MENU

Database

Alle 82 vierduizenders in één zomer klimaatneutraal

2022
Zomer

Berg: Alle 82 bergen boven de 4000 meter in de Alpen

Frankrijk, Zwitserland, Italië
Alpen
✓ Top behaald

  • Team
    Roeland van Oss met wisselende klimpartners
  • Resultaten
    Roeland klom alle 82 bergen boven de 4000 meter in de Alpen binnen 79 dagen, zonder gebruik van gemotoriseerd vervoer en liften. Hij verplaatste zich vooral per fiets door de Alpen. Voor zover bekend gingen slechts twee Italianen en de Zwitser Ueli Steck hem daarin voor.

Roeland vertelt over het project Climbing4Climate

Klimmen voor het klimaat

Op donderdag 26 mei 2022 startte Roeland van Oss met zijn project Climbing4Climate: een poging om alle 82 vierduizenders van de Alpen zo klimaatneutraal mogelijk beklimmen. Een project waarmee hij aandacht wilde vragen voor de klimaatproblemen en iedereen wilde oproepen een steentje bij te dragen. Per fiets verplaatste hij zich door de Alpen en in 78 dagen klom hij ze allemaal.

Op eigen kracht

Omdat Roeland de klimaatimpact van zijn project zo laag mogelijk wilde houden, ging er een behoorlijke planning aan het project vooraf. Hij klom namelijk geheel op eigen kracht, en verplaatste zich tussen de gebieden op de fiets. Dat is een gigantische fysieke prestatie, bovenop de beklimmingen die ook veel vergen van het lichaam. De Zwitserse Ueli Steck ging hem in 2015 voor en klom alle toppen in 62 dagen.

Klimaatproblemen

Het ging Roeland niet om de prestatie van het bereiken van de toppen, maar om het klimaat. Tijdens zijn reis riep Roeland iedereen die hem volgde op om zelf ook in actie te komen voor het klimaat. “We kunnen er wel over praten, maar we kunnen meer impact maken als men ook zelf actie onderneemt. Een beter klimaat begint vooral bij jezelf.”, aldus Roeland.

Warmer dan ooit

Tijdens zijn tochten door de Alpen werd pijnlijk duidelijk wat er zich in de bergen afspeelt. Wat het klimaatprobleem met de bergen doet. Het was warmer dan ooit, waardoor routes als te gevaarlijk werden beschouwd en afgesloten werden, zoals de normaalroute op de Mont Blanc. Er werden recordhoogtes van het vriesniveau verbroken en een gletsjerbreuk in de Dolomieten eiste meerdere levens.

Tijdens het project Climbing4Climate klommen ook Boris Textor en Niek de Jonge alle 82 vierduizenders in één seizoen. Lees hier over hun onderneming.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen