MENU

Database

Patagonië Expeditie

2023/2024
December/Januari

Bergen: "Fitz Roy (3405m), Cerro Torre (3133m), El Mocho (1953m), Aguja Media Luna (2197m), Aguja Guillaumet (2579m) "

Argentinië
El Chalten
✓ Top behaald

  • Team
    Boris Textor, Susanne Meier
  • Resultaten
    Textor (NL) en Susanne Meier (DE). Resultaten: Top bereikt van Fitz Roy via Supercanaleta (1600m, 80˚, 5+). Top bereikt van Cerro Torre via de Ragni route (600m, 90˚, M4). De beklimmingen van Boris zijn in beide gevallen de tweede Nederlandse beklimming voor zover bekend. Daarnaast klommen ze verschillende kortere routes: Frader Pisafe op El Mocho. Rubio Y Azul op Aguja de la Medialuna Brenner-Moschioni op de Aguja Guillaumet
  • Stijl
    Alpiene stijl

Twee hoofdprijzen achter elkaar

Eind december 2023 komen Boris Textor en Susanne Meier aan in El Chalten. De weersvoorspelling ziet er goed uit en daarom besluiten ze direct op pad te gaan naar hun hoofddoel Fitz Roy. De beoogde route is Supercanaleta. Technisch gezien is dit de meest eenvoudige route om op de top van Fitz Roy te komen, maar door de lengte van 1600m klimmeters gaat het toch om een zeer serieuze beklimming. De route volgt een lange sneeuw/ijs geul en gaat bovenin over in rotsachtig terrein.

De juiste beslssing

Boris en Susanne zijn aanvankelijk zonder klimschoenen op pad gegaan, maar tijdens de aanloop besluiten ze dat het toch verstandig is om de technische lengtes op klimschoenen te doen. Na een dag klimmen door de lange mixedgeul bereikten ze hun beoogde bivakplaats. De volgende dag klommen ze door het technische rotsklimterrein naar de top. Deze beslissing om de klimschoenen te halen in het dorp betaalt zich ondanks de opgelopen vertraging helemaal uit. De omstandigheden op de top zijn optimaal: zon en weinig wind. Voor Boris en Susanne is het een gedroomde start.

Tijdens de afdaling dalen ze af door de smeltende Supercanaleta. Gelukkig bereiken ze zonder kleerscheuren het veilige dorpje El Chalten. Ruim een week na aankomst is de buit al binnen. Zeker in het omstuimige weer van Patagonië is dat een bijzonder gegeven.

Prachtige crackroutes

Met nog meerdere weken te gaan is er alle tijd om ook van korte, technische route te genieten. In een kleiner weerwindow klimmen ze twee schitterende spleetroutes op El Moche en Aguja de la Medialuna.

Samenwerking

Na een rustpauze komt er wederom een window met mooi weer. Boris en Susanne dromen nog van Cerro Torre en besluiten het erop te wagen. De Ragni route is het doel. Deze route verloopt via loodrecht rijpijs naar de ijspaddestoel boven op de top van Cerro Torre. Naast Boris en Susanne zijn er nog twee andere teams aanwezig met wie ze de route delen. Ze besluiten samen te werken. De voorste klimmer heeft de loodzware taak om zich door verschillende lagen rijpijs heen te werken en daarom is het fijn om verschillende voorklimmers voorop te sturen . Gewapend met een sneeuwschep weet het zestal steeds hoger te komen. Uiteindelijk bereiken ze op 12 januari 2024 de top van Cerro Torre. Het is één dag voor het 50-jarige jubileum van de eerstbeklimming, die op 13 januari 1974 werd gedaan door het Italiaanse Ragni di Lecco-team.

Geslaagde reis

De terugweg naar El Chalten verloopt via een 45 km lange terugweg. Tijdens de terugtocht breekt er een storm uit, maar ze zijn dan alweer op veilig terrein. Na een welverdiende rustpriode sluiten ze hun zeer succesvolle trip af met een beklimming van de Brenner Moschioni op de Aguja Guillaumet.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen