MENU

Bijscholingen

Het licentiereglement van de NKBV is er op gericht de vaardigheden van de kaderleden (onder andere trainers, begeleiders, instructeurs, tochtleiders en opleiders) op niveau te houden via uitoefenen kaderfunctie en bijscholing.

Iedereen die een licentie heeft, moet daarom jaarlijks één of meerdere bijscholing(en) volgen. Er zijn functiespecifieke bijscholingen, algemene EHBBO-bijscholingen en voor de Alpiene functies ook bijscholingen in Alpien/VVT terrein.

Tijdsinvestering

De hoeveelheid bijscholing die jaarlijks gevolgd moet worden, wordt berekend in punten. De tijdsinvestering per punt is vergelijkbaar met 4 uur of 1 dagdeel. Heb je meerdere licenties en ben je bijvoorbeeld naast je sporttechnische functie ook LC+PB+BE (of een andere combinatie)? In dat geval volg je jaarlijks 1 punt extra bijscholing, specifiek voor deze rol(len), bovenop de bijscholing voor de sporttechnische functie. Zie het licentiereglement voor jouw tijdsinvestering.

Waar vind je bijscholingen?

Bijscholingen worden georganiseerd door onder meer de NKBV Academie, door de Alpiene Opleidingscommissie(s), door de Academie voor Sportkader en natuurlijk lokaal. De lokale bijscholingen zijn de bijscholingen die door de opleidingscommissies van regio’s, clubs en verenigingen georganiseerd worden. Maar ook de bijscholingen die aangeboden worden door commerciële partijen of door individuen (op vrijwillige basis of als (semi)professional) komen - mits ze aangemeld zijn - in de bijscholingsagenda.

Bijscholingsagenda

Zelf bijscholingen organiseren

Als een regio constateert dat het, bij de eigen actieve kliminstructeurs, aan bijvoorbeeld de beheersing van het vallen ontbreekt, dan kun je een bijscholing over dit onderwerp organiseren. Je kan ook aanhaken bij een bijscholing die wordt aangeboden door een regio of vereniging in de buurt of door de NKBV Academie. Op deze wijze kun je je eigen instructeurs faciliteren. Houd er wel rekening mee dat je na afloop van de bijscholing de licentiepunten nog even moet toekennen aan de deelnemers. Je kunt de bijscholingen die je zelf (als SAC, NKBV-regio, klimvereniging, opleidingscentrum of privé persoon) organiseert aanmelden voor licentiepunten via de groene knop op deze pagina.

Voor NKBV-regio's

Ben je een regio? Dan verzoeken we jullie om je (regionale) bijscholingen voor iedereen (landelijk) open te stellen. Dit kun je doen door in het CMS bijscholing/opleiding aan te vinken. De aangemelde bijscholing komt dan in de landelijke bijscholingsagenda te staan. Je kan zelf bepalen of een bijscholing eerst alleen voor eigen kader opengesteld wordt en dat daarna de nog beschikbare bijscholingsplaatsen voor iedereen toegankelijk zijn.

Waarom willen we dat jullie je bijscholingen voor iedereen open stellen? Omdat hierdoor de bijscholingsmogelijkheden voor kaderleden ruimer worden en men op meerdere data en op diverse plaatsen in den lande terecht kan voor bijscholing. Het mes snijdt aan twee kanten: wanneer jij een interessante bijscholing in de agenda ziet, dan kun je de persoon of club die deze organiseert benaderen met de vraag of de organisator van de bijscholing deze bij jullie wil komen geven.

De bijscholingsagenda van de NKBV Academie is daarmee niet alleen het online platform geworden om bijscholingen van jouw vereniging, regio of club bekend te maken voor eigen publiek maar ook om zelf te speuren naar voor jouw club interessante bijscholingen. Een overzicht van te boeken bijscholingen vind je op de pagina: Tips en voorbeelden om zelf bijscholingen te organiseren

Eigen bijscholing opzetten

Als je als expert een bijscholing over een onderwerp beschikbaar wilt stellen (kostenloos of tegen vergoeding) dan kan dat. Je mag zelf de inhoud, voorwaarden en prijs van je bijscholing bepalen. Als jouw bijscholing bedoeld is voor licentiebehoud, dan zal de NKBV Academie uiteraard wel de inhoud van je bijscholing op kwaliteit beoordelen en kijken of er licentiepunten aan kunnen worden toegekend. is. Is je bijscholing al eerder goedgekeurd voor licentiepunten en wil je de bijscholing op de website beschikbaar stellen om te boeken dan kun je mailen naar opleidingen@nkbv.nl.