrijd door, waarbij de rol van de zekeraar centraal staat. Verder ga je in de praktijk oefeningen doen die je laten ervaren hoe het is om als wedstrijdzekeraar bezig te zijn met het opvangen van klimmers. Dit geeft je een goed beeld of je de volledige workshop wedstrijdzekeren wilt volgen, inclusief het vervolgtraject, om zo ons nationale zekeraarsteam te versterken.

Doelgroep: KVB Indoor Voorklimmen, met mogelijke interesse in zekeren tijdens de Nationale Competitie Lead. Neem klimspullen, een tuber en een aantal setjes mee. Er is plaats voor 16 deelnemers.

Reddingstechnieken en risicomanagement

Reddingstechnieken en risicomanagement

Niek de Jonge is coach voor de Expeditie Academie. Hij heeft een indrukwekkende lijst aan alpiene routes bij elkaar geklommen. Daarnaast heeft Niek veel ervaring met big-wall klimmen. In het dagelijks leven werkt Niek als veiligheidskundige en hoogtewerker.

In deze workshop deelt Niek zijn visie op risicomanagement en reddingstechnieken vanuit zijn achtergrond als veiligheidskundige en bigwallklimmer. Je moet allereerst een goede risico inschatting maken en goed voorbereiden. Maar wat doe je als het toch misgaat? Tijdens de workshop oefen je zelf veel op de wand.

Doelgroep: Voor al het outdoor kader. Neem zelf touw en materialen mee voor het uitvoeren van reddingstechnieken.

Blessurepreventie

Blessurepreventie

In deze workshop door Tess Driessens krijg je allerhande nuttige tips om klimblessures bij je klimmers te voorkomen en om op duurzame wijze sterker te worden. We benaderen blessurepreventie vanuit het klimcoach perspectief en focussen hierbij op thema's zoals het belang van opwarming, body awareness en goede klimtechniek, antagonistentraining en tot slot, cooling down. De sessie is praktijkgericht met de nodige ruimte om dieper in te gaan op specifieke vragen van jullie rond blessurepreventie.

Doelgroep: Voor iedereen.

Let op: deze workshop is vol.

Workshopronde 2

Tijdens de tweede workshopronde werk je op je eigen niveau aan dezelfde opdracht. Samen verken je het onderwerp van een veilige sportomgeving verder en bespreek je tijdens deze actieve workshop hoe je zelf een nog veiligere sportomgeving kunt creëren. De groep wordt opgesplitst in kleinere groepjes, en elke groep gaat met een begeleider aan de slag met de stof die gedurende de dag aan bod is gekomen, met als focus de lezing van Petra van den Hoek.

Aanmelden

Deelname aan de Kaderdag 2024 is gratis!

Meld je aan