MENU

Database

Nederlandse Andes Expeditie

1980
Juni - Juli

Bergen: Huascarán Sur (6768m), Nevado Pisco (5752m), Chopicalqui (6354m)

Peru
Cordillera Blanca, Andes
✓ Top behaald

  • Team
    Jan Hendriks, Ruud van Maastricht, Kees Frijlink, Koos van Leusden, Peter Nijsen, Simon Oosterhuis, Bernard Tellegen en Ruud Wout
  • Resultaten
    Toppoging op de Huascarán Sur; overschrijding noordoostgraat-zuidwestgraat, afgebroken op ca 5500m. Top van Nevado Pisco (5752m) behaald door Kees Frijlink en Koos van Leusden. Toppoging op de noordgraat van de Chopicalqui (6354m) door Kees Frijlink, Koos van Leusden, Jan Hendriks en Ruud van Maastricht, afgebroken op ca. 5130m.
  • Stijl
    Alpiene stijl

De Nederlandse Andes Expeditie van 1980

Onder auspiciën van de Nederlandse Bergsport Vereniging vertrok in juli 1980 een team van acht Nederlandse klimmers naar Peru met als doel een overschrijding van Huascarán (6768m). Het team bestond uit Jan Hendriks, Ruud van Maastricht, Kees Frijlink, Koos van Leusden, Peter Nijsen, Simon Oosterhuis, Bernard Tellegen en Ruud Wout. Verslagen en bedroefd keerden ze zonder Bernard terug: hij overleed na een noodlottig ongeval bij een beek, nog voordat de expeditie goed en wel op gang was gekomen.

Voorbereiding in twee teams

Om de overschrijding van de berg voor te bereiden, was het team in tweeën gesplitst. Terwijl de ene ploeg de afdaling zou voorbereiden, zou de andere groep de beklimming van de noordtop in gang moeten zetten. Maar eerst zou deze groep op zo’n 4500 meter hoogte een basiskamp opslaan, om van daaruit op verschillende hoogten vier andere kampen neer te zetten. Volgens het schema zou dan na twee weken op de top de vlag kunnen worden geprikt.

Noodlottig ongeval

Het liep anders. Nog maar nauwelijks had de zuidgroep (bestaande uit Bernard, Jan en Ruud van Maastricht) zich van de noordploeg gesplitst, of het ging al mis. Bernard ging bij de beek water halen voor thee, maar kwam niet terug. Jan en Ruud vonden hem later een eind stroomafwaarts. Hij had een hoofdwond en gebroken botten. Het werd al donker en was te laat om hem nog een afdaling in te zetten richting het ziekenhuis. Jan en Ruud maakten een brancard en verzorgden Bernard in het basiskamp. Maar in n de nacht overlijdt Bernard, naar later bleek bezweek hij aan inwendige bloedingen.

De noordploeg

Om paniek bij de noordploeg te voorkomen hield de zuidploeg het bericht over het overlijden van Bernard achter. Zij vernamen het nieuws pas twee weken later, en gaan dus door met de voorbereidingen. Het klimmen verliep zeer voorspoedig en al snel ligt de ploeg een dag voor op schema. Wel maakt Simon Oosterhuis nog een flinke val tussen kamp 2 en kamp 1. Na deze val en nadat dat het nieuws van het overlijden van Bernard ook bij de noordploeg is doorgedrongen, breken de Nederlanders de expeditie onverrichter zake af.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen