MENU

Database

Mingling Sar Expeditie

2004
Zomer

Berg: Mingling Sar (6050m) (Mingling Peak of Manglik Sar)

Pakistan
Shimshal-vallei, Karakoram
✓ Top behaald

  • Team
    Marcel Kurpershoek, Danielle Kurpershoek en vier Pakistanen: Hasil Shah (expeditieleider), Amir Gul, Mirza Ali en Ali Shah Baig
  • Resultaten
    Originele doel van de expeditie was Muztagh Ata (7509m), maar wegens slecht weer werd uitgeweken naar Mingling Peak. Marcel Kurpershoek, Hasil Shah, Amir Gul, Mirza Ali en Ali Shah Baig bereikten de top; Danielle Kurpershoek bereikte het laatste tussenkamp maar miste wegens ziekte de top.
  • Stijl
    Expeditiestijl

Publicaties

Nieuwsbericht: 'Four Pakistani, two Dutch climb Mingling Peak' Boek: M. Kurpershoek, De Tragopan Van Kohistan: Over Klimmen, Geloof En De Great Game (2007).

Nederlands-Pakistaanse beklimming in de Shimshal

In augustus 2004 beklom de Nederlandse ambassadeur in Pakistan, Marcel Kurpershoek, samen met vier Pakistanen de 6.050 meter hoge berg Mingling Sar. Zijn oudste dochter, Danielle Kurpershoek, was ook mee maar miste wegens ziekte nét de top. Marcel herinnert zich:

"Ik was in die jaren ambassadeur van Nederland in Pakistan en Afghanistan, en dit gebied trok mij het meest aan. Met mijn oudste dochter Danielle Kurpershoek heb ik twee expedities ondernomen. De eerste was over de Baltoro-gletsjer naar het basiskamp van K2 en over de Gondogoro La en Skardu terug. Zonder Danielle was mij dat niet gelukt: terwijl de sterren nog aan de hemel stonden heeft zij mij letterlijk de helling door het ijs naar de Gondogoro La opgeduwd. Ik had toen al een glutenallergie, maar wist dat nog niet. Ik had ook zwaar hoogteziekte in basiskamp van Nanga Parbat.

Maar die andere tocht, na de vanwege het weer mislukte poging op Muztagh Ata, had zij de pech net in de nacht van de klim naar de top zelf ziek te worden, en dus moest ik alleen gaan met de gidsen. Wachten was door het tijdschema helaas geen optie.

De mensen uit Shimshal waren geweldig, volgelingen van de Aga Khan, dus geheel andere achtergrond dan het gros van de Pakistanen."

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen